22.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ozan Ömer Kadüker
OCAK 2017
Eğitim müfredatı değişti
MEB, ilkokul, ortaokul ve liselerin müfredatını değiştirdi. Yeni müfredata göre lise biyoloji derslerinde Darwin ve Evrim Teorisi kaldırıldı. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde en geniş ünite olan “Atatürkçülük”, bir başka üniteyle birleştirilerek daraltıldı, İsmet İnönü 2. Dünya Savaşı konusundan çıkarıldı. 1990 sonrası Türkiye’de meydana gelen gelişmelerin de yer aldığı müfredata 28 Şubat ve sonuçları ile PKK ve FETÖ’nün ortaya çıkışı da eklendi. Ayrıca cihad kavramı seçmeli din derslerine girdi.
ŞUBAT 2017 MEB 2017
Performans Programı açıklandı
Programda, imam hatipler için ayrılan kaynaklar dikkat çekti. Okullaşma oranını artırmak için toplam 694 milyon TL ayıran MEB, bunun 500 milyon TL’sini 50 kız Anadolu imam hatip açmak için harcayacak.
MART 2017
9.45 kuralı yaktı
ÖSYM’nin 2017’deki sınavlarda uygulamaya koyduğu ‘Sınavın başlama saatine 15 dakika kala yani saat 09.45’ten sonra sınav binalarına giriş yapılamayacağı kuralı’ üniversiteye girişte birinci basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) birçok adayı mağdur etti. 1 dakika geç kaldığı için sınav binalarına giriş yapamayan birçok adayın üniversite hayali sona erdi.
El yazısı kalktı: MEB, ilkokul öğrencileri ile velilerin şikâyet ettiği “bitişik eğik el yazısı” uygulamasının 2017-2018 eğitim-öğretim döneminden itibaren kaldırıldığını açıkladı. Buna göre, eskiden olduğu gibi öğrenciler dik temel harflerle okuma yazma öğrenecek; 3. sınıftan itibaren ise “güzel yazı” dersinde el yazısını basitleştirilmiş yeni bir formatla öğretilecek denildi. Haziran ayında yapılan açıklamada ise el yazısı ya da dik temel yazıyla devam edip etmeme kararının öğretmenlere bırakıldığı kaydedildi.
NİSAN 2017
9.45’e KDK’dan tavsiye kararı
“09.45 kuralı mağdurları” olarak nitelendirilen 117 öğrencinin başvurusunun ardından Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), ÖSYM’ye tavsiye kararında bulundu. Kararda, 09.45 kuralının gözden geçirilerek, bundan sonraki sınavlarda benzer radikal kararların alınması durumunda ölçülü ve orantılı davranılması, yumuşak geçiş yapılarak, adayların ve ailelerin yeterince bilgilendirilmesi önerisinde bulunuldu. Kararda, söz konusu kural ve yaptırımın temel bir hak olan eğitim hakkına ölçüsüz bir müdahaleyi içerdiği, bu müdahale neticesinde orantısız ve ölçüsüz bir mağduriyet oluştuğu vurgulandı.
WIkIpedIa kapatıldı: Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya erişim engelledi. Öğrenciler ve eğitimciler bu duruma tepki gösterdi. Yasak hâlâ devam ediyor.
MAYIS 2017
YÖK’ten sessiz devrim
YÖK, yükseköğretimde devrim niteliğinde bir dizi yeniliğe imza attı. Yenilikler kapsamında Kalite Kurulu, YÖK’ten bağımsız hale getirildi, öğretim üyelerine 75 yaşına kadar çalışma hakkı tanındı, MYO’lara teşvik, lisansüstü öğrencilerine burs sağlandı. Ayrıca üniversitelere teknoloji odaklı şirketler kurabilme, öğretim üyelerine de proje amaçlı ücretli izin verme hakkı tanındı.
HAZİRAN 2017
Yönetmelik değişti
MEB, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre belediyeler tarafından açılacak “sosyal etkinlik merkezleri” geldi, “öğrenci etüt eğitim merkezleri” ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Öğrenim ücretlerine TL ayarı yapıldı, reklamlarda öğrenci resmi yasaklandı.
