Son Güncellenme:
Editörümüz Bengü Öner, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren, ayrıca son dönemde katıldığı fuarlar ve başarılı işleriyle kendilerinden bahsettiren Projebeyaz adına Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun'a sektör ve yurtdışından emlak alımıyla ilgili merak edilenleri sordu. İşte detaylar...
Bengü Öner: Bize Projebeyaz'dan bahseder misiniz?
Murat Uzun: Projebeyaz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda ortağım Tolga Han ile birlikte 2006 yılında uluslararası bir firmanın franchise markası olarak gayrimenkul sektöründe faaliyet göstermeye başladık.
- Perakende gayrimenkul satış ve kiralama hizmetleri,
- Konut ve Ticari projeler için 360 derece gayrimenkul hizmetleri,
*Proje için arsa geliştirilmesi,
*Projelerin marka yönetimlerinin yapılması,
*Satış ve pazarlama stratejilerinin belirlenmesi,
*Aktif satış ve kiralama uygulamaları
-Bireysel ve tüzel kişiliklerin sahibi olduğu gayrimenkul stoklarının değerlendirilmesi
ana dallarında hizmet veriyoruz.
Çekmeköy ve Erenköy merkezinde kurulan ve bölgesel olarak hizmet vererek hayatına başlayan Projebeyaz, önce bölgesini genişleterek tüm İstanbul, tüm Türkiye ve global gelişmelerin de gerisinde kalmayarak tüm dünya üzerindeki etkili bağlantıları ile İstanbul'dan Bodrum'a, Moskova'dan Dubai'ye, Amerika'ya kadar çok geniş alanda hizmetlerini sürdürmektedir.
Gayrimenkul ve Danışmanlık ana kollarını birlikte sürdüren şirket, 2012 yılına kadar bu çerçevede çalıştı. Ardından gelişen sektör ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak 2012 yılında aileye yeni katılan Projebeyaz International ile birlikte Projebeyaz çatısının altındaki ana şirket kolları, kendi içlerinde uzmanlık alanlarına ayrılarak, 3 bağımsız alt birim oluşturulmuş ve Projebeyaz Danışmanlık, Projebeyaz Gayrimenkul, Projebeyaz International çatısı altında çalışmalarına devam etmektedir.
Projebeyaz International'a çok önem veren şirket, uluslararası fuarlarda da Türkiye'yi gururla temsil etmektedir. Moskova, Fransa, Erbil'den sonra Ekim ayında Dubai'de yapılacak olan CITYSCAPE International Fuarı’nda 2 stand ile Türkiye'yi temsil edecektir.
Bengü Öner: Projebeyaz'ın sektöre katkısı nedir?
Murat Uzun: Gayrimenkul sektörü her ne kadar muhteviyatı beton ve çelik olan mamüllere odaklansa da aslında özünde çok kırılgan ve narin bir sektördür. Dünya'daki ekonomik gelişmelerden tutun, iç siyasi dengelerin en küçük tepkimelerine, döviz kurlarından altın piyasalarına, tatil dönemlerinden trafik yoğunluklarına kadar sektörümüzü etkileyecek çok fazla parametre olmasına karşın, geçmiş tecrübelere bakıldığında orta ve uzun vadede hep kazandıran bir sektör olmuştur.
Projebeyaz, sektörün ihtiyaçlarını çok iyi bildiği için, danışmanlık verdiği bireysel ve tüzel kişiliklere, bu gelişmeler karşısında doğru konum almayı, doğru yatırım yaptırmayı ve doğru zaman değilse, satmak isteyen müşterisine dahi “Hayır satmayın 6 ay sonra daha iyi kazanabilirsiniz, 1 yıl sonra daha iyi kazanabilirsiniz” diyerek doğru pozisyon almayı gösterebilen bir öngörüye sahiptir.
Bunu 360 derece gayrimenkul hizmeti verdiğimiz her alanda örnekleyebiliriz. Bazı inşaat firmalarına, konut projesi yapmayı düşündükleri bir arsaya, ticari proje yaptırtarak %50 daha fazla kazandırdığı da olmuştur, mülkünü satmak isteyen bireysel müşterisine 6 ay bekleterek %40 daha fazla kazandırdığı da.
2006 dan beri sektöründe ilkleri gerçekleştiren Projebeyaz, nasıl o tarihte İstanbul'un gerçek manada ilk residence projesinde ikinci el yönetim hizmetlerini sunmuş ise, bugün de Projebeyaz International olarak fuarlarda Türkiye'yi temsil eden bir gayrimenkul firması olmuştur ve Türkiye'yi bugüne kadar yabancı ülkelerinin tanıdığı yanlış kimlikten kurtarmak için çaba sarf etmektedir.
Bengü Öner: Projebeyaz'ın portföyü hakkında bilgi verir misiniz?
