09.11.2021 - 20:17 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Almanya İçişleri Bakanı, Avrupa Birliği'ne 'harekete geçmesi' ve Belarus'tan yasadışı yollardan Polonya'ya giden göçmen akışını durdurmaya yardım etmesi için yalvardı ve Varşova'nın bir sınır duvarı inşa etme planlarını destekledi.
Otoyolu kapatan göçmenlerin hedefi, Bruzgi sınır kapısıydı. Uluslararası haber ajanslarının geçtiği görüntülerde, Polonya'ya doğru ilerleyen göçmenlere silahlı Belarus askerlerinin eşlik ettiği ve bazılarını araçlarla sınıra taşıdığı görüldü.
Yüzlerce umutsuz göçmen Pazartesi günü Polonya ile Belarus sınırında toplandı ve dikenli telleri kırmaya çalıştı ancak karşılarında biber gazıyla kendilerini geri püskürten Polonyalı muhafızlarını buldular.
Polonya, çok sayıda göçmenin Belarus sınırını yasa dışı olarak geçme girişimini püskürttüğünü ancak daha binlercesinin yolda olduğunu ve sınırını ihlal etme girişimlerinin 'doğası gereği silahlı' olabileceğini söyledi.
Sınırdaki gerginliklerin ve çatışmaların aldığı boyut üzerine Polonya hükümeti göçmen krizini tırmandırdığını öne sürdüğü Belarus yetkililerine yönelik bir açıklama yaptı.
Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzky devlet radyosunda Belarus yetkililerini "Sınırda ateşli silahların da kullanıldığı çatışmaların ve ölüm vakalarının meydana gelmesine gayret etmekle" suçladı.
Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, AB'yi 'birlikte durmaya' ve Polonya'nın Belarus sınırını güvence altına almasına yardım etmeye çağırdı. Seehofer Bild gazetesine verdiği demeçte, "Polonya veya Almanya bunu tek başına halledemez" dedi ve şöyle devam etti:
"Polonya hükümetinin dış sınırlarını korumasına yardım etmeliyiz. Bu aslında Avrupa Komisyonu'nun görevi olacak. Şimdi onları harekete geçmeye çağırıyorum." Seehofer'in uyarısı, Polonyalı askerlerin, insanların çaresizce dikenli telleri dallar ve küreklerle kesmeye çalışırken biber gazıyla saldırdığı görüntülerden sonra geldi.
Hattın diğer bölümlerinde küçük çocuklar, Polonya güçlerine geçmelerine izin vermeleri için yalvaran çaresiz ebeveynler tarafından tutulurken, diğerleri de Almanya' sloganları attı. Polonyalı askerler, binlerce kişinin geçişi durdurulduktan sonra, gece boyunca göçmenlerin sınıra yakın yerlerde uyuyaması için flaş ışığı kullanmakla suçlandı.
Belarus kanadından gelen görüntülere dayanarak, Polonyalı görevlilerin, göçmenlerin sınıra yakın yerlerde uyumamaları için ışıkla uyumalarına engel olduğu de gelen bilgiler arasında.
Sınırın Belarus tarafındaki ormandan alınan görüntülerde, göçmenlerin çoğunun kamp yaptığı ormanlık bir alana parıldayan parlak ışıklar görülürken, gecenin içinden çığlıklar ve göz yaşartıcı gaz bombalarının sesi duyuluyor.
Belarus devlet haber ajansları ve sınır kuvvetleri tarafından yayınlanan görüntülerde, göçmenlerin Pazartesi günü sınırı geçme girişimi sırasında, koçbaşı olarak kullanmak üzere ağaçları kesti, göçmenlere göz yaşartıcı bombayla saldırıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Belarus-Polonya sınırındaki düzensiz göçmen krizine "kendi yaşam ve demokrasi anlayışlarını dünyaya empoze etmeye çalışan Batı'nın sebep olduğunu" belirterek, asıl sorumluluğun bu krizin koşullarını yaratanlarda olduğunu söyledi.
