16.01.2022 - 12:37 | Son Güncellenme:
Amerika'nın Sesi milliyet.com.tr
ABD'nin Wahington Post gazetesi. Türkiye yapımı ileri teknoloji Bayraktar TB2'yi manşetten verdi. Ukraynalı askeri uzman "Düşman üzerinde duygusal ve gerçek bir etki unsuru" ifadelerini kullanırken, gazete Moskova'nın alarma geçtiğini yazdı.
Ukrayna ordusu tarafından yayınlanan drone görüntülerinde, küçük mavi imleçin, yerdeki yerdeki bir hedefin üzerinde gezindiği dikkat çekti. Birkaç saniye sonra ise olay yerinden büyük bir duman yükseldiği görüldü.
Drone, Ukrayna'nın doğu Donbas bölgesinde Rus destekli ayrılıkçılar tarafından kullanılan bir D-30 obüsünü imha ederken, iki kişinin de kaçtığı görüldü.
26 Ekim tarihinde, Bayraktar TB2 insansız hava aracından yapılan saldırı, Ukrayna'nın doğusunda yaklaşık sekiz yıldır devam eden çatışmalardan daha fazlasını temsil ediyordu.
Rusya için bu, Ukrayna'nın bölgedeki askeri dengeyi potansiyel olarak değiştirmek için cephaneliğini artırdığının ve Moskova'nın neden NATO'dan Ukrayna ve Gürcistan gibi diğer eski Sovyet cumhuriyetleriyle tüm savunma işbirliğini sonlandırmasını talep ettiğinin bir başka işaretiydi.
Wahington Post gazetesinde yayınlanan haberde, Javelin tanksavar füzeleri gibi ABD tarafından sağlanan silahların Ukrayna'nın cephaneliğinde sıklıkla manşetlere konu olduğu ifade edildi.
Ancak Kiev'in Türkiye'den aldığı desteğin ise Moskova'yı alarma geçirdiği vurgulandı. Bayraktar TB2 drone'larının satın alınması sonrasında, Türkiye ve Ukrayna'nın drone'ların Ukrayna'da bir üretim tesisi kurmayı kabul ettiği vurgulandı.
Ukraynalı askeri uzman Serhiy Zgurets, “Bunun düşmanlıklar için tamamen farklı koşullar yarattığını düşünüyorum” dedi ve ekledi: "Düşman üzerinde duygusal ve gerçek bir etki unsuru."
Öte yandan ABD ve Rusya arasındaki müzakerelerin çökmesi dünyayı Soğuk Savaş yıllarını hatırlatan küresel bir krize sürüklüyor, Moskova Washington'ın burnunun dibine ordu konuşlandırma sinyali verdi. Rus medyasında ise doğrudan Türkiye'yi ilgilendiren bir haber göze çarptı.
Cenevre'deki zirvede Rus heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'a göre, görüşmeler bir çıkmaza gelindiğini gösteriyor ve aynı tartışmaları yeniden başlatmak için masaya oturmaya gerek yok.
RTVI televizyonuna konuşan Ryabkov, generallerin Rusya lideri Vladimir Putin'e Ukrayna'daki durumun kötüleşmesi halinde yapılabileceklerle ilgili seçenekler sunduklarını ancak yine de diplomasiye bir şans verilmesi gerektiğini belirtti.
Moskova'nın sık sık gündeme getirdiği 'askeri-teknik adımlar'ın sorulması üzerine Rus diplomasisinin iki numarası "Bu tamamen Amerika'nın adımlarına bağlı" dedi ve bir sonraki soruda ağzındaki baklayı çıkardı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya'nın Latin Amerika'daki müttefik ülkeleri Küba ve Venezuela'ya asker gönderme olasılığını 'ne onaylayabileceğini ne de dışlayabileceğini' söyledi.
2021'in son aylarında bir kez daha Ukrayna sınırına 100 bin asker yığan Rusya lideri Putin, muhtemel bir işgal korkusu giderek büyürken bir anda NATO'dan yeni güvenlik garantileri istedi.
2022'nin ilk günlerinde ise ABD ve NATO ile ayrı ayrı bir araya gelen Rusya istediğini alamadı, talepleri kesin bir dille reddeden Washington ve müttefikleri NATO'nun açık kapı politikasının süreceğini dünyaya ilan etti.
ABD-Rusya geriliminin zirveye çıktığı bugün, Rus Savunma Bakanlığı'na yakınlığıyla bilinen bir internet sitesinde dikkat çeken bir haber yayınlandı. Haberde, Türkiye'den kalkış yapan bir Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracının (SİHA), Kırım kıyılarından geçerek Ukrayna'ya ait Zaporozhye askeri üssüne indiği ileri sürüldü.
Habere göre, 12 Ocak'ta gerçekleşen uçuş Dalaman'dan başladı ve Karadeniz'i batısını boydan boya kat edip Ukrayna topraklarına ulaştı. Flightradar verilerine yer verilen haberde, Bayraktar TB2'nin NATO ülkelerine ait hava sahalarını kullandığı iddia edildi.
Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA'lar satın alan Ukrayna, Ekim 2021'de Donbas'ta ilk kez Rus yanlısı ayrılıkçılara saldırı düzenlediğini duyurmuş ve saldırı Rusya'da deprem etkisi yaratmıştı. Bayraktar TB2'ler, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da çok sayıda Rus hava savunma sistemini yok etti.
