15.06.2021 - 11:40 | Son Güncellenme:
Mantar çok faydalı bir sebze doğru ama zehirli türleri de var. O yüzden onu iyi tanımalı bilmediğimiz mantar türlerini tüketmekten kaçınmalıyız. Bakalım ülkemizde bulunan ve yenilebilir mantar türleri nelermiş?
Tirmit mantarının bir diğer ismi de geyik mantarıymış. En çok Karadeniz bölgesinde görülürmüş. Olgunlaştıkça sarıdan kırmızıya yaklaşan bir rengi varmış.
İmparator mantarının diğer adı ise gelincik mantarıymış. Ülkemizde Kandıra, Göksu Vadisi ve Şile’de rastlanırmış. Bu mantara ait bazı türler zehirli olabilirmiş. O yüzden bir uzmandan görüş almadan yememelisin.
Çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinen bu mantar türü, bütün kıyı kesimlerinde yetişirmiş ve pişirilmeden yenmezmiş.
Çam ağaçlarının gövdesinde bulunduğu için bu ismi almış. Alerji yapma riski olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekirmiş. Genelde Sinop ve çevresinde bulunurmuş.
Çörek veya ayı mantarı isimleriyle de tanınırmış. Restoranlarda porcini mantarı olarak da görebilirsin. Batı Karadeniz bölgesi civarlarında yetişirmiş.
1. Demir ve protein bakımından oldukça zengin olan mantar öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahipmiş.
2. A, B, D ve K vitaminleri, kalsiyum, potasyum, bakır ve fosfor mineralleri bakımından son derece zengin olan mantar, tok tutma özelliğine sahipmiş ve kilo vermede yardımcıymış.
3. İçerisinde yer alan ve doğal bir kolesterol ilacı olan lovastatin maddesi ile kötü kolesterolü (LDL) düşürmede etkiliymiş. Damar tıkanıklıklarının önüne geçmede de etkiliymiş.
4. İçeriğinde bulunan D vitamini ve bazı polisakkaritler ile bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlarmış.
5. Mineral bakımından da zengin bir içeriğe sahip olması, halsizlik vb. önlemesini sağlarmış.