04.03.2024 - 17:48 | Son Güncellenme:
Kış aylarının ardından bahara geçiş döneminde bahar alerjisine yakalanmak oldukça yaygındır. Polenler uçuşarak tohum görevi görürken bahar alerjisi problemine neden olurlar. Yetişkinlerde yaygın olan bahar alerjisi bebeklerde de görülebiliyor.
Polenler bebeklerde görülen alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik sorunlar bebekler için ileride oluşabilecek kalıcı hastalıklara davetiye çıkarabilir. Uzmanlar, alerjik belirtiler gösteren bebeklere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Bahar aylarına geçiş döneminde bebeklerin daha dikkatli bir şekilde dışarı çıkarılması gerekiyor. Yaz mevsiminde ise rutubetli ve nemli ortamlardan uzak tutulması öneriliyor. Aynı zamanda üst solunum yolu rahatsızlıkları bazı bebeklerde genetik olabilir. O nedenle herhangi bir belirtide doktora gitmek önemlidir.
- Ailede alerjisi olan bireyler
- Hapşırma nöbetleri
- Burun akıntısı, gözlerin yaşlanması
- Gözlerde kaşıntı
- Sürekli devam eden huysuzluk ve halsizlik
- Uyku bozuklukları
- Bebeğin sürekli burnunu kaşıması
- Gözaltlarının şişmesi, mavimsi renklere dönmesi
- Geçmeyen burun tıkanıklığı
İlk olarak göğüs hastalıkları uzmanından randevu alınmalıdır. Aynı zamanda çeşitli alerji testleri yapılarak göğsü dinlenmelidir. Evde alınabilecek önlemlerden biri ise ev ortamına göre değişkenlik gösterebilir. Bunun için sabah ve öğle saatlerine dikkat edebilirsiniz.
Sabah ve öğle saatleri polenlerin en fazla olduğu aralıklardır. Bu saat diliminde dışarıda olmak bebeğin polenden etkilenmesine neden olabilir. Kuru ve rüzgarlı günler de dışarı çıkmak bebekler için uygun olmayabilir. Ancak dışarı çıkmanız gerekiyorsa bebek arabasının koruyucu örtülerini kullanabilirsiniz.
Polenin fazla olduğu alanlarda bebeğinize uzun kollu kıyafetler giydirebilirsiniz. Bu sayede cilt ile teması daha az olacaktır. Ev ve dış mekan arasında kullanılan kıyafetleri değiştirmek faydalı olacaktır. Polen olma riskine karşı duş aldırmak ve dengeli beslenmek etkili bir koruma olacaktır.
Dışarı çıkmadan önce bebeğin göz çevresine, alnına veya çenesine vazelin sürebilirsiniz. Bu sayede gelen polenler vazeline yapışarak cilt ile temas etmeyecektir.