10.11.2021 - 12:27 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Son dönem, ada cumhuriyeti Tayvan nedeniyle aralarında şimşekler çakan süper güçlerin, küresel çapta bir savaşa girmelerinden korkuluyor. Bu noktada Çin'in de askeri yatırımlarına hız kesmeden devam etmesi ve yayınlanan Pentagon raporu, korkuları bir kat daha artırdı.
Pentagon, Çin'in şu anda dünyanın en büyük donanmasına sahip olduğunu ve Şubat ayına kadar yeni bir yüksek teknoloji uçak gemisini suya indirmeye hazırlandığını açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı Çarşamba günü Çin hakkındaki yıllık raporunda, Pekin'in 'yaklaşık 355 gemi ve denizaltıdan oluşan toplam savaş gücüyle sayısal olarak dünyanın en büyük donanmasına' sahip olduğunu söyledi.
Bu, ABD Donanması'nın emrindeki 296 savaş gemisi, İngiliz Kraliyet Donanması tarafından işletilen 69 gemi ve Rus Donanması tarafından konuşlandırılan 295 gemi ile karşılaştırılıyor.
Pekin'in envanterine 2022'nin başlarında Type-003 adlı üçüncü bir uçak gemisi eklemesi bekleniyor. Bugün yayınlanan ve tersaneye ait uydu görüntüleri, bunların Amerikan süper gemilerine rakip olacağını gösteriyor.
Eylül-Ekim ayları arasına ait Jiangnan Tersanesi'nin resimleri, geminin dış bileşenlerinde önemli ilerleme kaydedildiğini ve tersanedeki diğer gemilerdeki çalışmaların, belki de Type-003'ün öncelikli olması nedeniyle yavaşladığını gösteriyor.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi, uçak gemisinin Şubat ayı gibi erken bir tarihte hazır olabileceğini ve 'kabaca üç ila altı ay içinde suya ineceğini' belirtti.
ABD şu anda 11 uçak gemisiyle dünyaya liderlik ediyor, İngiltere yeni HMS Queen Elizabeth dahil iki uçak gemisi işletiyor, Rusya ise tek bir uçak gemisine sahip.
Çin'in genel sayısal deniz üstünlüğüne rağmen, uçak gemilerinin sayısı çok önemli çünkü bu gemiler yüzen kaleler olarak hareket ediyor ve düşmanın üstesinden gelmesi için zorlu bir stratejik engel teşkil ediyor.
Pekin'in yurt içinde inşa ettiği ikinci uçak gemisinin, güverteden jetleri fırlatmak için elektromanyetik mancınıklara sahip olduğu ve hibrit elektrikli ateşlemeyle çalıştığı bildiriliyor.
Pentagon'un raporunda, Komünist Parti'nin 2049 yılına kadar 'Çin ulusunun gençleşmesini' sağlamak için yola çıktığı ve Halk Kurtuluş Ordusu'na (HKO) yapılan yatırımın bu milliyetçi tutkunun temel taşı olduğu belirtildi.
.Başkan Xi Jinping, 2035 yılına kadar HKO modernizasyonunun 'temelini tamamlamak' ve HKO'yu 2049 yılına kadar 'dünya standartlarında' bir orduya dönüştürmek istediğini söyledi. Raporda, Pekin'in yalnızca konvansiyonel savaşa değil, aynı zamanda 'bilgi, siber ve uzay ve karşı uzay operasyonlarına odaklanarak' da büyük yatırımlar yaptığı belirtildi.
Çin'in büyüyen tehdidi, nükleer silaha sahip ülkeler arasındaki artan gerilimin ortasında, savaş oyunlarında kullanıldığına inanılan kuzeybatı çölünde bir ABD uçak gemisi ve destroyerinin maketlerinin uydu resimlerinin ortaya çıkmasıyla daha da ciddi bir hale geldi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin Pazartesi günü yaptığı günlük bir brifingde, görüntüler hakkında bilgisinin olmadığını belirterek, 'Bahsettiğiniz durumdan haberdar değilim' dedi.
