27.10.2021 - 22:29 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Avrupa'da ilk kez Ukrayna tarafından satın alınan Türkiye'nin gururu Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları (SİHA), ilk kez Donbas'ta Rus yanlısı ayrılıkçılara saldırı düzenledi.
Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Bayraktar TB2'lerin ilk kez bir saldırıda kullanıldığını ve Rus sistemlerini paramparça ettiğini duyurdu.
Açıklamada, "Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Korgeneral Valeriy Zaluzhny'nin emriyle, orta irtifa uzun dayanıklılık keşif ve muharebe kullanımı insansız hava aracı Bayraktar, ilk kez saldırı görevinde kullanıldı" denildi.
Saldırı, Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçıların obüsler ateşleyerek iki Ukrayna askerinin ölümüne yol açmasının ardından geldi. Kiev yönetimi, ayrılıkçıları ateşkese zorlamak için Bayraktar TB2'yi sahaya sürdü.
Resmi açıklamaya göre, Bayraktar SİHA sıcak bölgedeki temas hattını geçmedi ve bir silahı güdümlü bomba ile Rus sistemlerini imha etti. Saldırıdan sonra, Ukrayna pozisyonlarına yönelik bombardıman durdu.
Ukrayna'nın Bayraktar TB2'leri satın almasıyla gözünü sınır hattına çeviren Rusya'da, ilk saldırı gündeme bomba gibi düştü. Hafta sonu Bayraktar TB2'nin Donbas'ta görüldüğünü yazan Rus medyası, taarruzu manşetten verdi.
Ria, Ukrayna medyasından cencor.net'in editörü Yuri Butusov'un sözlerini sayfasına taşıdı. Burusov, Granitnoye köyü yakınlarındaki Rus yanlısı militanların Bayraktar TB2'yi tespit dahi edemediğini söylüyor:
"Militanlar Bayraktar'ı sıkıştırmak veya ateş etmek bir kenara fark edemedi bile. Saldırıdan sonra, Rus silahlarının mürettebatı çalılıklara dağıldı ve ellerindeki batarya bir daha ateşlenmedi."
BBC Rusça uzun bir haberle saldırıyı okurlarına sundu, Bayraktar TB2'nin füze ateşlediğini yazdı. Haberde, Ukraynalı askeri blogger Roman Donik'in yazdıkları aktarıldı.
Donik'e göre, günlerdir Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı militanlar Minsk anlaşmasının ihlal edildiğini savunuyordu ve cephe hattına 15 kilometre mesafedeki Granitnoye köyünden ateş açtılar.
Bunun üzerine havalanan Bayraktar TB2 düşman obüsünü tespit edip tek bir füzeyle vurdu. Tahminlere göre SİHA saldırısının ardından diğer silahlar da ortadan kayboldu.
Rusya'nın önde gelen haber sitelerinden lenta.ru ise, Ukrayna'nın 'hayalleri süsleyen' Türk dronelarını ilk kez Temmuz ayında Karadeniz'de devriye için uçurduğunu hatırlatıyor.
Lenta.ru'ya konuşan Federasyon Konseyi Aleksey Pushkov'a göre, Kiev yönetimi ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından cesaretlendiriliyor. Rus siyasetçi Ukrayna'nın Donbas için muhtemel bir savaşa ve Rusya ile çarpışmaya girebilmesi, NATO üyesi olmasıyla mümkün.
Kremlin'den ilk açıklama, sözcü Dmitry Peskov'dan geldi. Peskov, Ukrayna'ya söz konusu silahların temin edilmesinin Donbas'taki durumu istikrarsızlaştıracağı yönündeki görüşlerinin doğrulandığını savundu. Sözcü Peskov, daha önce Türk SİHA'larının Rus halkına karşı kullanılabileceğini iddia etmişti.
Rus hava savunma sistemleri, Bayraktar TB2'ler karşısında Suriye'den Libya'ya ve İkinci Dağlık Karabağ savaşına kadar son yıllarda her cephede hezimet yaşadı.
Moskova'yı alarma geçiren Türk droneları, 2021 yılında ilk defa Kırım'daki Rus ordusunun çalışmalarına müdahalede bulunurken görülmüştü. Kırım çevresindeki Bayraktar TB2 uçuşu, Rus medyası tarafından haberleşirilmişti.
Sunulan resimde, dronun kısmi de olsa uçuş yolu görülebiliyor. Kısa menzilli hava savunma sistemleri tarafından tespit edilme şansını en aza indirmek için transponder sinyalinin kasıtlı olarak kapatıldığı biliniyor.
Rus resmi televizyonunda yayınlanan skandal animasyona Türkiye yanıt verdi, görüntüler ve Selçuk Bayraktar'ın paylaştığı Twitter mesajı büyük ses getirdi. Rusya devlet kanalı Rossiya 1 (Rusya 1), hafta içinde 'Rus Lancet kalkış yaparken Türk Bayraktarlarının şansı yok' başlığıyla bir haberi ekrana getirdi.
Ukrayna'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA'ları satın aldığını belirten Rossiya 1, Rus muharebe drone'u Lancet'ın test görüntülerinde Türk SİHA'sına saldırdığı simülasyonu yayınladı.
Bayraktar TB2'nin açık şekilde hedefe konulduğu haberde, Rus yeni nesil Lancet drone'larının Suriye'deki saldırılarda kullanıldığı da hatırlatıldı.
Türkiye ise, Rossiya 1'in skandal animasyonuna birkaç gün sonra Roketsan'ın test videosuyla yanıt verdi, üstüne Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ise manidar bir Twitter mesajı paylaştı.
Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Perşembe günü ilk atış testini gerçekleştirdi. TİHA'nın kullandığı füzeler ise, Roketsan tarafından geliştirilen MAM-C, MAM-L ve MAM-T idi.
MAM (Mini Akıllı Mühimmat) ailesinin yeni üyesi MAM-T ilk kez kullanılırken, TİHA testini Selçuk Bayraktar Çorlu'daki merkezden bizzat yönetti. Farklı platformlara uyumlu geliştirilen MAM-T, insansız hava araçlarında 30 km menzil kabiliyetine sahip.
Zırhlı ve zırhsız araçlar, binalar ile su üstü hedeflerini vurabilen yeni füzenin görüntülerini Roketsan yayınladı, kayıtta Rus üretimi Pantsir hava savunma sistemlerinin vurulduğu görüldü.
Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar, Roketsan'ın yayınladığı test videosunu retweet edip "Animasyon değil" mesajını yazdı.
Rusya'nın Avrupa'daki toprağı Kaliningrad'la sınırı olan Polonya, NATO'daki müttefiki Türkiye'den son yılların gözde silahı Bayraktar TB2 satın aldı.
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, devlet radyosunda yaptığı açıklamada Türkiye'den silahlı insansız hava araçları (SİHA) temin edeceklerini duyurdu.
Türkiye'nin ihraç edeceği silahlı droneların sayısı 24. Ankara, özellikle Libya'da ve Dağlık Karabağ'daki savaşın kaderini değiştiren Bayraktar TB2 droneların ilk teslimatını 2022 yılında yapacak.
Bakan Blaszczak'ın verdiği bilgiye göre, SİHA'lar tanksavar roketlerle donatılmış olacak. Polonya ayrıca Türkiye'den lojistik ve eğitim paketi de satın alacak.
Doğu Avrupa ülkesi Polonya, çoğunlukla ABD silahları kullanıyor. Varşova yönetimi, 2020 yılında Amerikan silahlarını satın almak için 4,7 milyar dolar harcadı.