30.10.2020 - 19:15 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı sözleri ve Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri yayınlaması, Fransa'nın Londra Büyükelçiliği önünde protesto edildi.
Göstericiler, yerel saatle 12.00'de (TSİ 15.00) elçilik binası önünde toplanmaya başladı. Bu arada polisin, ses yayını için getirilen bir aracı aradığı görüldü.
"Utan Macron", "Boykot" sloganları atan ve tekbir getiren göstericiler, dine hakaretin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti.
Macron'u "şeytan" şeklinde gösteren karikatürlere yer verilen gösteride Cuma namazı da kılındı.
Bir göstericinin yanında getirdiği Fransız ürünü parfümü dökerek boykot çağrısı yaptığı eylemde Macron'un fotoğrafı yakıldı.
Göstericiler daha sonra yürüşe geçerek, ünlü Fransız markalarının önünde yeniden boykot çağrısında bulundu. Bu sırada bir eylemci polislerce gözaltına alındı.
Pakistan'da başkent İslamabad başta olmak üzere çeşitli şehirlerde binlerce kişi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam ve Hazreti Muhammed karşıtı açıklamalarını protesto etti.
Emniyet güçleri, söz konusu bölgeyi konteynerlerle kapattı, göstericiler Fransa Büyükelçiliği'ne yürümek istedi.
Göstericilerin geçişine izin vermeyen emniyet güçleri ile protestocular arasında arbede yaşandı.
Polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericileri dağıttı.
Fransa'da resmi binalara Charlie Hebdo'da yayımlanan Hz. Muhammed karikatürlerinin yansıtılmasıyla patlayan boykot fırtınası, dünyanın dört bir yanını alt üst ediyor.Somali'den Endonezya'ya, İran'dan Filistin'e, Libya'dan Türkiye'ye birçok ülkede protestocular ateşe körükle giden Fransa lideri Emmanuel Macron'un fotoğraflarını yakıyor.
Somali'nin başkenti Mogadişu'da yüzlerce gösterici Fransa ve Macron'a öfke kustu, yere atılan Fransız bayrakları yırtılıp çiğnendi. Kalabalık 'Kahrolsun Fransa' sloganları attı.
İran'ın başkenti Tahran'daki protestocular ise Macron'u 'şeytan' şeklinde gösteren pankartlar taşıdı, Fransız liderin fotoğraflarını ateşe verdi.
Pakistan'da Karaçi ve Peşaver'de düzenlenen gösterilerde de benzer görüntüler vardı, öfkeli protestocular Fransız bayrağını yaktı.
Kudüs'te bir Arap mahallesindeki dükkana Emmanuel Macron'un yüzünde ayak izi bulunan fotoğraf ve yine Fransız lideri köpek olarak gösteren pankart asıldı.
Batı Şeria'da Beytüllahim'de Müslüman ve Hristiyan liderler bir araya gelerek Fransa'yı protesto etti, Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Atallah Hanna güçlü bir mesaj verdiklerini söyledi.
Bangladeş'in başkenti Dakka'da yüzlerce insan 'Fransız ürünlerine boykot' sloganlarıyla yürüyüp yine 'İslam'ın düşmanı' olarak tanımladıkları Macron'un kuklalarını yaktı.
Macron'un yüzüne ayakkabıyla basılan fotoğraflar dünyanın her yerine yayılmış durumda, sosyal medyada da yine benzer fotoğraflar paylaşılıyor.
Charlie Hebdo dergisinin son olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan utanç verici karikatürü yayımlaması ise, Ankara-Paris hattında gerilimi zirveye çıkardı.
Türkiye'nin çok sert tepki gösterdiği karikatür için Dışişleri Bakanlığı Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarını bakanlığa çağırıp hiçbir adım atmayan Paris yönetimini kınadı.
Vienne şehrinde Ermenilerin saldırısıyla dört Türkün yaralanması üzerine ise, Fransız sokakları gece yarısı protesto dalgasıyla sarsıldı.
Lyon bölgesindeki Viennes ve Le Peage-de-Roussillon'dan toplanan yüzlerce gurbetçi Türk, ellerinde bayraklarla yürüyüp sloganlar attı.
Salı sabahı Dağlık Karabağ savaşı için toplanan Ermeni protestocular, Vienne semti yakınlarındaki A7 otoyolunu her iki yönden ulaşıma kapatmıştı.
Trafik sıkışıklığının başlamasının ardından, trafikte kalanlarla göstericiler arasında tansiyon yükselmişti. Ermeni protestocular, işe gitmek isterken kendilerine tepki gösteren Türk asıllı Fransa vatandaşlarına saldırmıştı.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, sırtlarında Ermenistan bayrağı taşıyan protestocu grubun ellerindeki sopalarla iki kişiyi aralarına alarak linç girişiminde bulunduğu yer almıştı.
İslam dünyasını karşısına alan Fransa ve Emmanuel Macron, birçok ülkede Fransız ürünlerine uygulanan boykotla karşı karşıya. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında Fransız markalarının alınmaması çağrısında bulunmuştu.
Zor durumda kalan Fransa ise, Avrupa Birliği'nden yardım istedi. Fransa'nın Avrupa Bakanı Clement Beaune, Avrupa Birliği (AB) üyelerinden Türkiye'yi hedef alan yaptırımları hayata geçirmelerini talep etti.
AB'deki ortaklarının harekete geçmesi gerektiğini belirten Clemens, "Daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Yaptırımları da kapsayabilecek güçlü bir Avrupa tepkisi için zorlayacağız" diyerek Fransa'nın düştüğü zor durumu itiraf etti.