ABD'de hazırlanan yeni yaptırım tasarısında Vladimir Putin'in doğrudan hedef alınması krize yeni bir sayfa eklerken, Küba ve Venezuela'ya asker gönderilmesi beklendiği gibi Washington'da büyük yankı buldu.
Başkan Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, gazetecilerin sorusu üzerine Moskova'nın gündeme getirdiği başlığı 'kuru gürültü' olarak tanımladı ve kamuoyu önünde boş tehditlere yanıt vermeyeceğini söyledi.
Rusya'nın farklı bir yol seçmesi halinde ABD ve müttefiklerinin aynı derecede karşılık vermeye hazır olduğunu kaydeden Sullivan, Ukrayna'nın işgal edilmesi halinde Moskova'ya ödeyeceği bedelin açıkça söylendiğini de aktardı.
Rus lider Putin ise, NATO'nun sadece beş dakika içinde Moskova'ya ulaşabilecek füzelerin konuşlandırılması için potansiyel olarak Ukrayna topraklarını kullanabileceğini dile getirdi. Putin'e göre, Zircon hipersonik seyir füzesiyle donatılmış Rus savaş gemileri tarafsız sularda konuşlandırılırsa, Rusya da benzer bir askeri kapasite sağlayacak.
Ses hızının dokuz katına çıkabilen Zircon füzesi, 1000 kilometreden (620 mil) daha fazla menzile ulaşabiliyor. Bu yıl içerisinde Rus donanmasının kullanımına sunulacak olan füzeler fırkateynlere ve denizaltılara yerleştirilecek.
Sergey Ryabkov, geçen ay Ukrayna gerilimini Sovyetler Birliği'nin Küba'ya füzeler yerleştirdiği ve ABD'nin adayı denizden abluka altına aldığı 1962 Küba Füze Krizi ile karşılaştıran yorumlar yapmıştı.
Küba Füze Krizi, dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy ve Sovyet lider Nikita Kruşçev'in, Washington'un Küba'yı işgal etmeme sözü vermesi ve Türkiye'deki füzelerini kaldırması karşılığında Moskova'nın Küba'daki füzelerini geri çekmesi konusunda anlaşmalarının ardından sona ermişti.
Putin 2000 yılında seçilmesinin ardından ilk iş olarak Washington ile ilişkileri geliştirmek adına Küba'da Sovyetler Birliği zamanında inşa edilmiş bir askeri izleme tesisini kapatmıştı. Ancak Moskova, ABD ve müttefikleriyle ilişkileri gerildikçe Küba ile yakınlığını arttırdı.
2018 yılının Aralık ayında Rusya Batı'nın baskısı karşısında Venezuela lideri Nicolas Madura'ya destek vermek için kısa süreliğine iki nükleer kapasiteli Tu-160 bombardıman uçağını Venezuela'ya göndermişti.
Rus tanklarının Ukrayna'ya doğru harekete geçmesi halinde Rusya lideri Putin ve kilit bankacılık kurumları dahil Rus hükümeti ve ordusunun üst düzey yetkililerine kapsamlı yaptırımlar getirecek bir tasarı, ABD Senatosu'nda.
İlk olarak Washington Post tarafından duyurulan tasarı, bankaların diğer mali kurumlarla kilit bilgilerin alışverişinde kullandığı SWIFT gibi güvenli mesajlaşma sistemleri sağlayan Rusya'daki şirketleri de hedef alıyor.
Moskova, yaptırım hamlesine çok sert tepki gösterdi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'e yönelik yaptırımların kabul edilmesinin ABD-Rusya ilişkilerini tamamen kopma noktasına getireceği uyarısında bulundu.
Cenevre ve Brüksel'deki zirvelerin ardından Ukrayna gerilimi ve Rusya'nın güvenlik talepleri Viyana'da Perşembe günü yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısında da masaya geldi. AGİT Dönem Başkanı Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, açılış konuşmasında bölgede savaş riskinin son 30 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu söyledi.
Rus lider Putin, 2021'in son günlerinde ilk kez NATO'dan güvenlik garantileri istedi. Bunlar arasında ittifakın daha fazla genişlemesine yasak getirilmesi ve ittifaka 1997’den sonra katılan doğu ve orta Avrupa’daki ülkelerde NATO askeri faaliyetlerinin sona erdirilmesi yer alıyor.
Aralık ayında Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine yönelik olarak 2020 yılında sağlanan kapsamlı ateşkesi tekrar yürürlüğe koymak için anlaşmıştı ancak buna rağmen sınırda top ve silah sesleri kesilmiyor.
Ukrayna ordusu 2014'ten beri ülkenin doğusunda Donbas bölgesinin büyük bölümünde Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile savaşıyor. Yedinci yılını dolduran çatışmalarda 14 bin kişi hayatını kaybetti. Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etti.
Bölgede ateşkes ihlalleri son dönemde tekrar artmaya başlamıştı. Ukrayna, Rusya'yı ülke sınırlarının 200 kilometre yakınına 122 bin asker göndermekle suçlamış ve 143 bin askerin daha sınırın 400 kilometre ötesinde beklediğini öne sürmüştü.
ABD istihbaratı da Rusya'nın sınırdaki asker sayısını 175 bine çıkarıp 2022'nin başlarında Ukrayna'ya saldırabileceğini açıklamıştı. Rusya, söz konusu işgal haberlerini birçok kez yalanladı.