08.02.2020 - 09:26 | Son Güncellenme:
Koronavirüs salgınında en ölümcül gün yaşandı, 24 saatte 86 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden birinin 60 yaşındaki bir ABD vatandaşı olduğu açıklandı. Koronavirüs salgını ile ilgili ilk uyarıları yapan ve çalıştığı hastanede kendisi de virüsü kapan doktor Li Venliang'in ölüm haberi üzerinden 24 saat bile geçmeden, gazeteci Chen Qiushi de ortadan kayboldu.
Çin cephesinden yapılan korkutan açıklama ise durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.
ABD Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs teşhisi konan bir ABD vatandaşının Perşembe günü Çin'in Wuhan kentinde hayatını kaybettiğini bildirdi.
Açıklamada “Koronavirüs teşhisi konan 60 yaşındaki ABD vatandaşının 6 Şubat'ta Çin'in Wuhan kentindeki Jinyintian Hastanesi'nde öldüğünü doğrulayabiliriz. Kayıpları için ailesine en içten taziyelerini sunuyoruz.” denildi.
60 yaşındaki adam, koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybeden ilk ABD vatandaşı oldu.
Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında ölenlerin sayısı 723’e, virüsten etkilenelerin sayısı 34 bin 546’ya çıktı.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde etkisini giderek artıran yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle hayatın kaybedenlerin sayısı 723’e çıkarken, virüsten etkilenenlerin sayısı 6 bin 101’inin durumu ciddi olmak üzere 34 bin 546’ya yükseldi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan harita ise, virüsün hızla dünyaya yayılmakta olduğunu ve 28 ülkenin salgından etkilendiğini gösteririyor.
Diğer yandan virüs bulaştığı durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 27 bin 657’yi bulurken, koronavirüs taşıyan kişilerle temasa geçtikleri gerekçesiyle müşahede alnına alınanların sayası 189 bin 660’a ulaştı.
Çin ana karasının dışında vaka sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 26, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 olarak kaydedildi.
Ülke genelinde son 24 saatte 86 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirirken, 3 binden fazla yeni vaka tespit edildi.
Bugüne kadar can kayıplarının 699’u koronavirüsün merkez üssü olan Hubey eyaletinde olurken, diğer eyaletlerden Hınan’da 4 Heylongciang’da 5, Haynan’da 2, Guicou, Gansu, Cilin, Hıbey, Sıçuan, Guangdong eyaletlerinde 1’er kişi hayatını kaybetti.
Ayrıca merkeze doğrudan bağlı kentlerde Pekin ve Çongçing'de 2’şer, Şanghay ve Tiencin’de birer kişi yaşamını yitirdi.
Çin ana karası dışında ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde bir kişi koronavirüs nedeniyle öldü.
Çin, koronavirüsün hasta ettiği insanları tespit etmek için yapay zeka ile çalışan bir kamera ağı kullanacak.
Çin Sanayi Bakanlığı, ateşi olan herkesi tespit etmek için teknolojiyi kullanarak yapay zeka firmalarını virüs salgınıyla mücadeleye yardımcı olmaya çağırdı.
Sokakları tarayan kamera ağı, bu teknolojiyle maske takmış olsalar bile ateşi olan vatandaşları tespit edeibliyor.
Megvii şirketinin yüz tanıma uzmanları yeni “yapay zeka sıcaklık ölçüm sistemi”nin bireyleri tanımlamak için vücut ve yüz verilerini kullanarak ateşi tespit etmek için termal kameralar kullandığını belirtiyor. Rakip firma SenseTime da, yüz maskesi takan insanları tespit edebileceklerini söylüyor.
Bu arada, Pekin Belediyesi’nden yapılan açıklamada otel, restoran, süpermarket, eğlence alanları, toplu taşıma ve benzeri yerlerde maske takılması gerektiği bildirildi.
Maske takmayı reddeden kişilere önce gerekli uyarıların yapılacağı belirtilen açıklamada, kişi bu tutumunu sürdürürse gözaltına alınabileceği vurgulandı.
Çin hükümeti, salgının kontrol altına alınmasıyla ilgili yapılan çalışmaları engelleyen insanları ağır bir şekilde cezalandırmak için yeni düzenlemeler getirdi. Kuralları ihlal edenler tutuklamalara ve cezalara ve hatta ölüm cezasına maruz kalacak.
