04.12.2020 - 07:02 | Son Güncellenme:
Arap yarımadasının güneyinde bulunan Yemen'in 350 kilometre açığındaki Sokotra, bundan tam 7 milyon yıl önce dünya yüzeyinde yaşanan değişikliklerle birlikte Afrika kıtasından kopup bir ada haline geldi.
Dört adadan oluşan Sokotra, Afrika'dan kopup Hint Okyanusu'nda bir adaya dönüştüğünden beri farklı canlı türlerinin oluştuğu ve yaşadığı bir yer haline geldi.
Öyle ki dünya üzerinde sadece Sokotra'da yetişen 200'den fazla bitki ve canlı türü bulunuyor. Kendisine has canlıları ve doğal yapısıyla dünyanın en farklı bölgesi olan ve adeta bu dünyaya ait değilmişçesine bir izlenim veren Sokotra, bilim insanlarının da özel önem gösterdiği yerlerden biri.
Yemen'e bağlı olan Sokotra, ülkedeki çatışmalardan da etkilendi. Yemen'e askeri müdahalede bulunan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Sokotra'da da etkinlik göstermekte. Hurma, tütün ve balıkçılıkla geçimini sağlayan bölge halkının nüfusu yaklaşık 50 bin dolayındadır.
Haziran-Eylül döneminde etkili olan Muson rüzgarları nedeniyle Sokotra'nın anakara ile bağlantısı kesilir. Bu dönemde adaya ulaşmak da neredeyse imkansızdır.
Bir havaalanının inşa edildiği adada pek çok insan oldukça zor şartlar altında yaşamakta ve temel ihtiyaçlardan mahrum bir biçimde yaşamakta. Bu ihtiyaçların en başında su ve yol gelmekte.
Adı Sanskritçede "Dvipa Sukhutra" yani mutluluk adası olarak geçen ve ilk olarak milattan sonra birinci yüzyılda Yunan seyir defterlerinde adı geçen ada tarih boyunca Portekizlilerin, Avusturyalıların ve İngilizlerin yönetiminde kaldı.