TEMMUZ 2017
LYS’de 2 soru iptal edildi
ÖSYM, LYS-1 Matematik Sınavı’ndaki “Uzayda Doğru ve Uzayda Düzlem” denklemlerinden çıkan 2 soru kazanımları tam kapsamadığı gerekçesiyle iptal ederek değerlendirme dışı bıraktı.
AĞUSTOS 2017
ÖSYM’den yerleştirmelerde hata
ÖSYM, üniversite yerleştirme sonuçlarını açıkladıktan beş gün sonra yerleştirme puanlarında hata yaptığını açıkladı. Meslek lisesi mezunu adayların ek puan hesaplamasında yanlışlık yaptığını fark eden ÖSYM’nin açıklamasına göre 1110 adayın yerleştirmesi değişti, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma geldi. Daha önce bir programa yerleşen 1499 adayın, yapılan yeni puanlamaya göre herhangi bir kuruma yerleşemediği bildirdi.
Üniversiteler boş kaldı: Merkezi yerleştirme sonuçlarına göre tercih yapma hakkına sahip 851 bin 114 üniversite adayı, bu hakkını kullanmadı. Üniversitelerde boş kontenjanlar, son yılların rekor seviyesine ulaştı. Kazanıp da kayıt yaptırmayan adaylarla birlikte boş kontenjan sayısı 273 bin oldu. Eylül ayında açıklanan ek yerleştirme sonuçlarına göre ise üniversitelerde boş kontenjan sayısı 322 bin 14’e ulaştı.
ÖSYM Başkanı istifa etti: 26 Mart 2015 tarihinden itibaren ÖSYM Başkanlığı görevini sürdüren Prof. Dr. Ömer Demir, istifa etti. Demir, istifa açıklamasında “İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle ÖSYM’nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım” dedi.
EYLÜL 2017
TEOG kaldırıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Eylül’de katıldığı bir televizyon programında, “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum” dedi. 4 gün sonra da Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl TEOG’un yapılmayacağını açıkladı.
EKİM 2017
ÖSYM’ye yeni başkan
Ekim ayında Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, ÖSYM Başkanlığı görevine getirildi.
15 dakika kuralı kalktı: ÖSYM Başkanı Özer, 09.45 kuralını uygulanmayacağını açıkladı. Bu yıl saat 10.00’dan sonra gelenler sınava alınmayacak.
Sözleşmeli öğretim üyesi geldi: YÖK, 1 Ocak 2018’den itibaren üniversite kadrosunda bulunmayan profesör ve doçentlerin, ihtiyaç duyulan alanlarda tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak çalışabilmesine karar verdi.
Üniversite sınavı değişti: Üniversiteye girişte iki aşamalı yapılan YGS ve LYS kaldırılarak yerine yeni sınav sistemi getirildi. Adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili YÖK, ilk açıkladığı sistem üzerinden birçok değişiklik yaptı. İlk açıklamaya göre cumartesi günü sabah Temel Yeterlilik Testi (TYT), öğleden sonraki ikinci oturumda ise Türk dili ve edebiyatı-coğrafya-1, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri testlerinin yapılacağı duyuruldu. Dil sınavı pazar günü yapılacaktı. Açıklamada, “TYT’de 150 ve üzeri puan aldığına ‘kanaat getiren’ adaylar, ikinci oturumdaki sınavlara girecek; 200 puan alanlar ise bu puanını gelecek yıl da kullanabilecek” denildi. Adayların ilk sınav sonucunu bilmeden ikinci oturumlara girecek olması çok tartışıldı.
YKS’de değişikliğe gidildi: YÖK, YKS’de bir hafta sonra yeni değişiklikler yaptı. Adayların TYT’nin sonucunu bilmeden ikinci oturumlara girmesi konusunda lisans barajı için “ikinci oturum” kıstası getirildi. Yeni düzenlemeye göre eşit ağırlıkçılar için tarih soruları geldi. YKS sonraki günlerde yeni değişiklikler de yapıldı.
Doçentlikte yeni kriterler: YÖK, doçentlikle ilgili unvan ve kadro atama süreçlerine ilişkin 7 soruyu, ilgili paydaşların görüşüne açtı. Yeni sistem hayata geçerse doçentlik için sözlü sınav şartı üniversitelere bırakılacak, kriterleri üniversiteler belirleyebilecek.
