19.05.2020 - 16:49 | Son Güncellenme:
DHA
Sinekler ilçede bulunan özellikle 19 Mayıs, Dizdariye, Mimarsinan, Kamiloba, Pınartepe, Sinanoba Mahallesi'nde yaygın görülüyor.
Son bir haftada Büyükçekmece Belediyesi'ne açılan ihbar telefonlarının neredeyse tamamının bu konuda olduğu belirtildi. Yeşil renkli bu sineklerden şikayetçi olanlar, kronomidlerin duvarın rengini kapattıklarını, perdelere yapıştıklarını anlattı.
Birçok kişi, sinekliklerin arasından bile içeri giren, sivrisineklere benzer, birbiri üzerine katlanmış kanatlar yerine gövde boyunca paralel tutulan kanatlar ve çok uzun olmayan emici hortumları bulunan sineklerin istilası nedeniyle, sıcak havada balkona çıkamaz, pencere açamaz olmaktan yakındı.
Genellikle Büyükçekmece Gölü çevresindeki sazlık alanlarda duran, geceleri binlercesi ışığa doğru giden sineklerin erişkinlerin kısa ömürlü oldukları, larvaların temel olarak bitkilerden emdikleri ile beslendikleri ifade edildi.
İlçe sakinlerinin şikayetleri üzerine Büyükçekmece Belediyesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Büyükçekmece Gölü tabanında oluşan kronomid türü sinek yoğunluğu Büyükçekmecemizde bazı mahallelerde yoğun olarak görülmektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipleri bölgemizde oluşan yoğunluk nedeni ile çalışmalarını arttırmıştır " açıklamasını yaptı.
Ancak bu duyurunun altındaki yorumlarda belediye yönetimi yeterince ve zamanında ilaçlama yapmamakla suçlandı.
Kronomidler şekil ve yapı olarak sivrisineklere çok benzemektedirler. Bunun ayırımını ancak tecrübeli kişiler yapabilir. Kronomidler sulak alanda çoğalırlar.
Suyun olduğu her alanda üreme potansiyeline sahiptirler. Özellikle kirli sular ve çamur zeminler üreme için sevdikleri yerlerdir. Bir kronomid yumurtladığı zaman yaklaşık 200 tane yavru bırakır.
Bunlar bir hafta içerisinde önce larva ve sonra pupa dönemlerini geçirerek ergin hale gelirler. Larva ve pupaları sivrisinek larva ve pupalarından farklıdır. Larvaları kırmızı renkte 3-7 cm arasında solucana benzer bir yapıdadır.
Pupaları ise koyu kahve renkte kabuklu bir yapıdadır. Erginleri havada uçuşarak insanlara sivrisinek korkusu verir fakat sivrisinekler gibi sokucu, delici bir iğnesi ve emici bir ağız yapısı yoktur.
Bu yüzden kan yoluyla bir hastalık taşımazlar. Fakat çeşitli bakterileri insan vücutlarına bulaştırabilirler. İnsanlarda bulunan açık yaralara değerek virüsleri insanlara aktarabilirler.
Kronomidler ile larva ve ergin olarak iki şekilde mücadele verilir. Larvalarının bulunduğu kuyu, bidon, leğen, logar, fosseptik, dere, havuz, bodrum, terk edilmiş bina, su birikintileri, bataklıklar, göl ve göletler, yağmursuyu kanalları vb sulak alanlarda LARVASİT uygulaması yapılmalıdır.
Erginleri için ise bataklık başları, bodrumlar, terk edilmiş binalar, dereler kenarları, deniz kenarları, çöplük alanlar, logar içleri, fosseptik içleri vb alanlarda ergin öldürücü ilaçlarını sıcak sisleme yöntemi (termal fog) veya açık alanda soğuk sisleme ULV yöntemi ile başarı sağalanabilir.