Gündem09.45 kuralı sürüyor sınava geç kalmayın

09.45 kuralı sürüyor sınava geç kalmayın

09.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

LYS, yarın başlıyor. Sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanınızı mutlaka yanınıza alın. Sınava takı dahil, hiçbir eşyayla girmeyin. Çünkü görevliler ve kameralar tarafından tespit edilirse sınavınız iptal edilecektir“09.45 kuralı” olarak bilinen uygulama LYS’de de geçerli. Sınav saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemi tamamlanacak. YGS’de 1 dakika geç kaldığı için onlarca aday sınava girememişti. Aman dikkat!

09.45 kuralı sürüyor  sınava geç kalmayın

Üniversite hayali kuran 1 milyon 72 bin 396 aday, iki hafta sonunda, 5 oturumda gerçekleştirilecek Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) yarışacak. LYS’ler kapsamında yarın LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı yapılacak. Sınav 10.00’da başlayacak, toplam 135 dakika sürecek. LYS-4’te yer alan testlerden Tarih’te 44 soru, Coğrafya-2’de 14, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak. Tarih ve Coğrafya-2 testlerinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, kısa cevaplı soru olacak.
15 dakika önce binada olun
Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesini, nüfus cüzdanı / T.C. Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaportun aslını yanlarında bulundurmaları zorunlu. Aksi takdirde, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak. Bu yıl getirilen uygulama kapsamında, sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacak. Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlara da saat 14.15’ten sonra kesinlikle alınmayacak. Bu kural çok önemli. Öyle ki YGS’de 1 dakika geç geldiği için onlarca aday sınava alınmamıştı.
Sınava giren adayların, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, takı, elektronik cihazlar, kalem, silgi, kalemtıraş dahil yanlarında eşya bulundurmaları yasak. Görevliler fark etmeden bu eşyaların herhangi biriyle sınava giren ve bu durumu sonradan tespit edilen adayın sınavı iptal olacak. ÖSYM’nin verdiği bilgilere göre 2016 LYS’de, yasak olan eşyaları bulunduranlar dahil, 292 adayın sınavı iptal edildi.

Sınav takvimi

Sınavlar Tarih Saat
LYS-4 (Sosyal Bilimler) 10 Haziran 10.00
LYS-1 (Matematik) 11 Haziran 10.00
LYS-2 (Fen Bilimleri) 17 Haziran 10.00
LYS-5 (Yabancı Dil) 17 Haziran 14.30
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 18 Haziran 10.00
Sonuçlar 11 Temmuz 2017’de açıklanacak.

Açık uçlu sorular uyarısı

Bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorularda sorunun cevabı olan rakamı hem cevap kâğıdının ilgili alanına yazacaksınız hem de kodlayacaksınız. Eğer cevap kağıdına kodlama yapmazsanız ya da bir harfi, bir rakamı hatalı yazarsanız, o soruyu hatalı yaptığınız kabul edilecek.
ÖSYM Başkanı Ömer Demir, LYS’lerde kısa cevaplı sorular için adaylara ayrı cevap kağıdı verilmeyeceğini, Matematik oturumu dışındaki tüm oturumların cevap kağıtlarının arkalı önlü (çift taraflı) olacağını ve her iki yüzüne de kodlama yapılabileceğini açıkladı. Demir, açık uçlu soruların cevaplarının ilgili kutucuklara, sola dayalı olarak yazılıp kodlanacağını belirtti. Kısa cevaplı sorularda, cevabın, verilen kodlama bölümünün tümünü kapsaması gerekmediğini kaydeden Demir, “Cevabın verilen boşluğun tümünü dolduracak bir sözcük olması gerekmez. Rakam için de aynı şey söz konusu. Matematik’te 3 haneli bir boşluğumuz var ama cevabın 3 haneli olması gerekmez” dedi. Açık uçlu soruların yanı sıra adayların aşağıdaki hatalara da dikkat etmesi gerekiyor:
Soruları dikkatli okuyun. Soru kökündeki değildir, yanlıştır gibi olumlu-olumsuz ifadelere, altı çizili sözcüklere dikkat edin. Soruyu verilen bilgilere göre cevaplayın.
Paragraf sorularında önce soru cümlesini, ardından paragrafı okuyun. Yapamadığınız sorularla inatlaşmayın. Tüm soruları çözdükten sonra o sorulara dönün.
Soruyu optik forma dikkatli geçirin. Sorulara ön yargılı yaklaşmayın, çok uzun görünen soru bazen çok kolay olabiliyor.
Matematik, fizik gibi sayısal sorularda işlem yapın. Türkçe’de en çok hata yapılan anlam sorularını dikkatli çözün. Soruda verilen grafiğe ve şekil bilgilerindeki ayrıntıları gözden kaçırmayın.

2017 LYS aday sayısı

LYS’lere başvuran toplam 1 milyon 72 bin 396 aday başvurdu. Testlere göre başvuruda bulunan aday sayıları şöyle:
LYS-1 (Matematik) 839.124
LYS-2 (Fen Bilimleri) 470.409
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 832.994
LYS-4 (Sosyal Bilimler) 538.885
LYS-5 (Yabancı Dil) 101.332

Kaygıyı yenebilirsiniz

Sınavda artan kaygınızı kontrol altına almak için şu yolları deneyin:
Sınav öncesinde ve sınav anında kaygının önüne geçmek için nefes egzersizleri ve gevşeme tekniklerini uygulayın.
Sınav öncesinde bildiklerinizi unuttuğunuz gibi bir algısına kapılabilirsiniz. Bu durumun o anki psikolojinizden kaynaklandığını unutmayın. Sınavda etrafınızdaki kişilerin yaptıklarını incelemeyin.
Sınavda aklınıza gelen tüm olumsuz düşünceleri unutun. Bunun yerine “Başarılı olacağım” gibi motive edici cümleler kurun.
Zamanı kontrollü kullanın ancak çok sık saate bakıp zamanım yetmeyecek diye telaşlanmayın.

17,5 milyon öğrenci için karne günü

Milyonlarca öğrenci ve aileleri için bugün heyecan dorukta. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören 17 milyon 532 bin 661 öğrenci, karne alıyor. Üç aylık yaz tatili de başlıyor. MEB’in çalışma takvimine göre 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk zili, 18 Eylül’de çalacak.
Karneler kimi öğrencilerin yüzünü güldürecek, kimilerini de kırık notlar nedeniyle üzecek. Karnesi kötü gelenler için ise anne babalara önemli görevler düşüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Betül Mazlum, ailelerin çocuklarının karnelerine yaklaşımında dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
Çocuğa fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulanmamalı. Ortada bir başarısızlık varsa bu sadece çocuğa ait değildir. Çocuğunuzun okul durumunu yakından gözlemlediniz mi, bunu sorgulayın. Eğer bunu yapmamışsanız, başarısızlıkta sizin de payınız var demektir.
Her çocuğun farklı yetenekleri var. Bu doğrultuda çocuklar kendi donanımları doğrultusunda değerlendirilmeli Başkalarıyla kıyaslanmamalı.
Çocuk, ders dışında resim, müzik, spor gibi alanlarda desteklenmeli. Aksi durumda “Notlarım yüksekse ben başarılıyım ve ancak o zaman ailem için değerliyim, sevilirim” gibi hatalı algı oluşur.
Sadece aldığı notlarla değil, davranışlarıyla da ilgilendiğinizi ona gösterin. MİNE ÖZDEMİR