05.01.2018 - 11:20 | Son Güncellenme:
Dünyada tamamı demirden inşa edilen üç kiliseden biri olan Sveti Stefan Kilisesi, 7 yıllık bir restorasyonun ardından ibadete açılıyor.
Haliç kıyısında bulunan Sveti Stefan Kilisesi'nin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da katılacak.
Sveti Stefan Kilisesi'nin yedi yıl süren restorasyonu için toplam 16 milyon lira harcandı.
7 yıldır restorasyon çalışmalarının devam ettiği Sveti Stefan Kilisesi 9 yıldır ibadete kapalıydı.
Sultan Abdülhamid döneminde inşa edilen Sveti Stefan Kilisesi hakkında ilginç anektotlar bulunuyor. Sadece Brezilya'da yetişen ve suda yaşayan bir ağaç çeşidi, Sveti Stefan Kilisesi inşaatının temelinde kullanılmak üzere getirtiliyor. Su üzerine dolgu yöntemiyle inşa edilen kiliseyi ayakta tutan ağaçların zaman içinde suyla beslenemez hale gelmesi restorasyonu zorunlu kıldı.
Sveti Stefan Kilisesi'nin temelinin güçlendirilmesi için 330 ton beton kazık çakıldı. Böylece kilisende oluşabilecek kaymalar önlendi.