06.09.2024 - 16:52 | Son Güncellenme:
Uzmanlar pika sendromunun hem fiziksel hem de psikolojik boyutu olduğunu belirtti. Tüketilen maddelerin toksik etkileri ise çocukların okuldaki öğrenme düzeyine bile etki ediyor.
Yaygın olarak görülen pika sendromu çocuklarda en fazla 2-3 yaş aralığında ortaya çıkar. Uzmanlar vitamin eksikliğine bağlı bu durumun geliştiğini belirtti. Demir, kalsiyum, çinko, B1 vitamini B6 vitamini gibi eksikliklerde bu sendrom görülebiliyor. Vitamin eksiklikleri giderildiğinde ise sorun çözülüyor.
Vitamin eksikliği çözülmesine rağmen devam eden sendrom belirtileri için psikolojik nedenler araştırılıyor. Uzmanlara göre aile içi iletişim eksiklikleri, ebeveyn ilgisizlikleri çocuklarda yeme bozukluğunu tetikleyerek pika sendromuna dönüşüyor. Bu durum okuldaki öğrenme seviyesine bile olumsuz etki edebilir.
Uzmanlar pika sendromunun tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu belirtti. Hastalığa bir dopamin eksikliği neden oluyorsa psikiyatrist ile birlikte bu problemlerin temeline inilmesi şart. Diyetisyenle birlikte hareket edilerek beslenme planında çeşitli düzenlemelere gidilebilir.
Ergen veya genç yetişkinlerde stres, pika sendromu sebebi olabilir. Bu durumda kaygı arttığı zaman farklı bir yeme davranışıyla ortaya çıkabilir. Stresi kontrol etmeye çalışırken pika sendromuyla başa çıkamama sorunu gözlenebilir.
Çocuklarda özgüven eksikliğini artıran bu sendrom, toksik maddeler nedeniyle hayati risk oluşturmaya başlayabilir. O nedenle aile iletişimini dengeleyerek, beslenme düzenini aksatmadan planlı bir şekilde devam etmek gerekiyor.