07.11.2021 - 02:16 | Son Güncellenme:
Antarktika, dünyada kalıcı bir yerleşimin bulunmadığı tek kıta olarak biliniyor. Avustralya'dan da büyük olan bu kıta uluslararası hukuk çerçevesinde hiçbir ülkeye ait değil. Bundan sonra da bölgede sadece bilimsel araştırma yapmak kaydıyla ülkeler bulunabilecek. Ancak bu durum kıta üzerinde herhangi bir toprak talebi anlamına gelmeyecek.
Farklı ülkelerden gelen bilim insanlarının çeşitli araştırmalar yapması için kurulan üsler dışında kıtada insanlar yaşamıyor. sınırlı bölgede gerçekleşen bu araştırmaları saymazsak Antarktika dünyadaki en ıssız yer.
Ancak 1990'lı yıllardan itibaren Antarktika bilim insanlarının dışında turistleri de ağırlamaya başlamıştı. Bunda kuşkusuz havayolu taşımacılığının gelişmesi ve belgeseller sayesinde bölgeye duyulan ilginin de artması etken olarak gösteriliyor.
2000'li yıllarda ulaşım imkanlarının çeşitlenmesi ve ucuzlamasıyla birlikte Antarktika'ya gelen turist sayısı hızla arttı. Gelen ziyaretçi bu araştırma merkezlerinin yanı sıra bölgede yaşayan canlıların doğal alanlarında da fotoğraf çekmek için farklı turlara katılmaktaydı.
Öyle ki 2019'da 7000'den fazla kişi Antarktika'yı ziyaret etti. Üstelik 2020 ve sonrası için bu rakamın daha da artması bekleniyordu. Hatta pek çok rezervasyon da daha 2019 yılından itibaren yapılmıştı.
Ancak 2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını tüm turların akıbetini olumsuz anlamda etkiledi. Salgının kısa sürede tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte turlar da iptal edildi..
Dünya genelinde sınırların aylarca kapalı olması nedeniyle Antarktika'ya 2020 yılı boyunca hiç turist gelmedi.
Salgın süreci kıtaya turist gelememesi bölgede korona virüs salgınının da yaşanmamasında önemli bir etken oldu. Bölgede bulunan araştırma görevlileri dışında dışarıyla temasın asgari seviyede olması bölgenin salgın karşısında korunmasında önemli rol oynadı.
Uzmanlar bölgede önümüzdeki dönemde de turistik turların gerçekleştirilmemesi gerektiğini savunuyor. Bu, hem salgının Antarktika'da yayılmaması hem de çevre faktörleri açısından büyük önem taşımakta.
Bilim insanları küresel ısınma ve çevre kirliliği nedeniyle bölgeye turist gelmesine pek de sıcak bakmadığı bilinen bir gerçek. Az da olsa bölgeye gelen insanların yarattığı çevre kirliliği bölge için ciddi sorunlar doğurabilecek nitelikte.