20.03.2020 - 12:26 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İtalya tam anlamıyla kabusu yaşıyor! Dünyada vaka sayısı 240 bini aşarken, bu vakaların 40 binden fazlası İtalya'da. 60 milyon nüfuslu ülkedeki ölü sayısı Çin'deki ölü sayısını geçti. Lombardia bölgesinde bulunan hastanelerden gelen görüntüler ise içler acısı. İşte tüm detaylar...
İtalya'da corona virüsü sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 427 artarak 3405'e ulaştı. Böylece resmi verilere göre yaklaşık 60 milyon nüfuslu İtalya'daki can kaybı sayısı, yaklaşık 1,5 milyar nüfusa sahip Çin'i geçmiş oldu.
Corona virüsünün ilk ortaya çıktığı ve bugüne kadar en yaygın görüldüğü ülke olan Çin'de resmi verilere göre ölü sayısı 3245. Çin'deki vaka sayısı yaklaşık 81 bin olarak açıklandı.
BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığına göre, İtalya'daki toplam vaka sayısı ise son 24 saatte korkunç bir artış gösterdi ve 5322 kişi artarak 41 bin 35'e yükseldi.
İtalya'da her akşam düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan verilere göre bugüne kadar corona virüsü teşhisi koyulan 4 bin 440 kişi daha sonra iyileşti.
Halen 2bin 498 kişi yoğun bakımda tedavi görüyor. 15 bin 757 kişi hastanelerde tedavi altında, 14 bin 935 kişi ise ev ortamında tecritte tutuluyor.
Yapılan test sayısı 182 binin üzerinde. Ülkedeki ölümlerin yaklaşık üçte ikisi ve toplam vakaların yaklaşık yarısı kuzeydeki Lombardia bölgesinden.
İtalya'da ilk olarak kuzey bölgelerinde uygulanmaya başlanan, 12 Mart'ta da ülke geneline yayılan karantina tedbirlerinin etkisinin 2 haftadan önce görülmesi beklenmiyor.
Karantina tedbirlerine rağmen virüsün yayılması yavaşlatılamazsa daha sıkı önlemler alınması ve karantina süresinin uzatılması da gündemde.
İtalya İçişleri Bakanlığı, 8 gün içinde karantina kurallarını ihlal eden 53 bin kişi hakkında yasal işlem yapıldığını açıkladı.
Özellikle açık havada yürüyüş, koşu gibi spor aktivitelerine izin verilmesinin "suistimal edildiği" haberleri geliyor. Spor Bakanı Vincenzo Spadafora, dışarıda egzersiz yapmanın da yasaklanmasını değerlendirdiklerini söyledi.
Koronavirüs, İtalya'da ilk olarak Ocak ayı sonunda Çinli bir turist çiftte görüldü. Roma'da bulaşıcı hastalıklar hastanesi Spallanzani'de tedavi gören Çinli çift bugün taburcu edildi.
İtalya'da, Çin'le bağlantısı tespit edilemeyen ilk hasta ise kuzeydeki Lombardia bölgesinde Lodi ilinden Mattia isimli 38 yaşındaki bir İtalyan oldu. 20 Şubat'tan bu yana hastanede tedavi gören Mattia, geçen hafta yoğun bakımdan çıktı.
İlk aşamada, Mattia'nın virüsü, Çin'den dönen bir arkadaşından kaptığından şüpheleniliyordu ancak yapılan testlerde Çin'den gelen bu kişide virüse rastlanmadı.
İtalya'da "sıfır numaralı hasta" olarak adlandırılan ilk kişinin kim olduğu ise hala netleşmiş değil.
Ülkede ilk ölüm ise 21 Şubat'ta Veneto bölgesindeki Vo kasabasında yaşandı. 21 Şubat'tan bu yana geçen yaklaşık 4 haftalık sürede ise ölümler özellikle son günlerde hızla artarak 3405'e ulaştı.
Son 24 saat içinde 427 yeni ölüm kaydedilirken, dün bu sayı 475, önceki gün ise 345 olarak açıklanmıştı.
Sky News'un şoke eden haberi, Lombardia'daki Bergamo'nun kriz bölgesinde bulunan Papa Giovanni XXII Hastanesi'nde panik içerisindeki. manzaralarını gözler önüne serdi.
Korkunç görüntülerde, kalp monitörleri ve solunum pompalarının nefes darlığı çeken hastaların ciğerlerine hava yolladığı görülüyor.
Lombardia Belediye Başkanı, bölgedeki doktor ve hemşirelerin varını yoğunu ortaya koyduğunu, hastanelerin kapasitelerinin üzerinde çalıştığını söylemişti.
Mezarlık direktörü Angeloni, İtalyan radyosuna yaptığı açıklamada, "Bölgedeki sağlık çalışanlarının fiziksel ve psikolojik olarak salgına yenik düşme olasılıklarından endişeliyim çünkü bu gerçek bir felaket olurdu" dedi.
Reuters haber ajansı foto-muhabiri Flavio Lo Scalzo, İtalya'nın kuzeyindeki Cremona kentindeki Oglio Po Hastanesi'ndeydi.
Lo Scalzo, İtalya'nın corona virüsünden en kötü etkilenen bölgelerinden biri olan Cremona'da, yoğun bakım ünitesindeki hastaları ve sağlık çalışanlarını fotoğrafladı.
Hastalar kandaki oksijen seviyesini dengeleyebilmek için yüzüstü yatırılıyor.
İtalya'da sağlık çalışanları, daha önce de çok zor koşullarda çalıştıklarını açıklayarak "kimin yaşayıp kimin öleceğine karar vermek zorunda kaldıklarını" itiraf etmişlerdi.
Reuters tarafından servis edilen bu fotoğraflar, İtalya'nın salgından ne kadar kötü etkilendiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Avrupa'da en fazla Çinli turist çeken ülke olan İtalya, Ocak ayı sonunda Roma'da Çinli bir turist çiftte koronavirüs tespit edilmesi üzerine 30 Ocak'ta Çin ile doğrudan uçuşları durdurmuş ve 31 Ocak'ta acil durum ilan etmişti.
Ancak İtalya'da ilk aşamada alınan önlemlerin etkisiz kaldığı ve virüsün ilk görüldüğü bölgelerde gerekli protokollerin uygulanmasında gecikildiği eleştirileri yapılıyor.
İtalya ile Çin arasındaki karşılıklı uçuşların durdurulmasına rağmen, aktarmalı olarak Çin'den İtalya'ya gelen kişilere yönelik özel bir tedbir uygulanmadı. Doğrudan uçuşların iptal edilmesi yüzünden, aktarmalı olarak Çin'den ülkeye gelenleri takip etmenin zorlaştığı belirtiliyor.
Koronavirüsün en yaygın görüldüğü kuzey bölgelerinin Çin ile yoğun ticari bağlara sahip olduğu da biliniyor.
Ülkede virüsün ilk yayılmaya başladığı kuzeydeki Lombardia bölgesinde bir hastanenin, 20 Şubat'ta tespit edilen ilk hasta için gerekli protokolleri uygulamakta geç kaldığı da ortaya çıkmıştı.