Son Güncellenme:
En fazla yatırımın yapıldığı emlak sektöründe, uzun vade yatırımları düşünen bazı birikim sahipleri nasıl bir gayrimenkul alımına yöneleceği konusunda kararsızlığa düşebilirler. Bu durumda önemli olan tüketicinin mevcut yaşam şartlarını da göz önünde bulundurarak ihtiyacını karşılayacak bir yatırıma yönelmesidir.
Kalabalık bir nüfusa sahip olan Türkiye'de emlak sektöründe, arz-talep dengesi doğrultusunda projeler planlar, kentsel dönüşüm programlarıyla da yeni inşaatlar yapılır. Bazı tüketiciler bu konutları barınma ihtiyacı için alabileceği gibi yatırım amaçlı konut alanlar da olabilir. Emlak sektöründe konut alımının yanı sıra arsa satışı da gerçekleştirir. Aklında farklı fikirler bulunan tüketiciler de arsa alımına yönelirler.
Ne istediğini bilen tüketicilerin yanı sıra uzun vade yatırımları için ev ya da arsa alımı arasında kararsız olan birikim sahipleri de mevcuttur. Her iki yatırımın da avantajları ve dezavantajları vardır. Konut almayı tercih eden bir tüketici evini kiraya vermeyip boş bıraktığı takdirde kira gelirinden mahrum kalacaktır. Kiraya verilen daire hem geçen zamanın etkisiyle hem de kiracının kullanım şekli sebebiyle yıpranır. Kiracı konutu güzel kullansa bile istisnaları saymazsak evin yaş alımıyla birlikte değeri düşer. Konutunuzun yaşı ilerledikçe zaman zaman evde bakım ve tadilat yapılarak en azından yıpranması engellenir.
Yatırım için arsa almanın da yine olumlu ve olumsuz tarafları bulunur. Yatırım amaçlı alınan evin kira geliri avantajının yanı sıra zamanla değerinin düşmesi gibi bir dezavantajı olsa da arsa alımında durum tam tersidir. Geçen yıllar arsanın değerini düşürmez aksine daha da yükseltir. Öte yandan arsayı aldığınız anda orada şimdilik bir inşaat çalışması düşünmüyorsanız boş haliyle bir gelir yaratmayacağı gibi arsa vergisi de ödemeniz gerekir.Ülkemizde bazı ilçelere imar verilmesi zaman alır. (Yıllar önce aldığı arsasını ilçeye hala imar verilmediği için müteahhite inşaat amaçlı verememekten yakınan tüketici çoktur.) Eskiden, konut sayısının az olduğu dönemlerde ülkemizde birikim sahipleri yatırımlarını arsalara yapmak zorunda kalırlar. Bunların bazıları, imar izniyle birlikte müteaahhitlere verdikleri dairelerden onlarca daireye sahip olurlar ancak 25 senedir ilçelerine imar izni bekleyen arsa sahipleri de çoktur.
Arsasını müteaahite veren yatırımcı inşaat tamamlandığında anlaşması oranında birkaç daire edinir ve kiraya vereceği dairelerle çok sayıda gelir edinmiş olur. İmar sınırındaki ilçede arsa aldıktan sonra müteahhite vermeksizin üzerine bina yaptıracak bütçesi olan bir arsa sahibi oldukça avantajlı olacaktır. Bina inşaatı tamamlandıktan sonra daireleri satmaya kalkan yatırımcı yüzde 50 oranında kar eder.Geçen senelerle birlikte arsasını almış olduğu ilçede metro, avm, kentsel dönüşüm gibi projeler gerçekleşen yatırımcıların arsaları daha da değerlenir, bu durumlarda yatırımcı uzun yıllar beklemenin meyvelerini toplar.