Ülkede özellikle Hubey eyaletindeki yoğun ihtiyaç nedeniyle çoğu sağlık şirketi, maske dahil üretimlerinin büyük çoğunluğunu bu eyalete yönlendiriyor.
Halihazırda Pekin gibi büyük şehirlerde maske satan eczanelerde stoklar yetersiz kalıyor.
Cumartesi günü yayınlanan ortak bir bildiride, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Yüksek Mahkeme, Yüksek Savcılık ve Kamu Güvenliği Bakanlığı tıbbi suçları listeledi.
Salgın önleme ve kontrolü "kritik bir aşamada" olduğu için tutuklama, kovuşturma ve yargılama hızlı bir şekilde ilerleyeceği bildirilirken, açıklama, ağır suçlarda ölüm cezasının göz ardı edilmeyeceğini bildirerek sona erdi.
1. Tıbbi personele şiddet uygulamak, kasten yaralamak ve kasten öldürmek
2. Şiddet, tehdit içerikli sözler söyleyerek veya açıkça hakaret ederek, iftira atarak sağlık personelinin kişisel özgürlüğünü yasadışı bir şekilde kısıtlamak.
3. Tıbbi personelin koruyucu kıyafetini yırtarak yeni koronavirüs ile enfekte olmasına neden olmak, tükürmek.
4. Şiddet, tehdit veya başka şekillerde sağlık kurumlarının kontrollerini, karantina ve tedavi önlemlerini reddetmek veya virüs nedeniyle hayatını kaybetmiş olan hastalarının cesetlerinin yasalara göre imha edilmesini engellemek.
5. Sağlık kurumlarının malzemelerini kasıtlı olarak yok etmek veya işgal etmek ya da sağlık kurumlarında rahatsızlık vermek, yasadışı bir şekilde ceset yerleştirmek, izinsiz yas odası kurmak, düzensizliğe neden olmak ve salgının önlenmesi ve kontrol altına alınmasını engellemek.
6. Sağlık kurumlarına girerken yasa dışı silah, mühimmat, patlayıcı, radyoaktif ve zehirli maddeler taşımak.
6. Sağlık kurumlarına girerken yasa dışı silah, mühimmat, patlayıcı, radyoaktif ve zehirli maddeler taşımak.
7. Tıbbi personelin güvenliğini ihlal eden ve tıbbi düzeni bozan diğer durumlar.
Wuhan'da yaşayan gazeteci Chen Qiushi, şehir karantina altına alındıktan bir gün sonra videolar paylaşarak durumu bildirmeye başlamıştı.
24 Ocak'tan beri paylaşımlar yaparak kentteki kritik durumu dünyaya sunan, yeni inşa edilmiş karantina odalarından, devlet hastanelerinden yayın yapan gazetecinin videoları CNN International'da da yayınlanıyordu.
Koronavirüs salgını ile ilgili ilk uyarıları yapan ve çalıştığı hastanede kendisi de virüsü kapan doktor Li Venliang'in ölüm haberi üzerinden 24 saat bile geçmeden, gazeteci Chen Qiushi de zorla karantina altına alındı.
Geçmişte avukatlık da yapmış olan Chen Qiushi'nin annesi, oğlunun ortadan kaybolduğunu söyleyerek yardım çağrısı yaptığı bir video yayınladı.
Chen Qiushi'nin arkadaşı olan ünlü MMA güreşçisi Xu Xiaodong ise, gazetecinin zorla alıkonularak karantinaya alındığını söyledi.
Gazetecinin arkadaşları da, CNN'e yaptıkları açıklamada her gün düzenli olarak haber aldıkları Chen'in 6 Şubat'ta aramalara cevap vermemeye başladığını ve ortadan kaybolduğunu söylemişti.
Chen'in Wuhan'daki kritik durumu bildirdiği paylaşımları, sosyal medya sitelerinde sansürlenmeye başladı.
Chen, ortadan kaybolmadan önce 30 Ocak tarihinde duygusal bir video yayınlayarak "Korkuyorum. Önümde virüs var, peşimde ise Çinin hukuki yaptırımları. Ama moralimi bozmamaya çalışacağım. Hayatta olduğum sürece bu şehirden haberler vermeye devam edeceğim." demişti.