28.06.2021 - 13:15 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yaklaşık iki ay önce, Mayıs ayında ortadan kaybolup bir ay sonra ortaya çıkan Kuzey Kore lideri hakkında iddialar dünya gündemine bomba gibi düşmüştü.
Bir ayın ardından iktirdaki Kuzey Kore İşçi Partisi’nin toplantısında konuşan Kim Jong-un’un bir hayli zayıfladığı dikkat çekmişti.
Geçen yıl 140 kilo olduğu düşünülen Kuzey Kore liderinin yeni görünümü, sağlığıyla ilgili spekülasyonları artırdı. Daha önce Kim'in öldüğüne dair iddialar ortaya atılmış hatta sahte görüntüler bile yayınlanmıştı.
Neredeyse on yıl önce ülkenin lideri olduğundan bu yana fiziksel görüntüsüyle tüm dünyanın ilgisini çeken Kim'in fotoğraflarını analiz eden NK News, Kuzey Koreli liderin "önemli miktarda kilo verdiğinin" altını çizmişti.
Seul merkezli haber sitesi, 37 yaşında olduğuna inanılan Kim'in, 12 bin dolar değerinde olduğu tahmin edilen favori saatinin kayışını sıktığını gösteren büyütülmüş görüntüler yayınlamıştı.
Fotoğraflar, Kim’in sol bileğinin bu yılki halinin, mart ayı ve Kasım 2020'de çekilen benzer görüntülerden çok daha ince olduğunu gözler önüne seriyordu.
Babası Kim Jong-il'i Aralık 2011'de kalp krizinden yitiren Kim’in ağır bir sigara tiryakisi olduğu belirtilirken, kilosuna ve yaşam tarzı nedeniyle sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği belirtilmişti.
Dünyanın en dışa kapalı ülkesi Kuzey Kore resmi devlet televizyonu Korean Central Television (KCTV) Kuzey Koreli vatandaşlarla, ülkenin lideri Kim Jong-un'un son durumu hakkında bir dizi röportaj yaptı.
Daha önce aşırı kilolu olan Kim’in, yaşadığı kilo kaybının gerçekten zayıflama isteğinden mi, yoksa hastalıktan mı kaynaklandığı konusu üzerinde uzun süredir spekülasyonlar yapılmıştı.
Kuzey Kore resmi devlet televizyonunu, bazı Kuzey Koreli vatandaşların Devlet Başkanı Kim Jong-un'un zayıflamış görüntüsü nedeniyle üzüntü duyduklarını belirten görüşlerine yer verdi.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un yaşadığı kilo kaybının açıkça görüldüğü devlet medyasındaki görüntülerinin, ülkede gıda kıtlığı dolayısıyla “hepimiz ortak fedakarlık gösteriyoruz” mesajı vermek için bilinçli bir şekilde dağıtıldığı iddia ediliyor.
ABD’de Kuzey Kore üzerine araştırmalar yapan “38 North Project” adlı kuruluşun direktörü Jenny Town, son görüntülerin, aşırı kilo kaybını vurguladığını belirterek, “Onu bu kadar uygun olmayan kıyafetlerle göstermeleri biraz garip.” diyerek, bunun propaganda amaçlı olduğunu ima etti.
Söz konusu haberde Bir vatandaş 'Saygın yoldaşımız Genel Sekreterimiz, bu şekilde zayıfladığını görünce, kalbimiz kırıldı' ifadeleri yer aldı. Bu Kuzey Kore'nin Kim'in kilo kaybını ilk defa doğrulaması olarak kayıtlara geçti. KCTV'nin bu adımı Kuzey Kore lideri ile ilgili 'hasta adam' tartışmalarını da bir kez daha gündeme getirdi.
Kuzey Kore Risk Grubu Direktörü Chad O'Carroll, yine bu görüntülerin salgın sırasında alınan sert önlemler çerçevesinde bilinçli olarak propaganda amacıyla dağıtıldığını söyledi.
Bu Kuzey Kore'nin Kim'in kilo kaybını ilk defa doğrulaması olarak kayıtlara geçti. KCTV'nin bu adımı Kuzey Kore lideri ile ilgili 'hasta adam' tartışmalarını da bir kez daha gündeme getirdi.
