02.10.2008 - 01:12 | Son Güncellenme:
Ä°STANBUL Milliyet
“Okumayan kız çocuğu kalmasın" hedefiyle gazetemiz Milliyet'in başlattığı "Baba Beni Okula Gönder Kampanyası" (BBOG) dördüncü yılına girdi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile yürütülen kampanya meyvelerini vermeye başladı.
BBOG kampanyası imkanlarından yararlanan 26 kız üniversiteli oldu. Ancak, okumak için hayırseverlerin yardımlarını bekleyen daha birçok kız çocuğu bulunuyor.
Bu yıl için 2836 kız çocuğu tespit edildi. Onların da üniversiteli ablaları gibi geleceklerinin aydınlanması için desteğe ihtiyaç var. Ayda sadece 34 YTL vererek bir kız çocuğunun bursunu karşılamak mümkün...
DoÄŸan Gazetecilik Ä°cra Kurulu üyesi Tijen Mergen, BBOG kampanyasının beklentilerinin de üstünde hızla belli noktalara geldiÄŸini söyledi. Mergen, bugüne kadar 7156 kız çocuÄŸuna eÄŸitim bursu saÄŸlandığını vurguladı.Â
34 YTL verilebilir
İhtiyaçların devam ettiğini anlatan Mergen şunları söyledi:
"Bu sene 2836 kızımızı daha tespit ettik. Bu kızların hepsi il il belirlendi. Onların eğitimlerine devam etmelerini istiyoruz. Amacımız her sene bu sayıyı artırarak yola devam etmek. Bunun için de herkesin yapacağı bir şey olduğuna inanıyor ve herkese çağrıda bulunuyoruz.
Ayda 34 YTL vererek, bir kız çocuğunu eğitime kazandırmak mümkün. Bunu pek çok insan verebilir. Böylece, yılda 400 YTL ile bir kız çocuğunu okutabiliriz. Kurumları da çalışanlarını teşvik etmeye çağırıyoruz. O zaman yılda 3 bin değil 10 binlerce kızımızı eğitime kazandırabiliriz.
Eğitim olmadan parlak bir Türkiye'ye kavuşmamız mümkün değil. Daha mantıklı düşünmek, doğruları yanlışlardan ayırt edebilmenin temeli eğitimdir. Onun için de herkesi kız çocuklarımızı okutmaya çağırıyoruz."
1 milyon okulsuz
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan ise, bütün projelerinin eğitim amaçlı olduğunu hatırlattı. Prof. Saylan, şunları vurguladı:
"Biz bir bir nevi pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Türkiye'mize baktığımız zaman, kızlarla erkeklerin eğitime katılma sayısında çok büyük bir fark var. Büyük bir kız kitlesi okula gidemiyor. İlköğretimi zar zor bitirse bile liseye devam edemiyor.
1 milyona yakın kız çocuÄŸu okula gidemiyor. 5 milyonu aÅŸkın okuma yazma bilmeyen kadınımız var. Bu, cumhuriyete baÄŸlı, Türkiye'nin kalkınmasını isteyen, olaylara mantıklı gözle bakan, çözüm üretmek isteyen kuruluÅŸlar için çok önemli bir sorun."Â
Babaları getiriyor
BBOG kampanyasının 4. yılında, burs bulunması durumunda kızların okula gönderilmeme gibi bir sorunun olmadığını söyleyen Prof. Saylan, "En tutucu ilimiz Şanlıurfa'dır. Artık, Şanlıurfa'da da burs bulunabilirse 'okula göndermem' diyen baba kalmadı" dedi.
