09.06.2020 - 20:02 | Son Güncellenme:
Uzun süredir dışarı çıkamayan ve bir süredir pazar günleri izinli olan 65 yaş üstü vatandaşlara yasak kalktı. Yeni karara göre 65 yaş ve üstü vatandaşların haftanın her gün saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecekler.
18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, küçüklerin ebeveynlerinin refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalktı.
Bir diğer merak edilen konu ise nikah ve düğün salonlarıydı. Nikah salonları 15 Haziran'dan, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayacak.
Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22'idi. Son açıklamaya göre kapanış saati değişti. Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatıldı.
Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecek.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada corona ile ilgili ilaç müjdesi verdi. Erdoğan, "Hekimlerimizin Covid-19 tedavisinde kullandığı Favipiravir isimli ilacı TÜBİTAK'taki bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı" açıklamasında bulundu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, düğün salonlarının 1 Temmuz'dan itibaren yeniden faaliyete başlaması kararının ekonomiye olumlu yansıyacağını belirtti. Palandöken, yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bakanlar Kurulu sonrasında açıkladığı "düğün salonlarının yeniden hizmet vermesi" kararını değerlendirdi.
Pandemi sürecinde işsizliğin azalması ve yaz sezonunda ekonominin hareketlenmesi için düğünlerin 1 Temmuz'dan itibaren başlaması için alınan kararı olumlu olarak değerlendiren Palandöken, kararın 2 milyonu aşkın esnaf tarafından sevinçle karşılandığını belirterek, "Bu karar ile ekonomi canlanacak, işsizliğin önüne set çekilmiş olacak." ifadesini kullandı.
Söz konusu düğün salonları ve eğlence mekanlarının açılması yönündeki kararın, piyasalara olumlu yansıyacağını belirten Palandöken, şunları kaydetti:
"Pandemi sürecinde faaliyetlerine geçici olarak ara verilen iş yerlerinde, işten çıkarılan işçiler ve işverenlerin çoğunluğu yeniden işine ve aşına kavuşacak. Kontrollü normalleşme sürecinde düğünlerin başlamasıyla sektörlere bağlı olarak yaklaşık 500 bin kişi işine geri dönecek. 150 milyar lira büyüklüğündeki düğün sektörü yaz sezonunda ekonominin hareketlenmesi için hayati önem taşıyor. Düğünlerin 1 Temmuz'dan itibaren başlama takviminin belirlenmesi ile sektör, kendini o tarihe en iyi şekilde hazırlayacaktır."