10.10.2017 - 08:05 | Son Güncellenme:
İskoçya'nın batı sahillerinde bulunan St. Kilda, keskin kayalıkları, gizemli tarihi ve okyanus manzarasıyla ziyaretçilerini büyülüyor.
Fantastik filmlerden bir yermiş izlenimi veren Tongariro Milli Parkı, Yeni Zelanda'nın kuzeyinde bulunuyor. 12 kilometrelik bir yürüyüşün ardından zirvede bulunan Emerald Gölü'ne ulaşabilirsiniz. Göl, turkuaz rengini volkanik yapısından alıyor.
Venezuela'nın batısında bulunan Canaima Milli Parkı, dünyanın en yüksek şelalersine sahip. Angel Şelalesi'nin toplam yüksekliği 979 metre. Ortalama yükseliğiyse 807 metre. Bu veriler Angel Şelalesi'ni dünyanın en yükseği kılıyor. 1937 yılında bölgede bir keşif uçuşu gerçekleştiren ABD'li pilot Jimmie Angel, eşi ve arkadaşlarıyla birlikte uçak arızası sonucu bölgeye düşer. 11 gün boyunca yaşam mücadelesi veren ekip bu balta girmemiş ormandan kurtulmayı başarır. Böylece modern dünya Canaima ve Angel Şelalesi'ni keşfeder.
Belçika'nın başkenti Brüksel'in merkezinde bulunan meydan, şehrin de en önemli simgelerinden biri. Aralarında belediye binasının da bulunduğu 40 yapı, 14 ile 17. yüzyıllar arasında inşa edilmiş ve günümüzde korunmakta.
Latin Amerika ülkesi Şili'nin batısında Pasifik Okyanusu açıklarında bulunan Paskalya adası oldukça ilginç bir yer. Ada Rapa Nui Milli Parkı'na ev sahipliği yapmakta. Ada, doğal yapısındaki krater oyuklarının yanı sıra gizemi bir türlü çözülemeyen heykellerle dolu. Şili'ye 3.600, Tahiti'ye 4.000 kilometre uzaklıktaki adaya binlerce yıl önce yerleşen insanların yaptığı heykeller esrarını koruyor. Devrin şartlarıyla anakaradan bu denli uzaklıktaki bir adaya insanların nasıl geldiği ve o heykelleri hangi amaçla ve nasıl inşa ettikleri bilinmezliğini koruyor. İnsanlık tarihine ait önemli sırları barındıran ada, Avrupalı kaşifler tarafından 18. yüzyılda keşfedilmişti.
Hindistan'ın Agra kentinde bulunan Tac Mahal bir 16. yüzyıl yapısı. Babür Şahı Cihan'ın vefat eden eşi Mümtaz Mahal için türbe olarak inşa ettirdiği yapı bugün dünyanın dört bir yanından gelen aşıklar için simgesel bir anlam taşıyor.
Yemen açıklarında bulunan Sokotra Adası oldukça ilginç bir doğal yapıya sahip. Yemen anakarasından 350 kilometre uzaklıktaki Sokotra adası, görenlerin bu dünyada olduğuna inanamadığı bir görüntüye sahip. Dünyada sadece bu adada yetişen 825 çeşit bitki bulunuyor.Ada, bu yönüyle Hint Okyanusu'nun Galapagosu adıyla anılmakta.
Küçük bir araba boyutlarına ulaşabilen kaplumbağa türü ve daha birçok canlı çeşidiyle, kendine has bir dünyası olan Galapagos adaları, Ekvator'un batısında Pasifik Okyanusu'nda yer alıyor. Anakaradan yaklaşık bin kilometre açıkta bulunan Galapagos adalarında az sayıda insan da yaşamakta.
3.000 kaya sütundan oluşan Wulingyuan, Çin'in Hunan bölgesinde yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası listesine girmeyi başaran ve son dönemde turistlerin de yoğun ilgisiyle karşılaşan Wulingyuan'daki kaya sütunlarından bazılarının yüksekliği gökdelenlerle yarışacak cinsten.
Uzakdoğu ülkesi Vietnam'da bulunun Ha Long Körfezi, UNESCO Dünya Mirası listesine giren yerlerden biri. Sarp kayalıkları ve muhteşem deniziyle dikkat çeken Ha Long'da turistler en çok geleneksel teknelerle düzenlenen turlara katılmayı seviyor.
Dünyanın en güneyindeki yerlerden biri olan Los Glaciares, adından da anlaşılabileceği üzere buzul anlamına geliyor. Sayısız devasa buzula ev sahipliği yapan Los Glaciares bu özelliği nedeniyle UNESCO tarafından korumaya alınmış durumda.
Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletinde bulunan Yosemite Milli Parkı, doğal güzellikleriyle ünlü bir vadi. Akarsuları, ormanları ve tırmanış alanlarıyla ünlü Yosemite, özellikle dağcıların uğrak rotası.
UNESCO Dünya Mirası listesindeki bir diğer yer de Angkor tapınakları. 12. yüzyıla ait ve 12 ana tapınağın yanı sıra birçok küçük tapınağın da bulunduğu Angkor, Kamboçya'nın turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerleri arasında yer alıyor.
Dünyada eşi benzeri olmayan bir doğal güzelliğe sahip olan Pamukkale, Denizli il sınırları içinde yer alıyor. Yerlatı sularının karbondioksiti uçmuş bir şekilde aniden toprak üstüne çıkmasıyla oluşturduğu muhteşem görüntü turistleri büyülüyor. Dünyanın dört bir yanından binlerce turist, hem bölgeyi görmek hem de sularından şifa bulmak için Pamukkale'ye gelmekte.
Dünyanın en büyük gelgit kumsalı olan Wadden Hollanda'dan Almanya'ya kadar uzan sahil şeridi boyunca yer almakta. Kumsal aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer almakta. Bölgenin açıklarında irili ufaklı yaklaşık elli adacık bulunuyor.Hazırlayan: İhsan Dindar