Murat Uzun: Projebeyaz portföyü, İstanbul'dan Dubai'ye, Moskova'dan Amerika'ya kadar uzanan geniş bir yelpazede, müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Kişilere verdiği güven ile hareket eden Projebeyaz, pek çok müşterisinin bireysel danışmanlığını da yapmaktadır. Bizim portföyümüz tüm Türkiye ve tüm dünyadır. Müşteriyi doğru anlayıp doğru analizler ile doğru projeyi kendisine sunduğumuzda başarıya ulaşmışız demektir.
Yalnızca kısıtlı bir alan ve kısıtlı bir liste üzerinde çalışmaz Projebeyaz. Kişilerin yatırım enstrümanlarının tamamını aktif olarak kullanmasını sağlar. Cadde üzerinde bir daire alıp kiraya vermek isteyen müşterisine Amerika'da neden yatırım amaçlı bir daire almıyorsunuz diyerek veya kendisi için şirket merkezi olarak arsa arayan müşterisine, tüm ihtiyaçlarını karşılayacağı bir plaza katını önererek çözer Projebeyaz. Bu sebeple portföyüm bunlardır bunlardan size satarım veya kiralarım mantığı Projebeyaz için geçerli değildir.
Bengü Öner: Yurtdışında emlak sahibi olmak için neler gerekiyor?
Murat Uzun: Yurtdışında ev sahibi olmak için 2012’de yürürlüğe girmiş olan mütekabiliyet yasası gereği, uygun olan her ülkede Türk vatandaşları ev alabilirler. Ancak o ülkenin mülk edinme kuralları çerçevesinde alım yapılabilir bu da her ülkeye göre değişkenlik gösterir. Satın alınacak ülkede kanunlar gereği farklı bir talep yok ise, geçerli bir pasaport fotokopisi, resim ve noterden hazırlanmış yetki belgesi yeterli olmaktadır.
Bengü Öner: Kimler yurtdışında ev sahibi olabilir?
Murat Uzun: Tüm T.C. vatandaşları sınırlama olmayan tüm dünya ülkelerinde mülk sahibi olabilirler.
Bengü Öner: Amerika'da emlak sahibi olmanın bedeli nedir? Nasıl ödenir? Daire Fiyatları nasıldır?
Murat Uzun: Amerika Birleşik Devletleri’nde 50 bin USD’den başlamak kaydı ile 10 milyon dolara kadar hatta daha fazla fiyatlı gayrimenkul mevcuttur.
Türk vatandaşları ancak orada uygunluk veren çok az sayıda bankadan kredi kullanabilirler. Dolayısı ile genel anlamda evlerini peşin almak durumundadırlar. Türkiye’de yer alan yerel bankalar Amerika’da bir gayrimenkul alımı için kredi verememektedir. Ancak yabancı menşeeli bankalardan bazıları Amerika’da gayrimenkul almak isteyen T.C. vatandaşlarına kredi verebilmekte olup, bu konuda kişinin ticari kriterlerine bakarak kredi kullandırmaktadırlar.
Bengü Öner: Amerika'da emlak piyasası ne durumda?
Murat Uzun: Amerika’da yaşanan büyük mortgage krizinden sonra ev fiyatları neredeyse %70-80’e varan oranlarda düşmüş ve çok büyük oranda stok birikmesine yol açmıştır. Ancak krizin dağılması ve toparlanma sürecinde bu dibe vuran ev fiyatları yavaş yavaş yukarı doğru yol almaya başlamıştır. Örnek vermek gerekirse Florida’da kriz öncesi 100 bin USD olan bir 30-40 bin USD’ye kadar düşmüş olup, şu sıralarda aynı ev 60-70 bin USD’lere ulaşmıştır. Bundan sonra ki süreçte ise bu rakam eski değerine ve hatta herhangi bir global kaos ulaşmaz ise daha da yukarılara çıkması öngörülmektedir.
Bengü Öner: Projebeyaz'ın emlak yatırımcılarına tavsiyeleri nelerdir?
Murat Uzun: Hayatta hiçbir konuda doğru değişmez. Ama doğruların zamanlaması değişebilir. Gayrimenkul sektöründe de zamanlamalar çok önemlidir. Bu zamanlama için nasıl borsa konusunda bir broker ile çalışıp, o “al” deyince alıyor “sat” deyince satıyorsak, gayrimenkul konusunda da işini iyi bilen bir danışmanlık firması ile çalışılmak gerekir. Çünkü pek çok gelişmeyi, daha yaşanmadan öngörerek size doğru yönlendirmeyi yapabilirler. Sizin ısrarla almak istediğiniz yerin ilerideki imar planı değişiklikleri ile değer kaybedeceğini veya hangi bölgeye yeni projeler yapılarak değer kazanacağını bilirler. Onun için gayrimenkul almak veya gayrimenkul değerlendirmek çok ciddi bir iştir. Aynı ciddiyet ile çalışacak kişiler ile bu yolda yürümek gerekir.
Çok büyük inşaat firmaları dahi, dışarıdan bir gözün ve kendilerinin etkisi altında kalmadan çalışacak bir çözüm ortağının yardımını isteyebiliyor. Bu bireysel olduğu kadar tüzel kişilikler için de değişmeyen bir doğrudur.