09.07.2021 - 10:11 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ukrayna'da 'kadın asker' depremi yaşanıyor. Savunma Bakanlığı'nın geçit töreni fotoğraflarını paylaşmasından sonra yetkililer hedef tahtasına oturtuldu. Ukraynalı yetkililer, kadın askerlerin bir geçit töreninde topuklu ayakkabı giydikleri fotoğrafların yayınlanmasının ardından sert tepkilerin hedefi oldu.
Kendini eleştirilerin hedefinde bulan Ukrayna Savunma Bakanlığı, kadın askerleri yüksek topuklu ayakkabılarla yürümek için eğitme kararın ardından geri adım attı. Yükselen protestoların ardından Savunma Bakanlığı kadın askerlere farklı türde bağcıklarla "daha rahat" topuklu ayakkabılar verileceğini duyurdu.
Bakanlık, 24 Ağustos'ta Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığının 30'uncu yıldönümü münasebetiyle düzenlenen geçit töreninde, Ukrayna silahlı kuvvetlerinden kadınların yüksek topuklu ayakkabılarla yürümelerini şart koşmuştu.
Bu hareket, askerlerin sağlığına zararlı olduğu yönünde eleştirilere yol açmıştı. Ancak Savunma Bakanı Andriy Taran, topuklu ayakkabıları tamamen çöpe atmak yerine Çarşamba günü "yeni bir ayakkabı modeli" olacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yeni ayakkabılarda "yürürken ayakları daha iyi saracak bağcıklar" ve "daha alçak ve rahat" topuklar olacağı belirtildi. Askerler "bu modeli test ederken olumlu bir deneyime sahip olurlarsa", ordunun tüm kadın üyeleri için tören üniformasının bir parçası olabileceği ifade edildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, yeni ayakkabılarda "yürürken ayakları daha iyi saracak bağcıklar" ve "daha alçak ve rahat" topuklar olacağı belirtildi. Askerler "bu modeli test ederken olumlu bir deneyime sahip olurlarsa", ordunun tüm kadın üyeleri için tören üniformasının bir parçası olabileceği ifade edildi.
Taran'ın ilk olarak 2017'de alındığını söylediği kadın askerlerin topuklu ayakkabılarla yürümesi kararı, yerel basının savunma bakanlığı tarafından geçen hafta yayınlanan görüntüleri ele geçirmesinin ardından bazı milletvekillerini kızdırmıştı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı geçen Cuma günü orta topuklu siyah ayakkabılarla yürüyen kadın askerlerin fotoğraflarını yayınlamıştı. Savunma Bakanlığının bilgi sitesi ArmiaInform'a konuşan öğrenci Ivanna Medvid, "Bugün ilk kez eğitim topuklu ayakkabılarla yapılıyor" dedi. Medvid, Perşembe günü yaptığı yorumlarda, "Askeri botlardan biraz daha zor ama deniyoruz" diye ekledi.
Golos partisi üyesi Inna Sovsun, sağlık risklerine işaret ederek, "Bundan daha aptalca, zararlı bir fikir hayal etmek zor" dedi. Ayrıca Ukraynalı kadın askerlerin de erkekler gibi hayatlarını riske attığını ve 'alay edilmeyi hak etmediğini' söyledi.
Ukrayna, 2014'ten bu yana 13 binden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan korkunç çatışmada ülkenin doğusunda bulunan endüstriyel bölgesinde Rusya destekli ayrılıkçılarla savaşıyor. Yasama meclisinin başkan yardımcısı Olena Kondratyuk, yetkililerin kadınları “aşağıladıkları” için kamuoyu önünde özür dilemeleri ve soruşturma yürütmeleri gerektiğini söyledi.
Kondratyuk, mevcut çatışmada 13 bin 500'den fazla kadının savaştığını söyledi. Şu anda Ukrayna silahlı kuvvetlerinde 4 binden fazlası subay olmak üzere 31 binden fazla kadın görev yapıyor.
