28.04.2020 - 13:46 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Reuters haber ajansı, İstanbul'un tarihi camilerini süsleyen mahyaların minarelere nasıl asıldığını fotoğrafladı.
Eminönü'ndeki Yeni Camii'i minaresine çıkan foto muhabiri Ümit Bektaş, mahya ustalarını kadrajına aldı.
17. yüzyılda başlayan mahya geleneği, bu yıl her zamankinden farklı mesajlar da taşıyor.
Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, "Mahyalar sağlığımız için yanıyor. Corona virüs salgını nedeniyle insanlarımıza evde kalmaları ve sağlıklarına önem vermeleri yönünde çağrılar içeren mahyalar hazırladık" diyor:
"Mahyalar topluma yüzyıllarca hadislerden ve ayetlerden alınan bölümlerle güzel mesajlar verdi. Bu yıl bu yönde mahyalarımızı varlığını koruyor.
Ancak ilk kez bu yıl bunlara ek olarak sağlığımızı korumaya yönelik olarak astığımız mahyalarımız oldu, 'Hayat Eve Sığar', 'Evde Kal, Sağlıklı Kal...' gibi."
Ünlü mahya ustası Kahraman Yıldırım ise, corona virüs salgınından sonra çalışma şartlarının daha da zorlaştığını aktarıyor. Yıldırım, "Minarelerde çalışırken aramızdaki mesafeyi korumaya çalışıyoruz" ifadesini kullanıyor.
Yeni Camii'ye asılan 'Hayat Eve Sığar' mahyasını ustalar Ramazan Kızılkaya, Cemil Buyurkan ve Aziz İlyas birlikte kurdu.
İlk mahya, Osmanlı İmparatoru 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camisi'ne asıldı. Günümüzde ise mahyalar Osmanlı'nın son mahyacısı Hacı Ali Ceyhan'ın çırağı olan usta Kahraman Yıldız'ın başında olduğu ekip tarafından hazırlanıyor.
Mesleğinde 50 yılını dolduran Kahraman Yıldız, mahyaların ilk dönemlerde yağ kandilleriyle yapıldığı bilgisini veriyor.
İstanbul'da halihazırda Eyüp Sultan, Süleymaniye, Sultanahmet, Yeni Cami, Yeni Valide, Ataşehir Mimar Sinan ve Büyük Çamlıca Camii'nde mahyalar var.
Ramazan ayı boyunca İstanbul'daki mahyalar dört kez değişecek.