24.07.2019 - 07:00 | Son Güncellenme:
Budva, Karadağ'ın oldukça popüler destinasyonlarından biri. Adriyatik Denizi kıyısında yer alan Budva, gece hayatıyla da dikkat çekiyor. Ünlü Sveti Stefan adası ve kumsallarıyla dikkat çekiyor.
Sırbistan'ın kuzeyindeki Voyvodina bölgesinde bulunan Novi Sad, kent dokusuyla dikkat çekiyor. Tuna nehri kıyısında yer alan Novi Sad, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a 71 kilometre uzaklıkta. Türkiye ile Sırbistan arasında uygulanan vizsesiz seyahat anlaşması doğrultusunda Belgrad'a her gün düzenlenen birden fazla uçuş seferiyle ülkeye giriş yapılabilir. Ardından otobüs veya trenle daha kuzeydeki Novi Sad'a gitmek mümkün. Petrovaradin Kalesi, Voyvodina Müzesi, Matica Gallery ve kent merkezindeki tarihi sokaklar görülmeye değerdir.
Doğu Avrupa'nın kuzey bölümünde yer alan Ukraya'nın bu Avrupai şehri son dönemde Türkiye'de oldukça popüler. Doğrudan uçuşların gerçekleştiği Lviv'de kendinizi herhangi bir Avrupa kentinde hissetmeniz mümkün. Uzun yıllar Avusturya hakimiyetinde kalan kentin mimarisi de bu etkiyle şekillenmiş durumda. Barok yapılar, parklar ve eğlence hayatı Lviv'i ön plana çıkaran etkenler. Üstelik Türkiye ile Ukrayna arasında varılan anlaşma doğrultusunda iki ülke vatandaşları birbirlerine yönelik seyahatlerini pasaporta gereksinim olmadan sadece kimlik kartlarıyla yapabiliyor.
Kuzey Makedonya'nın Arnavutluk sınırında, aynı adlı gölün kıyısında bulunan Ohrid, Roma, Osmanlı ve Yugoslavya dönemine ait yapıların bir arada bulunduğu, tüm bu kültürleri yan yana yaşatan bir kent olma özelliği taşıyor. Roma döneminden kalma açıkhava tiyatrosu, Osmanlı döneminden kalma cumbalı evleriyle Ohrid, turistlerin gözdesi.
Adriyatik kıyısında Yunanistan sınırında bulunan Ksamil, Arnavutluk'un en önemli doğal zenginliklerinden biri. Son yıllarda tesisleşme hamlesiyle birlikte turistlerin de ilgisini çekmeye başlayan Ksamil'e gelmek için Arnavutluk'un başkenti Tiran'a her gün düzenlenen uçak seferlerinden faydalanabilirsiniz. Türkiye ile Arnavutluk arasında vizesiz seyahat anlaşması bulunduğundan bu ülkeye yapacağınız ziyaretlerinizde geçerli bir pasaporta sahip olmanız yeterli.
Avrupa'nın en genç ülkesi Kosova'nın güneyinde yer alan Prizren, Türkçenin resmi dil olarak kabul edildiği bir yer. Önemli bir Türk nüfusun yaşadığı kentin sokaklarında dolaşırken kendinizi herhangi bir Anadolu şehrinde hissedebilirsiniz. Tepedeki kalesi, taşköprüsü, cami ve tekkeleriyle Prizren sizi zaman içinde bir yolculuğa çıkaracaktır. Kosova ile yapılan anlaşma doğrultusunda iki ülke vatandaşları vizesiz seyahat gerçekleştirebiliyor. Prizren'e, başkent Priştine'den bir saatlik bir karayolu yolculuğuyla ulaşmak mümkün. İstanbul-Priştine uçak yolculuğu da yaklaşık olarak bir saat 15 dakika sürmekte.
Belgrad, Sırbistan'ın başkenti olmasının ötesinde Balkan coğrafyasının da en önemli kentlerinden biridir. Avrupa'ya açılan kapı olarak da adlandırılan kent Sava ve Tuna nehirlerinin kesiştiği noktada yer alır. Osmanlı döneminden kalma Bayraklı Camii'nin yanı sıra Kalemegdan, Terazija gibi yer adları da bu kentte kendinizi yabancı hissettirmeyecektir. Belgrad aynı zamanda son yıllarda artan bir Türk ziyaretçi sayısına sahip. Öyle ki geçtiğimiz yıl açıklanan verilere göre Belgrad'ı en çok ziyaret eden yabancılar listesinden Türk turistler birinci sırada yer aldı.
