08.04.2019 - 16:59 | Son Güncellenme:
Avustralya denince akla ilk gelen şeylerden biri kanguruysa diğeri de Sydney'deki Opera Evi'dir. Danimarkalı mimar Jorn Utzon tarafından tasarlanan 59 yıllık bu yapıyı senede 8 milyon turist ve sanatsever ziyaret etmekte.
Eiffel Kulesi muhtemelen dünyanın en ikonik yapılarından birisidir. Dünyanın en çok turist çeken yapılarından biri olan Eiffel Kulesi, Paris Uluslararası Fuarı için inşa edilmiş ve sonrasında da kentin en büyük simgelerinden biri olarak kalmaya devam etmiştir. New York'taki Empire State binası yapılana kadar dünyanın en uzun yapısı olma unvanını taşıyan Eiffel, günümüzde uzun süren bekleyişlerin ardından turistler tarafından ziyaret edilebilmekte.
New York'ta bulunan 300 metreden fazla yüksekliğe sahip Empire State, inşa edildiği 1930'lu yıllarda Amerika'nın gücünü ve prestijini en iyi yansıtan yapı olmayı başardı. Kente gelen turistlerin de mutlaka ziyaret edip terasına çıktığı Empire State binası 103 kata sahip.
İstanbul'un sembollerinden biri olan bu tarihi yapı tam 15 asırdır dünyanın en önemli mimari eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Roma, Doğu Roma ve Osmanlı imparatorluklarından izler taşıyan Ayasofya, İmparator Jüstinyanus tarafından Miletli İsidoros ve Aydınlı Antheimos'a inşa ettirildi. Yüzlerce yıl sonra da Mimar Sinan tarafından güçlendirildi.
Barcelona demek biraz da Gaudi demek. 20. yüzyılın bu en önemli mimari Barcelona'ya büyük eserler bıraktı. Bunlardan biri de kuşkusuz Casa Mila. İnşası hala devam eden La Sagrada Familia Katedrali kadar ünlü olan bu yapı, Gaudi'nin estetik anlayışının en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Oskar Niemeyer tarafından Brezilya'nın 1950'lerde inşa edilmeye başlanan başkenti Brasilia'da inşa edilen bu katedral oldukça yenilikçi bir üsluba sahip. 1958'de inşası tamamlanan yapı, 1990'da da ulusal bir anıt olarak kabul edildi.
Londra son yıllarda birbiri ardına açılan gökdelenlerle New York, Şangay ve Hong Kong gibi şehirlerle yarışıyor. Thames nehrinin güney yakasında 306 metre yüksekliğe sahip The Shard da buna en iyi örneklerden biri. Dünyaca ünlü mimar Renzo Piano'nun imzasını taşıyan bu yapı 2012'de kullanıma açıldı.
Dubai, son yıllarda birbiri ardına inşaatı tamamlanan yüksek gökdelenlerle anılmaya başlandı. Bunlardan biri de elbette şu anda dünyanın en yüksek yapısı olan Burç Halife. 830 metre yüksekliğindeki yapı 2010 yılından beri dünyanın en yüksek binası olma rekorunu elinde bulunduruyor.
Hindistan'ın Agra kentinde bulunan Tac Mahal, yüzlerce yıldır aşkın sembolü olarak kabul ediliyor. Babür Şahı Cihan tarafından ölen eşi Mümtaz Mahal için inşa ettirilen Tac Mahal, günümüzde Hindistan'ın en önemli simgelerinden biridir.
Eski uygarlıklar denince akla ilk gelen şeylerden biri kuşkusuz Mısır'daki piramitlerdir. Firavunların görkemli mezarları olarak inşa edilen Piramitler, Kahire yakınında yer almakta. Pek çok komplo teorisi bu yapıların gizemini açıklamaya çalışsa da piramitlere dair aydınlanmayı bekleyen noktalar bulunmakta.