Hollanda’da Leiden Üniversitesi’nde görevli Kuzey Kore uzmanı Christopher Green, ülke çok zor günler geçirirken, Kim’in ne kadar fazla çalıştığı ve yıprandığını göstermek amacıyla bu görüntülerin dağıtılmış olabileceğini söyledi.
Kim'in zayıfladığını görenlerin üzüntü içerisinde olduğunu belirten bir vatandaş, bu duruma şahit olan herkesin "gözyaşlarına boğulduğunu" ifade etmişti.
Kuzey Kore şu anda büyük bir krizle pençeleşiyor. Ülkede iktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin önceki hafta yaptığı genel kurul toplantısında konuşan Kim, Kuzey Kore’nin “mevcut uluslararası durumla” nasıl başa çıkması gerektiği hususunda uluslararası topluma müzakere çağrısında bulundu.
Kim, söz konusu çağrısında ABD ile Güney komşusundan açıkça bahsetmedi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında uygulanan kısıtlamaların ve 2020 yılı boyunca yaşanan sel felaketlerinin ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Kim, gıda kıtlığı konusunda uyarıda bulundu.
Kim, ülkedeki gıda durumunun “endişe verici” olduğunu belirterek, yetkilileri tarımsal üretimin artırılması yönünde harekete geçmeye çağırdı. Bunun yanı sıra Kim, ekonomik zorluklara rağmen kapanma tedbirlerini uygulamaya devam edeceklerini dile getirdi.
Ülkede çay fiyatları 600 liraya ve kahve fiyatları 900 liraya yükselirken Kuzey Kore'nin iki aylık gıda arzı kaldı. Kim Jong-un, Kuzey Kore'yi, ülkenin ürün endüstrisindeki fırtına hasarı ve Kovid-19 nedeniyle sınırların kapanması nedeniyle temel gıdaların fiyatları hızla yükselirken durumun "gerginleştiği" konusunda uyardı.
Ülkedeki kriz nedeniyle vatandaşlar için günlük eşyalar astronomik bir şekilde arttı, bir paket kahvenin fiyatı 900 liraya vurdu. Vatandaşlar poşet çayı ise 600 liraya satın alabiliyor.
Kuzey Kore, koronavirüsün ilk dalgası sırasında sınırlarını kapattı ve fırtınalar ülkenin ürün endüstrisine zarar verdi. Tahminlere göre, durumun 1990'larda üç milyon Kuzey Koreli'nin öldüğü kıtlığın tekrarı olabileceğine dair artan korkular var.
Şeker, yağ ve un da dahil olmak üzere ithal mallar kıtlık yaşarken, pirinç ve yakıt gibi temel ürünler sağlamlığını koruyor. Ancak Kim, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Kuzey Kore'nin erzak stokunun yalnızca iki ayı kaldığını bildirdiği için devlet tarafından işletilen ekonominin vatandaşlarını besleyemediğini itiraf etti.
Kuzey Koreli diktatör, krizin kapsamını ayrıntılandırmayı reddetti, ancak vatandaşları 1990'ların kıtlığına verilen isim olan başka bir 'Zorlu Yürüyüş'e hazırlanmaları konusunda uyardı.
Koronavirüsün etkisinden ithalata getirilen kısıtlamalar, devletin bıçak sırtında oturmasına neden oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Kore yarımadasında artan gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.
Kim, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeler için kapıyı açık bıraktığını söyledi, ancak nükleer silahlar konusunda "hem diyalog hem de yüzleşmeye" hazırlandığını itiraf etti.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, "kapitalist yaşam tarzını" yansıtan saç modellerini ve dar kot pantolon giyilmesini yasaklamıştı.
Buna göre ülkede dar kot pantolon, markalı tişörtler, dövmeler ile boyalı ve dikilmiş saç modelleri yasaklandı. Emirde, “kapitalist yaşam tarzını yansıtan” giyim ve saç modelleri, "anti-sosyalist davranışlar" olarak nitelendirildi.
Kararın, Kuzey Kore İşçi Partisinin resmi yayın organı Rodong Sinmun'un, Kuzey Koreli gençlerin “Batılı moda anlayışını” günden güne daha çok benimsemesinden duyulan endişeyi gündeme getirdiği haberinin ardından alındığına dikkat çekildi.
Kim Jong-un'un “Kapitalist hayat tarzının en ufak bir işaretine karşı dahi dikkatli olmalıyız ve onlardan kurtulmak için savaşmalıyız” ifadelerine yer verildi.