14.10.2024 - 14:03 | Son Güncellenme:
Bu ilk yıllar bebek ve küçük çocuklar için büyülü bir zaman dilimidir. Bir çocuğun iç mekan bitkileriyle ilk temasını kurması için de mükemmel bir zaman olduğundan en kısa sürede eğrelti otu ve kadife bitkisi gibi dokunsal bitkiler bebeklerle tanıştırılmalı. Özellikle bebeklere duyusal bir deneyim sunan bu bitkiler, bu gruptaki daha büyük çocuklar için, bir nergis soğanı dikmek ve onun büyümesini izlemek, doğanın harika yanlarını ve güzelliğini gösterecek.
Nergis sapları 20 ila 80 cm arasında uzayabiliyor. Çiçeklerin taç yaprakları beyaz veya sarı renklerini taşıyor. Nergis tohum olarak değil soğandan dikilerek üretilen bir bitki türüdür ve kasım ile ocak ayları arası nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır.
Bu yaş grubu sulama görevini üstlenmeye ve kendi bitkilerini bakmaya hazır olduğundan, onların rahatlıkla bakabileceği bitkiler arasında aloe vera ve para bitkisi var. Görsel olarak çekici olan bu bitkilerin bakımları da oldukça kolay. Ancak siz yine de çocuklarınızın bitkilerin tadına bakmadıklarından emin olun.
Kestiğiniz bir aloe vera yaprağını kuru bir havlu kâğıt üzerine alarak direkt güneş ışığı almayacak şekilde ılık bir yere koyup zar oluşmasını bekleyin. Bu aşamada yaprağın suyla temas etmemesi son derece önemli. Drenajlı bir saksının içerisine kaktüs toprağı ekleyip yaprağı, 1/3'ü toprakta kalacak şekilde ekin.
El becerisi ve zihinsel gelişim bu yaşlarda çok hızlı ilerler. Bu nedenle yeni bitkileri tanıtıp onları çoğaltmalarını sağlamak, çocuklar için hem ödüllendirici hem de eğitici bir aktivite olabilir. Hipoestes phyllostachya’nın (Hostes çiçeği) eğlenceli desenleri çocukların meraklarını uyandırıp, bu çiçeği çoğaltmak veya dikmek istemelerini sağlar. Üstelik bir bitkiye bakan ve büyüten çocuklarda başarı duygusu oluşur.
Hostes çiçeğini tohumdan yetiştirecekseniz ilkbaharın başında ekmeniz gerekir. Yeterli ışık alamazsa yapraklarını solduracağını ve yaprak yüzeyinde kararmalar meydana geleceğini de unutmamalısınız. Boyu 30 cm'ye ulaşmadan dallar uçlarından kırılmalı. Böylelikle güçlü yan dallar oluşturup gelişim gösterecek ve daha hacimli bir bitkiye kavuşmuş olacaksınız. Yaz dönemi boyunca toprak kurudukça sulanmalısınız.
Bu yaş grubundaki çocuğunuzu pencerelerinin önünde büyüleyici bitkiler yetiştirmeye teşvik edebilirsiniz. Çünkü artık onlara hayran kalacak kadar büyümüş ve bitkileri dikkatle büyütüp bakabilecek kadar olgun yaştalar. Sinek kapan bitkisi, küstüm otu ya da dua çiçeği gibi bitkiler çocuğunuzun ilgisini çekebilir.
Dua çiçeği çoğaltma işlemi kökten çıkan yeni sürgünlerle yapılıyor. Görünen sürgünleri nazik şekilde kökten ayırıp, bir bardak içine almalısınız. Kök kısımlarına kadar su doldurmalı. Birkaç gün sonra köklerin filizlendiğini göreceksiniz. Yeni bir saksıya mineral açısından zengin toprak ekleyip ufak sürgünü yeni saksısına dikebilirsiniz. Can suyunu sprey şişe yardımıyla vermelisiniz ve büyümesi için zamana bırakmalısınız.
Çocukluktan yetişkinliğe geçerken odalarını, az bakım gerektiren bitkilerle süsleyebilirler. Yuka ve palmiye gibi mimari görünüme sahip bitkiler yatak odalarına yetişkin bir tarz ekler. Orkide ve kaktüslerle de hoş bir görünüm yakalanabilir.
Çiçeğin gövdesindeki sağlıklı dallardan biri gövdeye yakın yerden kesilmeli. Kesilen dal bir bardak suda köklenene kadar bekletilmeli ve bardaktaki su 10 ila 15 günde bir değiştirilmeli. Kök uzunluğu 15 cm'e ulaştığında dalı saksıya dikebilirsiniz.