Pekin'in askeri teknolojik yükseltmeleri, erişimi engellemek ve muhtemelen düşman gemileri batırmak için karadan, denizden ve havadan fırlatılmak üzere tasarlanan füzelerin geliştirilmesini de içeriyor.
En son bu ay Pentagon, Çin'in nükleer gücünü ABD yetkililerinin bir yıl önce tahmin ettiğinden çok daha hızlı genişlettiğini söyleyen bir rapor yayınladı. Rapora göre, bu, Pekin'in yüzyılın ortasına kadar ABD'nin küresel gücünü yakalamasını veya aşmasını sağlamak için tasarlandı.
Ülkenin donanması ve sahil güvenliği de gemi sayısını rekor bir hızla artırıyor ve Pekin yönetimi bunları, Çin'in neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ettiği stratejik su yolu olan Güney Çin Denizi'nde yoğunlaştırıyor.
Maxar tarafından yayınlanan görüntüler, bir dizi siyasi ve ekonomik mesele üzerinde anlaşmazlığa düşen dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki askeri çatışma olasılığına dair artan endişelerin ortasında geldi.
Uydu görüntüleri, Çin'in kuzeybatı çölünde gelecekteki bir deniz savaşına hazırlık olarak, ABD Donanmasına ait uçak gemisi ve destroyerinin maketlerini inşa ettiğini gösteriyor.
Colorado merkezli uydu görüntü şirketi Maxar Technologies tarafından Pazar günü çekilen görüntüler, bir ABD uçak gemisinin ve demiryolu rayına oturtulmuş en az bir destroyerin ana hatlarını gösteriyor. Görüntü kuzeybatı Sincan bölgesindeki bir Taklamakan Çölü ilçesi olan Ruoqiang'a ait.
ABD Deniz Enstitüsü web sitesinde, ABD gemilerinin maketlerinin Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından geliştirilen yeni bir hedef taliminin parçası olduğunu söyledi. Çin'in devasa askeri yatırımının, ABD ve diğer ülkelerin deniz kuvvetlerine karşı koymayı amaçladığı belirtiliyor.
Çin ve ABD arasındaki gerilimin nükleer silahlar ve Tayvan meselesi yüzünden artarken, yeni bir istihbarat raporu Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ulusunun büyük bir askeri genişleme planladığını ortaya koydu.
Geçtiğimiz günlerde Financial Times, Çin'in Ağustos ayında 'hedefine varmadan dünyanın etrafında dönebilen' ileri teknoloji bir nükleer füzeyi test ettiğini bildirdi. Buna karşılık ABD'de, Çin'i vurabilecek yeni bir hipersonik füze sistemini test etti.
İki ülke, Çin'in adayı Pekin ile yeniden birleştirme sözü vermesiyle Tayvan konusunda da anlaşmazlık yaşıyor. Geçen hafta, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, ABD birliklerinin Tayvan ordusunu gizlice eğittiğini açıkladı.
Pekin yönetiminin, ABD'nin savaşa hazırlandığı endişeleriyle önümüzdeki dokuz yıl içinde 1000 nükleer savaş başlığı üretmeyi planladığı bildirildi.
Bilgiler, ABD Savunma Bakanlığı'nın Çin ordusu hakkındaki yıllık raporunda ortaya çıktı ve bu raporda ülkenin, 2027 yılına kadar teslim edilebilir 700 nükleer savaş başlığı üreteceği ifade edildi.
Bu yılki raporun bulguları, komünist ulusun 2030 yılına kadar 200 savaş başlığını 400'e çıkarmak istediğini açıklamasının ardından geldi. İsmi açıklanmayan bir ABD askeri yetkilisi Washington Post'a şunları söyledi:
"Nükleer güçlerini genişletmek açısından farklı bir yöne gitmeye karar vermiş görünüyorlar. Daha önce füzelerin boyutları kademeli olarak artırdıklarını söylerdim, şimdi ise bunu farklı bir düzeye çıkarmaya çalışıyor gibi görünüyorlar."