Bu sorunların çözümü için insan haklarının uluslararası ilkelerine saygı göstermek ve sorunun nereden çıktığını unutmamak gerektiğini kaydeden Lavrov, sorunların, NATO ülkelerinin ve Avrupa Birliği'nin (AB) Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da uzun yıllardır sürdürdüğü, Batılı modellere göre "daha iyi yaşam ve demokrasi" anlayışından kaynaklandığını dile getirdi.
Batı'nın bu husustaki kendi yorumunu agresif bir şekilde tüm dünyaya empoze etmeye çalıştığını ve çok az bir direnişle karşılaştığında askeri maceralara atıldığını belirten Lavrov, "Irak bu şekilde yalan gerekçelerle bombalandı. Libya'da devlet yıkıldı, Suriye'ye saldırılar böyle gerçekleşti. Ve Batılı meslektaşlarımızın tüm bu ve diğer maceraları, eşi görülmemiş mülteci akışlarına neden oldu. Şu anda atılan ve tartışılan tüm adımlarla birlikte, her şeyin nerede başladığını ve kimin hatası olduğunu unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.
Haftalardır Doğu Avrupa ülkeleri Belarus ve Polonya sınırındaki ormanlık alanda kamp yapan yüzlerce göçmenin bir günde Grodno şehrindeki AB sınırına dayanması, Polonya'yı alarma geçirdi.
Sınır hattına ulaşan yaklaşık iki bin göçmenin üstünde helikopterler uçtu, Polonya 30 bin askeri sınıra yığdı. Sınırda yaşananlar ise, sosyal medyada paylaşılan görüntülere yansıdı.
Polonya askerleri sınırdaki telleri aşmak isteyen göçmenlere karşı biber gazı kullandı, helikopterlerin uçtuğu gözlendi. Belarus'u destekleyen Rus medyası, Polonya ordusunun ateş açtığını ileri sürdü.
Pazartesi günü olağanüstü toplanan Varşova yönetimi, göçmenlerin kapıları zorlaması durumunda olayların büyüyeceği ve istenmeyen gelişmelerin meydana gelebileceği uyarısını yaptı.
Polonya başbakanı Morawieczki "Polonya sınırı sadece haritada bir çizgi değildir, bu sınırı korumak için milyonlarca Polonyalı hayatını vermiştir. Bu kararlılığı sürdüreceğiz, sınırdan kimse izinsiz geçemeyecek" dedi.
Polonya'nın yanı sıra Litvanya hükümeti de kaçak göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için alınması gereken önlemlerin masaya yatırıldığı olağanüstü bir toplantı yaptı.
Yerel kaynaklar, haftalardır Belarus'ta bekleyip Pazartesi günü sınıra ulaşan göçmenlerin çoğunun Irak kökenli olduğunu, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğunu bildiriyor.
Geçtiğimiz yıl gerçekleşen tartışmalı seçimin ardından AB'nin yeni yaptırımlarla cezalandırdığı Belarus lideri Alexander Lukaşenko, uzun süredir 'göçmen kartını' elinde tutuyor.
AB ise sınırdaki kaosun ardından bir kez daha Belarus'a yönelik yaptırımları genişletme çağrısı yaptı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye ülkelerden Belaruslu yetkililere yönelik genişletilmiş yaptırım rejimini onaylamasını istedi.
Lukaşenko'ya seslenen von der Leyen, "Belarus, insanların hayatını tehlikeye atmaktan vazgeçmeli. Göçmenlerin siyasi amaçlar için Belarus tarafından araç olarak kullanılması kabul edilemez" dedi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya hesabından "AB, göçmenlerin siyasi amaçlar uğruna araç olarak kullanılması girişimlerini kabul etmeyecektir. AB'nin sınırlarındaki durumu yakından takip ediyoruz" mesajını paylaştı.
Polonya, Avrupa Birliği'nin de maddi desteğiyle son haftalarda Belarus sınırına dikenli tel örgüler çekti. Benzer önlemler Litvanya tarafından da alındı. Litvanya - Belarus sınırının önemli bir kısmı duvarlarla çevrildi.