01.02.2018 - 07:39 | Son Güncellenme:
Hac başvurusunda bulunan 2 milyon 120 bin 967 hacı adayının heyecanla beklediği hac kuralarının çekimine başlandı.
Toplam 2 milyon 120 bin 967 kişinin katılacağı bu yılki hac kurası, saat 11.00'de Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda, bilgisayar ortamında, basın ve kamuoyuna açık yapılıyor.
Kura, hacı adaylarının kayıt yaptırdığı iller bazında, "normal, müstakil odalı ve otel" konaklama türlerinde çekilecek. Asıl ve yedek tasnifinin yapılmayacağı kurada, Diyanet ve acente ayrımına da gidilmeyecek.
HAC KURASI NASIL ÇEKİLECEK?
Hac vazifesi için ilk defa başvuran adaylar ve daha önce başvurup ismi kurada çıkmayan adayların tamamı 2018 hac kuralarında yer alacak. Hac kurası halka açık bir şekilde ve bilgisayar ortamında yapılacak. Kuranın ilk kısmı canlı olarak yayınlanacak, hacı adayları canlı yayında isimlerini ekranlardan takip edebilecek. Daha önceki senelerde başvurup isimleri çıkmayan hacı adaylarının mağduriyetini gidermek adına uygulanan katsayılı kura sistemi bu yılda kurada yer alacak. Daha önceki senelerde bir veya birden fazla kez başvurup ismi kurada çıkmayan hacı adaylarının isimleri, ilk kez başvuran adaylara oranla daha fazla kurada çıkacak.
KATSAYILI KURA SİSTEMİ NEDİR?
Katsayılı kura sistemi, hac başvurusu yapan ancak kurada ismi çıkmayan hacı adaylarının mağduriyetini gidermek adına kullanılan bir sistemdir. Hacı adaylarının isimleri başvurdukları her yıl için belirli bir oranda katlanarak kura listesine girer. Böylece ilk kez başvuran hacı adaylarına oranla isimleri kurada daha çok yer alır.
HAC KURA SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Bugün 11.00'de başlayacak olan Hac kuralarının sonuçları saat 21.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı Hac kura sonuçları sorgulama sayfasında erişime açılacak.
HAC KURA SONUÇLARI NEREDEN SORGULANACAK?
Vatandaşlar, kura sonuçlarına Diyanet İşleri Başkanlığının "http://hac.diyanet.gov.tr" adresinden ulaşabilecek. Diyanet İşleri Başkanlığınca hac organizasyonu düzenlemek üzere yetki verilen acentelerin bilgisi ise "http://hac.diyanet.gov.tr" adresinde yer alacak.
Ayrıca, 2007-2018'de kayıt yaptırıp, daha önce hiç hacca gitmemiş şehit veya gazilik belgelerini ibraz eden şehitlerin anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşlerinden müracaat edenlerin, kurasız olarak Diyanetin organizasyonu ile hacca götürülmelerine imkan tanınacak.
HAC KESİN KAYITLARI NE ZAMAN?
Hac kesin kayıtları, 5-16 Şubat'ta, her ilde ve her bir hac konaklama türünde yapılacak.
Belirlenen kayıt süresi içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 22 Şubat-2 Mart'ta dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.
İlk hac kafilesinin 17 Temmuz'da, son hac kafilesinin 15 Ağustos'ta gideceği kutsal topraklardan dönüşler, 25 Ağustos-20 Eylül'de gerçekleşecek.
GİDİŞ VE DÖNÜŞ TARİHLERİ
Hac ibadeti için Kutsal topraklara gidişler 17 Temmuz 2018’de başlayacak, 15 Ağustos 2018’de ise tamamlanacak. Dönüşler ise 25 Ağustos 2018 de başlayıp 20 Eylül 2018 tarihinde sona erecek.
UMREDE GÖREV ALMAYAN KİŞİLER GÖREVLENDİRİLMEYECEK
Öte yandan bu yıl da hacı adaylarına, umre ya da hac döneminde görev yapan kişiler arasından seçilecek din görevlileri rehberlik edecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı, umre ya da hac döneminde hizmet etmeyen kişileri hacda görevlendirmeyecek.
HAC KURALARI TRT DİYANET'TEN CANLI YAYINLANIYOR
Hacı adaylarının belirleneceği Hac Kurası 2018 Özel Programı 1 Şubat Perşembe saat 11.00'de canlı yayınla TRT Diyanet ekranlarında....
Hac, Kuran'da şöyle geçer:
« Oraya bir yol bulabilenin Beyt'i haccetmesi Allah'a karşı insanların görevidir. »
(Âl-i İmrân:97)
« Hac için insanlara çağrı yap da yaya olarak ve bitkin binekler üzerinde derin vadilerden geçip sana gelsinler. Gelsinler de kendi menfaatleri bizzat görsünler ve onlara rızık olarak verdiği küçük ve büyük baş hayvanlar üzerine belli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Onlardan yiyin, eli darda olan yoksula da yedirin. Sonra Arafat vakfesini tamamlasınlar, adaklarını yerine getirsinler ve Beyt-i atîki (Kâbe’yi) tavaf etsinler. »
(Hac:27–28)
« Hac bilinen aylardadır. O aylarda hacca girişen kimse bilmelidir ki, hacda kadına yaklaşmak, sövüşmek, dövüşmek yoktur. Ne iyilik yaparsanız Allah onu bilir. Kendinize azık edinin, şüphe yok ki azığın en iyisi Allah korkusudur. Ey akıl sahipleri! Benden korkun. »
(Bakara:197)