07.12.2018 - 09:00 | Son Güncellenme:
Makedonya ya da günümüzde dünyada kabul gören adıyla Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya, ismini Antikçağ'dan almakta. Büyük İskender'in babası 2. Filip'in krallığı olan Makedonya, daha sonra Helenistik Çağ olarak da adlandırılan Büyük İskender döneminde Adriyatik'ten Hindistan'a uzanan sınırlarıyla o dönemin bilinen dünyasının çok büyük bölümüne hakimdi. Sonraki yüzyıllarda Slavların yerleşmeye başladığı bölge yaklaşık 600 yıl boyunca da Osmanlı hakimiyetinde kaldı.
Yugoslavya'nın dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Makedonya, günümüzde Avrupa Birliği ile tam üyelik konusunda müzakere sürecinde. Başta Matka Kanyonu olmak üzere Mavrova Tabiat Parkı gibi güzellikleriyle de ön plana çıkan Makedonya 2019'un keşfedilmesi gereken ülkeler listesinde yer alıyor.
Üsküp, 600 yüzyıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan ve imparatorluğun Avrupa'daki en önemli kentlerinden biriydi. Çok sayıda cami, hamam, kervansaray, köprü ve çarşının inşa edildiği Üsküp'te günümüzde de bu eserlerden ayakta kalanlar var. Kentin sokaklarında gezerken yüzyıllardır burada yaşayan Türklere rastlayabilir aşinası olduğunuz yemekleri tadabilirsiniz.
Vardar nehri ile ikiye ayrılan Üsküp'ün Makedon ağırlıklı yakasında son dönemde inşa edilen ve Antikçağ izleri taşıyan yapılar şehrin alışıldık görüntüsünün epey dışında bir havanın oluşmasına neden oldu. Nehir boyunca inşa edilen müze ve devlet yapılarının yanı sıra heykeller de Antikçağ'a, Büyük İskender'e ve Makedonya'nın son yüzyılına dair izler taşımakta.
Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Makedonya'da Makedon, Arnavut, Türk, Vlah, Roman gibi farklı milletlerin yaşadığı ülke bu açıdan Balkanların da bir özeti gibi. Makedonca ve Arnavutça'nın resmi dil olduğu ülkenin nüfusu 2 milyon.
Kosova sınırına çok yakın bir konumda bulunan başkent Üsküp'ün yanı sıra Ohrid ve Manastır Makedonya'da mutlaka görülmesi gereken kentlerdir. Ülkenin güneyinde aynı adlı gölün kıyısında bulunan Ohrid, Roma döneminden kalma amfitiyatrodan Osmanlı sivil mimarisi örneklerini barındıran evlere kadar tarihte bir yolculuk fırsatı sunmakta.
Makedonya'nın yine güneyinde Yunanistan sınırında bulunan Manastır (Bitola) da tarihi öneme sahip bir kenttir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim gördüğü askeri okul günümüzde de ayaktadır ve bir bölümü müzeye dönüştürülmüştür. Bunun yanı sıra Balkanlar'da ve Osmanlı'da ilk sinema çalışmalarını gerçekleştiren Manaki Kardeşler de Manastır'da yaşamıştır. Yönetmen kardeşlerin hatıralara günümüzde de kentte yaşamaktadır.
Büyük bölümü dağlarla kaplı olan Makedonya'nın kuzeyinde Kosova ve Sırbistan, doğusunda Bulgaristan, güneyinde Yunanistan ve batısında da Arnavutluk yer almaktadır. Orman ve akarsularıyla da doğaseverleri kendisine hayran bırakan Makedonya'da rafting, trekking gibi aktiveteler yapabilirsiniz.
Türkiye ve Makedonya arasındaki anlaşma çerçevesinde her iki ülkenin vatandaşları turistik ziyaretlerinde vizeden muaf tutulmuştur. Doksan günü aşmayan süre için gerçekleştirilecek seyahatlerde geçerli bir pasaportla Makedonya ziyaret edilebilir.
İstanbul'dan Makedonya'nın başkenti Üsküp'e haftanın her günü farklı havayolu şirketlerinin düzenlediği uçuşlar gerçekleşmekte. Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanlarından gerçekleşen bu uçuşlar ortalama 1 saat 15 dakika sürmekte.Hazırlayan: İhsan Dindar