Gündem20. Olağanüstü Kurultay’da CHP tüzüğü kabul edildi! ‘Sizi iktidar olmaya davet ediyorum’

20. Olağanüstü Kurultay’da CHP tüzüğü kabul edildi! ‘Sizi iktidar olmaya davet ediyorum’

07.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP’nin tüzük metnindeki tüm maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. CHP lideri Özel, partililere, “Şimdi sizleri Türkiye’yi ayağa kaldırmaya, partiyi ayağa kaldırmaya ve iktidar olmaya davet ediyorum” diye seslendi.

20. Olağanüstü Kurultay’da CHP tüzüğü kabul edildi ‘Sizi iktidar olmaya davet ediyorum’

MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA- CHP Tüzük Kurultayı’nda dün tüzük metnindeki tüm maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. En çok tartışılan önseçim maddesine binin üzerinde oy çıktı. Böylece CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bir yıl aradan sonra tekrar delegenin desteğini almış oldu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün Ankara’da ATO Congresium’da düzenlenen ve 3 gün sürecek partisinin tüzük kurultayında konuştu. “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” sloganıyla gerçekleşen tüzük kurultayında Özel, özetle şunları söyledi:

PARTİ İÇİNE MESAJ: CHP, Türkiye’nin Birinci Partisi. Millet, 31 Mart’ta Türkiye’de yeni bir siyasi iklim yarattı. Ve bizlere ağır bir sorumluluk yükledi, tarihi bir kredi açtı. Bu kredi, bir yatırım kredisidir. Seçmen, Türkiye’nin geleceğine ve CHP’nin geleceğine yatırım yapmıştır. Bu sürecin baltalanmasına, partinin yeniden geriye düşürülmesine asla izin vermeyeceğiz. Kavga ve kutuplaşma iktidarın son çaresidir.

REDDETTİM: Dediler ki, ‘Genel başkanının milletvekili olmaması doğru bir durum değildir. Partiyi güçsüzleştirir.’ Bunun için hiç olmazsa genel başkanlar için muafiyet maddesi yazmayı önerdiler. Teşekkür ettim, reddettim.

Haberin Devamı

ÖNSEÇİM: Genel Başkan dahil, hepimiz ön seçime gireceğiz, milletvekili olmak isteyenler örgütten onay ve destek alacaklar.

İMAMOĞLU’NA SAHİP ÇIKTI: Partinin Genel Başkanı sıfatıyla bütün il başkanlarımızın, ilçe başkanlarımızın, kurultay delegelerimizin huzurunda 1 milyon 460 bin üyemizin hepsinin adına hep bir ağızdan ifade ediyorum ki Sayın İmamoğlu’nun tutumu partimizin tutumudur. CHP, Ekrem İmamoğlu’nun yanındadır. İstanbul’un sevgilisi, partimizin gözdesini kimsenin kem gözlerine emanet etmeyiz, kimsenin insafına bırakmayız, herkes haddini bilecek.

İKTİDAR MESAJI: Şimdi sizleri Türkiye’yi ayağa kaldırmaya, partiyi ayağa kaldırmaya ve iktidar olmaya davet ediyorum. İkinci Yüzyılın Değişim Kurultayı, ayağa kalkın ve bu parti iktidar yapın. Ben size güveniyorum, size inanıyorum. Her derdin var bir çaresi, onun da adı Cumhuriyet Halk Partisi.

Özel, tüzük kabul edildikten sonraki teşekkür konuşmasında ise “Ne benim için ne bir başkası için bu tüzüğün bir maddesi ya da hepsi ne güven oyudur ne güvensizlik oyudur. Bu tüzük kurultayının sonunda ortaya çıkan tabloda kazanan kaybeden yoktur. Kazanan CHP’dir. Bundan sonra da birlik ve beraberlik mesajları vermeye ve Türkiye’ye ‘Biz seni yönetmeye hazırız, biz sana vadettiğimiz demokrasiyi kendi partimizde yaşıyoruz, yaşatacağız ve bundan sonra seni, Türkiye’yi en iyi biz yöneteceğiz’ demeye hazırız. Bunun adımını bugün yaptık” dedi.

Haberin Devamı

20. Olağanüstü Kurultay’da CHP tüzüğü kabul edildi ‘Sizi iktidar olmaya davet ediyorum’

ÜÇ DÖNEM KURALI 2018 SEÇİMİYLE BAŞLIYOR

Tüzük metninde yer alan maddeler şöyle:

KONGRELER ÜÇ YILDA BİR YAPILACAK: Kongrelerin başlangıç ve bitiş tarihleri Merkez Yönetim Kurulunca saptanacak. Bu süre iki yıldan az üç yıldan fazla olamayacak.

KONGRELERDE SEÇİM: Kongrelerde başkan adayı olabilmek için kongre üye tamsayısının en az yüzde onunun, en çok yüzde on beşinin yazılı önerisi gerekecek. 

GENEL BAŞKAN İMZA TOPLAMAYACAK: Genel Başkan adayı olmak için kurultay üye tamsayısının en az yüzde beşinin, en çok yüzde onunun yazılı önerisi gerekecek. Mevcut genel başkan isteği üzerine aday olacak; imza toplamayacak, adına imza toplanmayacak.

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI NASIL SAPTANACAK: TBMM üyeliği için adayların saptanmasında yöntemler önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olacak.

Haberin Devamı

GENEL MERKEZ’E YÜZDE 15 KONTENJAN: Örgüt denetiminde önseçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde Parti Meclisi, TBMM üye tamsayısının yüzde on beşi kadar sırayı genel merkez kontenjanı olarak belirleyebilecek. Bu kontenjan her bir seçim çevresinde toplam milletvekili sayısının yüzde on beşi kadar olabilecek.

ÜÇ DÖNEM KURALI: Bir kişi en fazla üç dönem üst üste milletvekili seçilebilecek. Yarısı tamamlanmadan seçimlerin yenilendiği yasama dönemleri hesaba katılmayacak. Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem koşulu aranmayacak. Dönem kuralı uygulaması 24 Haziran 2018 seçimleriyle oluşmuş TBMM 27. Yasama Döneminde başlayacak.

BELEDİYE BAŞKANLARINA ARA FORMÜL: Bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek. Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem koşulu aranmayacak.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU İLE YAVAŞ YAN YANA OTURDU

* Özel, salona eski genel başkanlar Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile birlikte geldi.

* Kurultay salonunda CHP’nin yeni şarkısı olan “CHP geleceğin güvencesi” şarkısı ilk kez çalındı. Özel, kurultay salonuna partinin yeni şarkısıyla birlikte geldi.

* Belediye başkanlarının olduğu salonda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş yan yana oturdu.

Tartışılan maddeye binden fazla oy

CHP Tüzük Kurultayı’nda tüzük metnindeki tüm maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. Metindeki ilk madde olan üyelik maddesinin oylaması itiraz olunca tekrar sayıldı. Üyelik maddesinin 36’ya karşı 830 oyla kabul edildiği açıklandı. Milletvekili ön seçimi için adayların saptanmasına ilişkin 52. madde en çok üzerinde tartışılan madde oldu. Maddenin binin üzerinde oyla kabul edildiği açıklandı. Kabul edilen maddeye göre; milletvekilliği için adayların saptanmasında yöntemler önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olacak. Örgüt denetiminde önseçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde Parti Meclisi, TBMM üye tamsayısının yüzde on beşi kadar sırayı genel merkez kontenjanı olarak belirleyebilecek. Bir kişi en fazla üç dönem üst üste milletvekili seçilebilecek.