28.07.2021 - 18:21 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD'li bilim insanları, tüm dünyayı korkutan bir rapor açıklayarak Çin'in ülkenin batısında bir nükleer füze silosu sahası daha inşa ettiğini duyurdu. Pekin'in inşat ettiği bir başka gizli nükleer silah üssünün görüntüleri, geçtiğimiz ay yine uyduya yakalanmıştı.
Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'nun (FAS) raporuna göre, Sincan eyaletinden gelen uydu görüntüleri, sahanın tamamlandığında yaklaşık 110 siloya ev sahipliği yapabileceğini gösteriyor.
ABD savunma yetkilileri, Çin'in nükleer birikimiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Bu, son iki ayda Çin'in batısında yapım aşamasında olduğu bildirilen ikinci yeni silo sahası.
FAS Pazartesi günkü raporunda, Yumen'in yaklaşık 380 km kuzeybatısında bulunan Hami'deki yeni sahanın henüz erken gelişim aşamasında olduğunu ifade etti.
2020'de Pentagon, Çin'in nükleer savaş başlığı stokunu ikiye katlamaya hazır olduğunu söyledi. Haber, ABD ve Rusya silah kontrolü müzakerelerine hazırlanırken geldi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov arasında yapılan görüşmeler, nükleer silahların azaltılmasına ilişkin durdurulan müzakereleri yeniden canlandırma yolunda ilk adım olarak görülüyor.
Bununla birlikte Çin, şimdiye kadar silahlanma kontrolü müzakerelerine katılmadı. Savunma Bakanlığı'nın stratejik caydırıcılıktan sorumlu bölümü olan ABD Stratejik Komutanlığı, attığı bir tweet'te raporla ilgili endişelerini dile getirdi.
Açıklamada, "Böylece iki ay içinde ikinci kez kamuoyu, dünyanın karşı karşıya olduğu tehdit ve onu çevreleyen sis perdesi hakkında söylediklerimizi kendi gözleriyle gördü" denildi.
Sincan'daki silo sahası, ticari uydu görüntüleri kullanılarak tespit edildi ancak daha sonra bir uydu görüntüleme şirketi olan Planet tarafından daha yüksek çözünürlüklü resimler sağlandı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, Çin'in yaklaşık 350 nükleer savaş başlığına sahip olduğuna inanılıyor, bu rakam ABD veya Rusya'nın sahip olduklarından çok daha az. Analistler, ABD'nin yaklaşık 3 bin 800 savaş başlığına sahip olduğunu söylüyor.
Geçtiğimiz ay çekilen uydu fotoğraflarının analizine göre, Çin bir de çölde 100'den fazla füze silosu inşa ediyor. Araştırmacılar bu durumun ülkenin nükleer kapasitesinin olası bir genişlemesine işaret ettiğini söylüyor.
Analistler, genişlemenin “endişe verici bir gelişme” anlamına geldiği konusunda uyardılar ancak aynı zamanda büyük nükleer güçler arasında silahsızlanma konusunda gerginliğe dikkat çekerek 'en kötü senaryoya' karşı dikkatli olunması çağrısında bulundular.
İlk olarak Perşembe günü Washington Post gazetesinde yayınlanan araştırmaya göre, Gansu eyaletindeki çölde kıtalararası balistik füze taşıması muhtemel en az 119 silo inşa edildiği belirlendi.
Araştırmacılardan biri olan ABD'li nükleer uzman Jeffrey Lewis, 700 kilometrekareden fazla alana yayılmış olan Yumen yakınlarındaki sitenin fırlatma merkezleri, kablo hendekleri, yollar ve küçük bir askeri üs olarak işlev görebilecek yeraltı sığınaklarının inşasını içerdiğini söyledi.
Yapının özellikleri, İç Moğolistan'daki mevcut nükleer balistik füze fırlatma alanlarını yansıtıyor ve Çin'in toplamda en az 145 adet inşa ettiğini veya etmekte olduğunu gösteriyor.
Lewis, Washington Post'a verdiği demeçte, "Çin'in nükleer kuvvetlerini , ABD'nin ilk saldırısından sağ çıkabilecek bir caydırıcılığı sürdürmek için genişlettiğine inanıyoruz" dedi.
Siloların sayısı, füzelerin sayısıyla ilişkili olmak zorunda değil. Lewis, bu siloların füzelerin nerede tutulduğunu kısmen gizlemek için de kullanılabileceğini öne sürerek bu durumu şöyle açıkladı:
“Yani 120 silo 120 füze demek gibi görünse de, füze sayısı 12 de olabilir. Bilemiyoruz. Çin yalnızca bir avuç füze konuşlandırsa bile, güçleri zamanla silolara dönüşebilir. Yine de sayı ister 12 ister 120 olsun, bu endişe verici bir gelişme.”
Çin'in AB temsilcisi, ülkenin NATO üyelerinden çok daha az nükleer savaş başlığına sahip olduğunu ve nükleer olmayan devletlere karşı bunları kullanmamayı veya kullanmakla tehdit etmemeyi taahhüt ettiğini söyledi.
Çinli yetkili, 'doğası gereği savunmacı' bir politikaya bağlı olduğunu ve askeri modernizasyon arayışının haklı ve makul olduğunu söyledi. Haziran ayı başlarında, Çin'in Dışişleri Bakanı Wang Yi, ülkenin önce nükleer silah kullanmama ilkesine bağlı olduğunu vurgulamıştı.
Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndaki nükleer politika programının eş direktörü James Acton, silo inşaatının ortaya çıkması üzerine 'en kötü senaryoya' karşı çağrıda bulundu.Acton, "Çin'in nükleer cephaneliğini neden bu kadar hızlı genişletmek istediğini sorgulamak için birçok neden var" dedi ve devam etti:
"Çin'in nükleer modernizasyon programının büyük ölçüde ABD ile ilgili endişelerden kaynaklanabileceğini anlayın. Çin, ABD'nin bir çatışmada nükleer güçlerine önceden saldırabileceğinden endişe ettiği konusunda oldukça açık."
Doğu Asya meseleleri konusunda emekli bir CIA analisti olan John Culver, inşa edilen binaların yakınlığını sorguladı. Culver, "O kadar yakında gruplandılar ki, konumları gereği neredeyse bir saldırı gerçekleştirmeye cesaret edecekler" diye tweet attı. Nisan ayında ABD nükleer kuvvetlerinin başı, Çin'in nükleer yeteneklerinin 'nefes kesen bir genişleme içerisinde olduğu' konusunda uyarmıştı.