09.10.2021 - 10:28 | Son Güncellenme:
20 bin metrekarelik alanda düzenlenen ve binlerce kişinin ziyaret ettiği Kamp ve Karavan Fuarı, kamp, karavan malzemeleri, çekme ve motokaravanlar dışında doğaya gönül vermiş çok sayıda ismi de konuk ediyor.
Tiyatrocu ve müzisyen Taylan Erler’in ‘Karavanda Yaşam’, dağcı ve gezgin Nasuh Mahruki’nin ‘Hayat En Büyük Macera’, konu başlıklı seminerleri de ziyaretçiler tarafından dinlenebilecek.
Tiyatrocu ve müzisyen Taylan Erler, 8 yıl önce kirada olan evinden çıkarak karavanda yaşamaya başlamış. Kaldığı evin kirası yükselince, elindeki birikimle eski bir karavan alarak bu işe başlayan Erler, "1 yıl yaşarım dedim ama 8 yıl oldu karavanda kalıyorum” diye konuştu.
Şimdilerde Swan karavanı deneyimleyen Erler, karavanın aynı zamanda minimal yaşama da geçmek anlamına geldiğinin ve sadeleşmek gerektiğinin altını çizdi. CNR’ın yaptığı bu fuarın yeni karavancılar için oldukça güzel bir deneyim olduğunu söyleyen Erler, “Fuarların, firmaların ürünlerini tanıtması için önemli yerler olduğunu düşünüyorum” dedi.
Türkiye’de her yıl 3 bin kişinin karavanıyla tatile çıktığı biliniyor. Pandemiyle birlikte daha da hareketlenen bu sektör, fuara olan ilgiliyi daha da artırdı. Fuarın en uygun fiyatlı karavanı 45 bin TL’lik fiyatıyla bir çekme karavan oldu.
4 kişilik bu karavanın içinde duş, ranzalı bir yatak, ocak ve yatağa dönüşebilen bir oturma grubu bulunuyor. Yüzde 100 yerli olan karavan firmasının ortağı Oğuzhan İlkhun, “Karavanımız biraz daha mobil yaşamayı seven, hafta sonu karavanı diyebileceğimiz bir tasarıma sahip. Fiyatı, bu fuara özel, eğer karavana güneş paneli eklenirse fiyatı 55 TL’ye çıkıyor” bilgisini verdi.
Fuara özel 1 milyon TL’lik fiyatıyla, ziyaretçilerin ilgisini çeken karavan, iç donanımıyla da ilgi görüyor. Bir evde ihtiyaç duyacağınız her şeyin düşünüldüğü karavanda, yerden ısıtmadan fırına, buzdolabından çamaşır ve bulaşık makinesine kadar her şey mevcut.
Yerli üretim Nacar karavanın yetkilisi Halim Nacar, 1 milyon 20 bin TL’lik karavanı fuara özel bu fiyata satışa çıkardıklarını ve karavana yoğun bir ilginin olduğunu söyledi. Nacar, 6 kişinin konaklayabileceği karavanda, 6 güneş paneli sayesinde dışarıya bağımlı kalmadan bir ailenin rahatlıkla konaklayabileceğini de dile getirdi.
Fuara kendi tasarladıkları 'Sistersvanlife' adlı karavanlarıyla katılan Nurdan - Elif Sözkesen kardeşler, karavan tutkularını anlatıp karavan hayatına yeni geçiş yapanlara tavsiyeler verdi.
Uzman biyolog Nurdan Sözkesen (33) ve kardeşi iç mimar Elif Sözkesen (28) kareli bir defterle karavan tasarımına başlamış. Tasarladıkları başarılı karavan modelleri ve samimiyetleriyle karavan fuarının da en renkli kişilikleri arasında.
Karavanla tanışmalarını anlatan Nurdan Sözkesen, “Yaklaşık 3 yıl önce iş için İzmir’den İstanbul’a taşınmıştım. Hazır düzenim bozulmuşken karavan yapma ve taşınma tam bir fırsat olarak gözüküyordu. Konuyla ilgili bilgim, etrafımdaki olumsuz sesleri susturmaya yetmedi ve araştırmaya başladım” dedi.
Araçlarını tasarlarken sürdürülebilir çözümler ve malzemeler kullanmayı da önemsediklerini dile getiren kardeşler, "Tasarımını renk doku ergonomi gibi pek çok konuyu baz alarak oluşturduk" dedi. 4 ayda bitirdikleri karavanlarıyla Türkiye’yi de gezen kardeşler, yeni karavan alacaklara, “İyi bir ön araştırma şart, eğer bilmedikleri bir konuysa mutlaka destek almalılar. Öncesinde karavan kiralamaları ve tecrübe etmeleri de önemli. Fuardaki üreticilerle görüşmeleri ve pek çok farklı tarzı görmeleri elbette iyi olacak” tavsiyesinde bulundu.
Fuara konuşmacı olarak katılan ‘Kıvırcık Gezginler’ Hatice ve Talha çifti, oğulları Çınar ile çıktıkları gezileri, deneyimlerini ziyaretçilere aktardı. Off-road araçları ve çekme karavanlarıyla Türkiye'nin güzelliklerini görmek için fırsat buldukları her an kendilerini doğaya atan çift, karavanseverlere önerilerde bulundu.
'Karavanla bu yollara girmeyin' adlı söyleşi gerçekleştiren çift, şimdiye yaptıkları en tehlikeli seyahati de anlattı. "Çekme karavan ile ön keşif yapmadan bilmediğiniz yollara girmeyi tavsiye etmiyoruz" diyen Pınar çifti, insanların ısrarcı yönlendirmesiyle keşif yapmadan ilk defa gittikleri Sazak Koyu’nda başlarına gelenleri şöyle anlattı: "Keşif yapmadık ve karavanımızı kayalardan atlatıp, tekeri uçuruma düşürdük. Oldukça zor zamanlardan sonra oradan çıkabildik. Ancak yaşadıklarımız yolun sonunda gördüğümüz manzaraya değdi."
Başlarına birçok macera gelen Pınar ailesi, en tehlikeli seyahatlerini ise şöyle anlattı: “Gideros Koyu’na yanlış girişten girip uçurum kenarına kadar karavanımızı yanaştırdıktan sonra aracı söküp ters döndürmek zorunda kaldık. Sonunda ise bu zorlu koydan çıktık” dedi.
Fuara oldukça fazla ilgi olduğunu söyleyen aile, insanların karavan hayatına geçince 1 damla suyun kıymetini anladıklarını belirtip, “İnsanlar doğaya saygılı olmayı öğreniyor. Herkes bir hafta da olsa bu karavan hayatını yaşamalı diye düşünüyoruz” vurgusunu yaptı.
Fuar, karavanları incelemek ve fikir almak için gelen ziyaretçilerle dolarken, Pınar ailesi yeni karavan alacaklara da tavsiyeler verdi. Kıvırcık Gezginler Hatice-Talha Pınar, “Karavan alırken dikkat etmeniz gereken husus, yıl içinde ne kadar kamp yapacağınız. Kendinize hedefler koyun ve o hedeflere yönelik ihtiyacınız olan karavanı araştırmaya başlayın" diye konuştu.