Prof. Saylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakkari'de bir ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸam YÄ°BO'muz var. Bu yıl 255 kız kaydolmuÅŸ ve bunları bu sene babaları getirmiÅŸ. Bu seneye kadar öğretmenler yaz aylarında daÄŸ köylerine gidip babaları ikna etmeye çalışırlardı. Velileri alır, okulu gösterirler, 'Bak burası çok güzel, kızın çok rahat edecek, tehlikesi yok, dedikodulara kanmayın' derlerdi. Bu yıl babalar getirip kızlarını kaydetmiÅŸler ama diyorlarmış ki, 'getirdik kızı kaydettik müdür bey ama, sen de maaşını baÄŸla.' Ä°stedikleri maaÅŸ, verdiÄŸimiz burslar."Â
Hakkâri’de İngilizce
Yılda 400 YTL ile bir kızın hayatının kurtulduğunu hatırlatan Prof. Saylan, okumayan kız çocuklarının hemen nikahsız evlendirildiğini, kuma ya da berdel edildiğini söyledi.
'Ayıp, günah' diye açıklansa da kızların okula gönderilmemesinin altında maddi sıkıntıların yattığını anlatan Saylan, şöyle devam etti:
"Benim hayalim, 100 bin kız çocuğuna ulaşmak. Biz bu kızları evlerinden çıkartıp, burs bulup okullara gönderirsek, Türkiye'de gerçekten büyük bir değişiklik olacak.
Uzun vadedeki hayalim ise kızlarla erkeklerin eşit fırsatlar içinde eğitimin sağlanması. Ve çocuklar yabancı dil öğrensinler. Boş dersin geçmediği, branş öğretmenlerin tam olduğu bir okul olsun ve Hakkârili kızımız da Muşlu kızımız da İngilizce konuşabilsin. "
Neler yapıldı?
23 Nisan 2005 tarihinde Milliyet tarafından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'yle birlikte başlatılan BBOG kampanyası kapsamında, şimdiye kadar 7156 kız çocuğuna 3 yıllık eğitim bursu sağlandı.
5090 kız çocuğuna verilen burslar, çeşitli kurumlar tarafından sağlandı. Kalan 2066 kız çocuğunun bursu ise bireysel bağışlar sonucu havuzda biriken paradan ödendi.
22 yurdun yapımı tamamlandı ve kızlarımız burada yaşamaya başladı.
6 köy okulu yapıldı ve çocuklar eğitimlerine başladı.
2008'de yurt yöneticilerine ve yurtlardaki kızlarımıza çeşitli eğitimler verildi ve yurtlarda sosyal yaşam kalitesini artırmak amacıyla faaliyetler yürütüldü.
Üçüncü "Eğitim Çalıştayı", 8 Haziran 2008'de mülki idare amirleri, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve STK'larla birlikte gerçekleşti. Çalıştayda "sonuç bildirgesi" hazırlandı ve yetkililere iletildi.
3 yıl içinde 110 bine yakın bağışçı tarafından 24 milyon YTL'nin üzerinde destek sağlandı.
Ä°ÅžTE BAÅžARILI KIZLARIMIZ
Öğrencinin adı ve ili Üniversite Fakültesi Bölümü           Â
1- Yaprak Toprak (Kars) Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik
2- Gülşah Özdemir (Ağrı) Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri M.Y.O Tıbbi Laboratuvar
3- Zahide Altun (Ağrı) Atatürk Üniversitesi K.Karabekir Eğ. Fak. Sınıf Öğretmenliği
4- Damla Gökdeniz (Kars) Atatürk Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik
5- Hatice Özkurt (Ağrı) Bitlis Eren Üniversitesi Adil Cevaz M.Y.O İşletme
6- Ayşe Uçum (Kars) Cumhuriyet Üniversitesi İktidasi ve İdari Bil. İktisat
7- Veysiye Bal (D.Bakır) Dicle Üniversitesi Fen - Edebiyat Fak. Biyoloji
8- Minire Ünal(Bilecik) Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fak. Yapı ressamlığı Ö.