Slavlar için kutsal kabul edilen kentlerden biri olan Kiev, yemyeşil coğrafyası ve Dinyeper ırmağı kıyısındaki ikonik yapılarıyla turistlerin gözdesi. Vizesiz seyahat edebileceğiniz bu soğuk başkenti görmek için Kurban Bayramı'nın da denk geldiği Ağustos ayı aslında oldukça iyi bir dönem. Kiev'e gitmişken tarihi metrosunu da mutlaka görmeden dönmeyin.
Yahya Kemal Beyatlı'nın doğduğu, Osmanlı döneminde önemli kentlerden biri olan Üsküp, günümüzde de Makedonya'nın başkentidir. Kenti ikiye bölen Vardar, aynı zamanda Üsküp'ün sembolüdür. Tepede yer alan kalesi, köprüleri, Osmanlı izleri taşıyan camileri, hamamları ve nehrin diğer tarafındaki modern yapılarıyla Üsküp, gelenek ve geleceği bir arada barındırıyor. Fiyatların oldukça makul seviyelerde olduğu Üsküp'e İstanbul'dan gerçekleştireceğiniz bir saatlik bir uçuşla ulaşabilirsiniz. Tıpkı diğer kentler gibi Üsküp'ü de yürüyerek keşfetmeniz mümkün.
Bosna Hersek'in güneybatısında yer alan Mostar, Neretva nehriyle ikiye ayrılır. Mostar'ın bir yakasında Boşnaklar diğer yakasında da ağırlıklı olarak Hırvatlar yaşamaktadır. Mimar Sinan'ın öğrencilerinden Mimar Hayruddin'in inşa ettiği köprü 1566 yılından bu yana kentte iki yakayı bir araya getiriyordu. Yugoslavya'daki iç savaş sırasında yıkılan köprü, aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edildi. Mostar Köprüsü dışında kentte yine Osmanlı dönemine ait çok sayıda cami ve sivil mimari öğrneği olan evlere rastlamak mümkün. Mostar'a Saraybosna'ya gerçekleştireceğiniz bir buçuk saatlik bir uçuşun ardından karayoluyla ulaşabilirsiniz. Mutfağıyla da Türk yemeklerine büyük benzerlerik taşıyan Bosna'ya vizesiz seyahat edebiliyorsunuz.
Kotor, son dönem hem Türk hem de Avrupalı turistlerin gözde rotalarından biri haline geldi. Ortaçağ'dan kalma taş yapıları, cruise gemilerinin yanaştığı limanı ve körfez boyunca uzanan dağlarıyla Kotor, dünyanın en fotojenik ketlerinden biri konumunda. Karadağ'ın başkenti Podgorica'ya İstanbul'dan kalkan uçaklarla ulaştıktan sonra bir saatlik bir yolculukla Kotor'a ulaşıyorsunuz. Karadağ, tıpkı komşusu Kosova gibi Avrupa Birliği üyesi olmasa da Avroyu resmi para birimi olarak kullanmakta. Yine de Kotor'daki fiyatlar benzeri kentlerle kıyaslandığında oldukça makul.
Kartallar ülkesi olarak bilinen Arnavutluk, Alp dağlarının en güney uzantısı konumundadır. Oldukça dağlık bir yer olan Batı Balkan ülkesi Arnavutluk, Adriyatik kıyılarıyla da dikkat çekmekte. Son dönemde gerçekleştirdiği turizm atılımıyla deniz kıyısında pek çok yeni tesisin kazandırıldığı Arnavutluk'un mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri de Berat. Denizden içeri bir konumda yer alan Berat, Arnavutluk'ta Osmanlı sivil mimari örneklerinin en iyi korunduğu yerlerden biridir. Görüntüsüyle adeta Amasya'yı andıran Berat'a başkent Tiran üzerinden karayoluyla ulaşabilirsiniz. İstanbul-Tiran uçak yolculuğu da yaklaşık bir buçuk saat sürmekte. İki ülkenin aldığı karşılıklı karar doğrutusunda ziyaretlerde vize istenmiyor.