22.12.2020 - 03:36 | Son Güncellenme:
AA BBC TÜRKÇE
İlk analizlerde “N501Y” adı verilen mutasyon sayesinde virüsün önceki döneme kıyasla yüzde 70 daha hızlı yayıldığı söylendi. Buna göre, söz konusu varyant İngiltere’nin başkenti Londra’da ilk kez 21 Eylül günü tespit edildi.
Kasım ortasında gelindiğinde Londra’daki vakaların yüzde 28’inde, 9 Aralık günü ise başkentteki vakaların yüzde 62’sinde bu varyant saptandı.
Virologlar, virüslerin kendilerini hayatta tutmak için sıklıkla mutasyon geçirdiğini, bunun bilim dünyası için normal bir durum olduğunu ve söz konusu değişimlerin salgın grafiklerinde dramatik etkilere çok nadir yol açtığını vurguladı.
İngiltere'de yeni bir koronavirüs mutasyonunun tespit edilmesinin ve hızla yayıldığının duyurulmasının ardından, Türkiye, Hollanda ve Fransa dahil birçok ülke İngiltere'den seyahatleri yasakladı.
TSİ 19.00 itibarıyla uçuşları yasaklayan ülke sayısı 40'ı aştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Türkiye'nin de seyahat yasağı getiren ülkeler arasında girdiğini yazdı. Bakan Koca, "Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere'de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır" dedi.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler bugün düzenledikleri acil bir toplantıda İngiltere'de ortaya çıkan mutasoyna uğramış koronavirüs türü konusunda nasıl bir strateji izleneceğini görüştü.
BBC'ye bilgi veren Brüksel'deki yetkililer şu an için AB çapında bir protokol üzerinde uzlaşıya varılamadığını, İngiltere konusunda tüm AB ülkelerini kapsayan bir kararın alınmasının zaman alabileceğini ifade etti.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, henüz ülkede mutasyona uğramış koronavirüs vakası tespit edilmediğini ama İngiltere'den gelen haberleri 'çok ciddiye aldıklarını' söyledi.
AFP'ye konuşan Alman hükümeti kaynakları da kısıtlamaların AB üyesi 27 ülke tarafından uygulanabileceğini ve İngiltere'ye kara ve denizden ulaşımların durdurulmasına yönelik ortak bir karar konusunda görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, "Hükümet olarak İtalyanları koruma görevimiz var, bu nedenle, Britanya hükümeti tarafından uyarıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı İngiltere'den uçuşları askıya alan kararı imzaladı. Önceliğimiz, İtalyanları, vatandaşlarımızı korumak" dedi.
DSÖ, Avrupa'daki üye ülkelere önlemleri artırmaları uyarısında bulundu.
DSÖ, yeni tip koronavirüsün daha hızlı yayılan türünün şu ana kadar "ciddi hastalık veya ölüme" neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus "Son birkaç günde İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde koronavirüsün türlerine ilişkinhaberler var. Virüsler zamanla mutasyona uğrar. Bu doğal ve bekleniyordu." dedi.
Ghebreyesus, "genetik değişikliklerin virüsün davranışlarını nasıl etkilediğini" anlamak için bilim insanlarıyla çalışıldığını belirterek "Sonuç olarak, tüm SARS-COV-2 virüslerinin bulaşıcılığını olabildiğince çabuk bastırmamız gerekiyor." uyarısında bulundu.
Virüsün daha fazla yayılmasının yeni mutasyonlara fırsat vereceğinin altını çizen Ghebreyesus, "Hükümetlerin ve insanların şu anda (virüsün) yayılmasını sınırlandırmak için gerekli önlemleri almalarının ne kadar önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum." dedi.
DSÖ'nün Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove de "İngiltere, yeni tip koronavirüsün daha fazla yayılan türünün aşıları etkilemediğini belirtti." açıklamasını yaptı.
Yeni mutasyon, Londra ve İngiltere'nin güneydoğusunda hızla yayıldı.İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün yaptığı açıklamada, dördüncü aşama önlemleri uygulamaya sokmuş ve Noel tatili döneminde kuralların gevşetilmesi planını iptal etmişti.
Üst düzey sağlık yetkilileri, yeni mutasyonun daha ölümcül olduğu ya da aşılara farklı tepki verdiği yönünde bir kanıt olmadığını, ancak eskisine kıyasla yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtti.
Ama mutasyonun genetik değişime dair bilimsel ayrıntılar ve Covid-19'un seyrini nasıl etkileyeceğine dair bilgiler henüz net değil.
Dünya Sağlık Örgütü aynı mutasyonun, Hollanda, Danimarka ve Avustralya'da da görüldüğünü bildirdi.İngiltere'nin yeni mutasyon duyurusundan saatler sonra, ilk seyahat yasağı kararı Hollanda hükümetinden geldi. Hollanda, 1 Ocak'a kadar tüm yolcu uçuşlarının yasaklandığını açıkladı. Hükümet "yeni virüsün Hollanda'ya yayılması riskini mümkün olduğunca minimize etmek için" yasaklandığını bildirdi.
İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez, İspanya'nın AB'nin bu konuda koordineli bir tepki vermesini istediklerini söyledi.
İngiltere'nin ardından Güney Afrika Cumhuriyeti'nde de farklı bir koronavirüs mutasyonu saptandığı bildiriliyor.
Bölgedeki kaynaklara göre, Güney Afrikalı bilim insanları, yeni koronavirüs mutasyonunun çok daha bulaşıcı olduğunu ve aynı İngiltere'deki gibi hızla yayıldığını belirtiyor
Uzmanlar, bu mutasyonun, İngiltere'de ortaya çıkandan farklı olduğuna işaret ediyor. Salgının, kısa bir süre önce final sınavlarını vererek kutlama yapan gençler arasında hızla yayılması nedeniyle, birçok hastanedeki yatakların büyük ölçüde dolduğu bildiriliyor.
Hafta sonu alkol satışının yasaklandığı Güney Afrika'da, ekonominin olumsuzu etkileneceği kaygısıyla, hükümetin genel bir karantinaya sıcak bakmadığı belirtiliyor.
Almanya, yeni mutasyon nedeniyle Güney Afrika'dan yapılacak seyahatleri yasaklayacağını açıkladı.
Oxford Üniversitesi'nde Bulaşıcı Hastalıklar Profesörü ve NERVTAG Başkanı Peter Horby, "Artık bu türün şu anda Birleşik Krallık'ta bulunan diğer virüs türlerine göre daha fazla bulaşma ihtimali olduğunu düşünüyoruz" dedi.