KASIM 2017
Liselerde adrese dayalı sistem geldi
TEOG kaldırıldıktan sonra liselere giriş sınavıyla ilgili Bakan Yılmaz açıklama yaptı. Buna göre, “Eğitim Eğitim Bölgesi ve Mahalli Yerleştirme Sistemi ile öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek, öğrencilerin yüzde 90’ı evlerine yakın bir okula yerleşecek. Türkiye genelinde belirlenecek yaklaşık 600 nitelikli okul için ise merkezi sınav düzenlenecek. Sınav isteğe bağlı olacak. Sınavda öğrencilere 60 soru sorulacak. Okulların kontenjanı dolduğunda başarı puanı esas alınacak” denildi.
Sonraki yapılan açıklamada soru sayısı 60’tan 90’a çıktı. Ayrıca sadece 8. sınıf müfredatından soru geleceği belirtildi.
Son yapılan açıklamaya göre liselere yerleştirmede haziran ayının ilk haftasında sınava girecek öğrenciler, 5 okul tercih edebilecek. Öğrenci kazanamazsa, adrese dayalı sisteme bağlı olarak kendi evine en yakın 5 okuldan birini tercih edecek. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in yaptığı açıklamaya göre liseye gidecek öğrencilere Anadolu, mesleki ve teknik eğitim, imam hatip liseleri olmak üzere her okul türünden en az 3’er tercih hakkı tanınacak. Öğrenciler, bu 9 okuldan 5’ini seçecek. Herhangi bir öğrencinin hangi okula kayıt yapacağını değerlendirirken okuduğu ortaokul ve yaşadığı ev olarak iki kriter olacak. İki arkadaş aynı binada oturuyorsa; okudukları ortaokullara bakılacak.
ÖYP’de kadro krizi:
Anadolu’daki üniversitelerin öğretim üyesi açığını kapatmak amacıyla 15 yıl önce hayata geçirilen ancak bugün işlemez hale gelen ÖYP’de kadro krizi ortaya çıktı. OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ile 33/a olan daimi kadrodaki ÖYP’lilerin 50/d’ye dahil edilerek iş güvencelerinin ellerinden alınması konusu TBMM’ye taşındı.
YKS tekrar değişti: YKS’de bir ay geçmeden ikinci değişiklik yapıldı. İlk olarak 40 Türkçe ve 40 Matematik testlerinden oluşacağı açıklanan TYT’de soru sayısı 80’den 120’ye çıktı. 40 Türkçe sorusuna ek olarak Sosyal Bilimler’den Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih’ten 20; 40 Matematik sorusuna ek olarak da Fen Bilimleri’nden Biyoloji, Fizik ve Kimya’dan 20 soru daha eklendi.
Ücretliye kadro müjdesi: MEB, 5 yıl ücretli öğretmenlik yapanlara mülakatla kadro imtiyazı tanınacağını açıkladı.
ARALIK 2017
Örnek sorular yayınlandı
Üniversiteye giriş sınavlarının birinci basamağı TYT ile ilgili örnek soru kitapçığı, ÖSYM’nin sitesinde yayınlandı. ÖSYM Başkanı yayınladıkları TYT örnek soru kitapçığının özgün olduğunu söyledi. Ancak sınavdaki soruların önceki yıllarda düzenlenen ALES, YÖS ve SAT sınavlarında çıkan sorularla birebir örtüştüğü görüldü.
YKS puan türleri açıklandı:
YÖK, YKS’deki puan türlerini açıkladı. Önceki sistemde 18 olan puan türü yeni sistemde 5’e düşürüldü. Önceki sistemde birinci basamak olan YGS’de 6 puan türü vardı, TYT’de tek puan türü var. Lisans programlarına yerleştirmeye esas teşkil edecek puan türleri, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil Puanı şeklinde olacak.
Atamalarda en kötü yıl oldu: MEB, 2007’den bu yana her yıl ortalama 50 bin öğretmen atarken, 2017’de bu rakam 20 binde kaldı. 2017 KPSS’ye girenler arasından hiç atama yapılmadı. 2018’de, 20 bin atama yapılması bekleniyor.