Ayakkabı seçimi sosyal medyada ve parlamentoda bir dizi eleştiriye yol açtı ve kadın askerlerin metalaştırıldığı suçlamalarına yol açtı.
Yorumcu Vitaly Portnikov, Facebook'ta bazı Ukraynalı yetkililerin "ortaçağ" zihniyetine sahip olduğunu savunarak, "Topuklu ayakkabılarla geçit töreni hikayesi gerçek bir rezalet" dedi.
Başka bir yorumcu Maria Shapranova, savunma bakanlığını “cinsiyetçilik ve kadın düşmanlığı” ile suçladı. Shapranova, “Topuklu ayakkabılar, güzellik endüstrisinin dayattığı bir şeydir ve bu da kadınlarla dalga geçmektir” diye yazdı.
Genç yaşta hava kuvvetlerine katıldı, üç aylık eğitimin ardından akademide başına gelenler kariyerini baştan sona değiştirdi. İtalyan Hava Kuvvetleri'ndeki askerler arasında çekilen görüntüler ortaya çıkınca depreme yol açtı.
Şu anda 22 yaşında olan Giulia Schiff, yaklaşık dört yıl önce Hava Kuvvetleri'ndeki çavuşlar tarafından eşine az rastlanır bir kabul töreniyle karşılaştı.
Latina'daki 70. Filo'da görevli sekiz çavuş, kadın pilota zorbalık uyguladı, havada taşınan Schiff'in başı uçak kanadına vuruldu. Son olarak havuza atılan asker olayı şikayet edince bu kez Hava Kuvvetleri'ndeki kariyeri başlamadan sona erdi.
İtalyan medyası Nisan 2018'deki olayın görüntülerini ekranlara ve sayfalarına taşırken, Corriere della Sera gazetesi bazı ayrıntılara haberinde yer verdi. Buna göre, Giulia Schiff yaklaşık 2 bin aday arasından sıyrılıp İtalya Hava Kuvvetleri'ne girmeyi başaran dört kişiden biriydi.
Schiff, söz konusu olayda aralarında bazı kadınların da bulunduğu sekiz çavuş tarafından omuzlarda taşınırken çığlık atıp ağladı. Küçük sopalarla bacakları ve kalçalarına vurulan askerin başının bilinçli bir şekilde uçak kanadına vurulduğu görüldü.
Askeri akademideki komutanlar kadın askere yüz karası olduğunu söyledi, disiplinsizlik gerekçesiyle ordudan ihraç edildi. Bir general ise ordudan atılan genç pilotun askeri kariyerinde gerekli olan disiplin, itaat ve fedakarlıktan yoksun olduğunu ileri sürdü.
Yaralandığını söyleyen Giulia Schiff, görüntüleri büyük yankı uyandıran olaydaki sekiz çavuşa karşı hukuki yollara başvurup dava açtı.
İtalyan medyası, söz konusu davanın 11 Aralık tarihinde görüleceğini ve tarafların mahkemede kozlarını paylaşacağını bildiriyor. Savcılar, ekim ayı başında sekiz çavuş için fiziksel yaralama suçu gerekçesiyle soruşturma açılması talimatını vermişti.
İtalya Savunma Bakanı Elisabetta Trenta, olayla ilgili daha önce yaptığı açıklamada "Bedelini kim ödemesi gerekiyorsa, ödeyecek" demişti. Askeri akademi ise, Schiff'in suya atılmasını havuz dalışının geleneksel eğitim kurslarında yer aldığını belirterek savunmuştu.
Instagram hesabında eğitim fotoğrafları paylaştığı görülen kadın pilotun yaklaşık 2 bin takipçisi bulunuyor. Giulia Schiff'in akademiye katılmadan önce podyumda mankenlik yaptığı ve maraton yarışlarına katıldığı dikkat çekiyor.