9- Derya Tuna (D.Bakır) Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp
10-Leyla Yıldırım(D.Bakır) Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan.M.Y.O Muhasebe
11-Gülbeyaz Aksöz(D.Bakır) Harran Üniversitesi Şanlıurfa Sağ.Hiz.M.Y.O Tıbbi Laboratuvar
12-Ayşe Erzen(İstanbul) İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edb.
13-Arzu Bektemur(Kars) Kafkas Üniversitesi Atatürk Sağ.Hiz.M.Y.O Tıbbi Laboratuvar
14-Ezgi Okçu(Kars) Kafkas Üniversitesi Kağızman M.Y.O İşletme
15-Neşe Alkaya (Kars) Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler M.Y.O İşletme
16-Hacer Altun(Kars) Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Mat.öğrt.
17-Ferah Selen(Mardin) Mardin Artuklu Ãœniv. Midyat M.Y.O Çocuk geliÅŸimiÂ
18-Zehra Dilekçi(Mardin) Mardin Artuklu Üniv. Midyat M.Y.O Çocuk gelişimi
19-Sevinç Elçeken(İst) Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İd.Bil.F. Maliye
20-Gül Kamış (Bartın) Sakarya Üniversitesi Geyve M.Y.O Bilgisayar Prog.
21-Ceylan İpek(İst) Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fak. Çocuk gelişim öğrt.
22-Havva Karakaş(D.Bakır) Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Mat.Öğr.
23-Alime Sarıkurt(B.kesir) Süleyman Demirel Ün. İktisadi ve İd.Bil.F. İşletme
24-Dilek Taşkıran(İst) Trakya Üniversitesi Mimarlık Müh. Fak. Bilgisayar müh.
25-Deniz Bezci(İst) Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İd.Bil.F. Maliye
26-Zennure Kaya(Ağrı) Yüzüncü Yıl Üniv. Fen Edebiyat Fak. Fizik
Burs sayesinde üniversiteli oldu
BBOG bursuyla okuyan ve bu yıl üniversiteli olan Dilek Taşkıran, Trakya Üniversitesi, Mimarlık Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü kazandı. Dilek, bu günlere nasıl geldiğıini şöyle anlattı: "1990'da Ankara'da doğdum. Erkek bir ikiz kardeşim var. Polis memuru babamın tayini Mardin'e çıkınca ilkokula orada başladık. Sonra, Çanakkale'ye çıktı tayini. Babam Çanakkale'de kalp krizinden hayatını kaybetti.
Tam da o sene lise sınavlarına (LGS) girmiştik. Kardeşim ve ben 13 yaşımdaydık. Ben, o şartlara rağmen Bayrampaşa Anadolu Lisesi'ni kazandım. İstanbul'a taşındık. Kardeşim de bir süper liseye kaydoldu.
Liseyi okurken bayağı zorluk çektik. Annem çalışmıyordu. Kirada oturup, babamın dul yetim maaşıyla geçiniyorduk. Lise 2'den itibaren BBOG bursu almaya başladım. Bu burs bizi çok rahatlattı. Hazırlıkla beraber 4 yılda liseyi bitirdim."
Rüyasını gerçekleştirdi
Tek hedefinin üniversiteyi kazanmak olduğunu anlatan Taşkıran, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maddi zorluklarla okuduğum için eğitimin önemini çok iyi biliyor ve bunun için çok çalışıyordum. İlk tercihim Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ydi. Kazanacağıma emindim. Ama, o günü heyecanıyla cevap anahtarında kaydırma yaptım. Bu nedenle de dördüncü tercihim olan Trakya Üniversitesi'ne girebildim. Okuluma gelip hocalarım ve arkadaşlarımla tanışınca çok şanslı olduğumu anladım.
Kardeşim de Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği’ni kazandı. Edirne'de yurtta kalacağız. Bursum devam ediyor. İnsanlar eğer iyilik yapmak istiyorlarsa öğrenci okutsunlar. Eğer burs olmasaydı, istediğim meslekte olmazdım. En azından şu anki okuluma gidemezdim."