13.01.2021 - 20:20 | Son Güncellenme:
AA
Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından ilk CoronaVac aşısı, Ankara Şehir Hastanesinde Sağlık Bakanı Koca'ya yapıldı.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleriyle geldiği hastanede sağlık görevlilerince aşı yapılan Koca, yaptığı açıklamada, "Tünelin ucunda ışık göründü demiştim hatırlarsınız, bugün öyle bir gün." ifadesi kullandı.
Aşılamanın dünyada başlamasıyla bu ışığın görüldüğünü kaydeden Koca, "Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum. Milletimize, memleketimize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
Koca, herkesin mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çizerken, "Çünkü bu hastalıktan korunmanın en önemli yollarından biri aşı. Normal, eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, 2021'in ilk basın toplantısını düzenlediklerine işaret etti.
Bilim Kurulu'nun bugünkü ana gündem maddesinin aşı programı olduğunu aktaran Koca, 30-31 Aralık tarihlerinde iki parça halinde Türkiye'ye gelen 3 milyon doz aşının teslim alınarak halk sağlığı depolarına taşındığını ve o tarihten itibaren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun 14 gün sürecek güvenlik testlerine başladığını anımsattı.
Koca, güvenlik testlerinin bugün itibarıyla tamamlandığını belirterek, Türkiye'ye gelen her aşı için bu güvenlik testlerinin rutin olarak yapıldığını söyledi.
Daha önce acil kullanım onayı vermek üzere değerlendirme yapabilmek için Faz 3 çalışması Türkiye'de devam eden aşının ara sonuçlarını talep ederek değerlendirdiklerini aktaran Koca, bu sonuçlara göre aşının yeterince güvenli olduğunun anlaşıldığını ve acil kullanım onayı için de sürecin başladığını hatırlattı.
Bakan Koca, bugün akşam saatlerinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun aşının acil kullanım onayını verdiğini duyurduğuna işaret ederek, güvenlik esaslarından taviz vermeden titizlikle çalışan personele, bağımsız komite üyesi bilim insanlarına teşekkürlerini iletti.
Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:"Yarından itibaren tüm Türkiye'de sağlık çalışanlarımızın aşılanmasına başlanacaktır. Aşılar 81 ilimizin halk sağlığı depolarına teslim edilmiştir. Vatandaşlarımız aşılama programının seyrini web sayfası üzerinden canlı olarak takip edebileceklerdir. Aşılama programının son derece şeffaf yürütülmesi en büyük önceliğimizdir.
Aşıların üzerinde bulunan karekod sebebiyle ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması da mümkün değildir. Aşının adaletle dağıtılacağından ve Bilim Kurulu'nun belirlediği öncelik sırasından başka hiçbir uygulama olmayacağından emin olmanızı isterim. Tedarik planına uygun şekilde aşılanacak kişiler kendilerine sıra geldiğinde haberdar olacaklar ve randevu alarak aşılarını olmaya gideceklerdir."
Aşı çalışmalarında vatandaşların motive edilmesi noktasında devlet büyüklerinin aşılanmasının da Bilim Kurulunca yararlı bulunduğunu, bunun örnek teşkil edeceğini dile getiren Koca, şunları kaydetti: "Bugün bizi bir yıl boyunca yıpratan, her hanemize temas eden küresel bir salgının yıkıcı etkisini durdurmak üzere başlattığımız yeni bir dönemin ilk günüdür. Sağlık çalışanlarımızın fedakarca uğraşları ile salgını durdurana kadar aşıyı uygulamakta, tedbir ve kısıtlamalara uymakta kararlıyız. Hepimizin sağlığı ve toplumumuzun huzuru için bu günün öneminin farkında olarak aşılama programına destek olmanızı rica ediyorum."
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ardından Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyelerine de yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında CoronaVac aşısı yapıldı. Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Hasan Tezer, aşı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, herkesin aşı yaptırması temennisinde bulundu.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Recep Öztürk, ilk dozunu yaptırdığı CoronaVac aşısının süresi geldiğinde ikinci dozunu da olacağını vurguladı. Kovid-19 ile mücadele sürecinde tüm vatandaşlara sağlık ve esenlik dileyen Öztürk, "Herkese aşılarını günleri geldiğinde yaptırmalarını öneriyorum. Çünkü şu anda ciddi bir pandemi sürecindeyiz. Pandemiyi durdurmanın aşıdan başka yolu yok." dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Özlü de ilk etapta sağlık çalışanlarının, hemen sonrasında ise 65 yaş üzerindekilerin aşı olması gerektiğine işaret etti. Özlü, "Aşıda tedirgin olacak, korkacak, enjeksiyon, iğnenin dışında herhangi bir şey olmadığının altını çizelim. Aşının güvenli olduğunu, güvenlik yönünden herhangi bir sıkıntısı olmadığını, korumasının, etkinliğinin yüksek olduğunu düşündüğümüzde en kısa sürede hepimizin aşılanmasının en doğru yaklaşım olacağına inanıyorum." diye konuştu.
Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Ateş Kara ise aşı olduğu için mutlu olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Mutluyum çünkü aşı olabildim. Salgından en büyük korunma yöntemi aşı olunması. Bu bir aşama. Bugüne kadar böyle bir şansımız, fırsatımız yoktu. Buna sahip olmaktan dolayı gerçekten mutluyum. İnşallah en kısa zamanda bütün halkımıza aşılamayı götürebiliriz. Hepimiz aşılanırsak toplumda salgını durdurmak mümkün. Bunun şu anda başka da bir yolu görünmüyor. Onun için ülkemizde aşılamanın başlamış olmasını önemli bir başlangıç ve adım olarak değerlendiriyorum. Artık bugün virüs karşısında elimizde bir silah var, bugüne kadar yoktu. Virüs bizi bulmasın diye kaçıyorduk, şimdi virüse karşı etkili bir silah var. Bu silahı kullanmaya başladık."
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da CoronaVac aşısının ilk dozunu oldu.