Raporda, Çin'in yeni planlarının, Donald Trump'ın 2020 seçimlerini kazanması halinde 3 bin 750 ABD savaş başlığını kullanacağı ve Çin'e saldıracağı endişelerine yanıt olarak geldiği belirtiliyor. Bu yeni bilgiler, iki ülke arasındaki gerilimin tırmandığı süreçte geldi.
Avrupa Parlamentosu, 13 kişilik bir heyetle Tayvan'a düzenlediği ilk resmi ziyaretinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir araya geldi.
Tayvan, Çin'in en hassas bölgesel sorunu. Çin'de 2005 yılında Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısında, Tayvan’ın bağımsızlığına karşı gündeme alınan yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edilmişti. Söz konusu yasa, resmi olarak bağımsızlık ilan etmesi halinde Tayvan’a karşı askeri güç kullanılmasını öngörüyor.
Çin Tayvan'ı bir gün anakara ile bir araya gelecek bir eyaleti olarak görse de, birçok Tayvanlı ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Çin ayrıca uluslararası alanda tecrit etmeye çalıştığı Tayvan'la, diplomatik ilişkileri olan az sayıdaki ülkeye de baskı uyguluyor.
Pekin yönetimi 2019'un başında Tayvan'ın bağımsızlığının bir felaket olacağını duyurmuş, Şi Jinping ada ülkesinin egemenliklerini kabul etmemesi halinde saldırabileceklerini söylemişti. Ada ülkesindeki bağımsızlık yanlılarını tehdit eden Çin lideri Şi, "Tayvan'daki herkes, bağımsızlığın, büyük bir felaket olacağını anlamalıdır" demişti:
"Ayrılıkçı herhangi bir adıma izin vermeyeceğiz. Kuvvet kullanmamak noktasında bir söz vermeyeceğimiz gibi, tüm gerekli adımları atmak konusunda da hakkımızı saklı tutacağız". Şi Jinping'in açıklamalarından sonra Çin ordusu Tayvan adası yakınlarında savaş uçakları ve gemilerin katıldığı gövde gösterilerine girişmişti.
Tayvan lideri Tsai Ing-wen ise, Pekin yönetimine verdiği yanıtta ülkesinin asla 'Tek ülke, iki sistem' düzenine geçmeyi kabul etmeyeceğini ilan ederek "Çin'in imzaladığı 1992 Mutabakatı 'Tek Çin' düzenine işaret ediyor. Şi Jinping'in sözleri kaygılarımızın yersiz olmadığını gösterdi" diye konuşmuştu.
Tayvan ordusu, aynı yılın Mayıs ayında gerçek füzeler ve mermilerle Çin işgaline karşı arka arkaya tatbikatlar düzenlemişti. Güney kenti Pingtung kıyılarındaki tatbikatta savaş gemileri ateş açmış, tank ve top atışları yapılmış, jetle ve helikopterler füze fırlatmıştı.
Aynı hafta içinde üç savaş uçağı muhtemel bir Çin saldırısına karşı bir otoyola iniş yapmış, görüntüler günlerce dünyada konuşulmuştu. Doğudaki Hualien açıklarında gerçekleşen bir başka tatbikatta ise savaş gemisinden anti denizaltı füzeleri ateşlenmişti.
Tayvan'ın en önemli müttefiki ise, ABD. Washington, Nisan ve Mayıs 2019'da Çin'in muhalefetine rağmen Tayvan Boğazı'na savaş gemileri gönderdi. ABD Tayvan'la diplomatik ilişkisi kurmasa da çeşitli anlaşmalar gereği Tayvan'ı koruma altında tutuyor ve bu ülkeye silah satıyor. Pentagon'un açıkladığı verilere göre, son 10 yılda Tayvan'a 15 milyar dolardan fazla silah satışı yapıldı.
Tayvan Boğazı, Çin'le Tayvan'ı birbirinden ayırıyor. Boğazın genişliği ise, 180 kilometre. 1949 yılında Çin iç savaşı sırasında, komünistlere yenilen milliyetçiler, Tayvan adasına kaçmışlardı.