Son Güncellenme:
Ev satışında satıcıların beyan etmesi gereken, yasal olarak zorunlu belge ve evraklar vardır. Bunlar kişilere ve durumlara göre değişiklik gösterebilir. İşte satıcıların ev satarken beyan etmek zorunda olduğu 10 şey...
Ev satmak için kişi bizzat işlemleri yürütüyorsa; nüfus cüzdanı, son altı ay içerisinde çekilmiş fotoğraf (6*4) , emlak beyan değeri (belediyeden alınacak) ve deprem sigortası belgesi beyan etmesi gerekir. (Eğer ev kat irtifaklı ise deprem sigortası istenmez ancak kat mülkiyetine geçmiş ise istenir. Kat irtifakında taşınmazın niteliği arsa olarak yer alır. Kat mülkiyetinde ise betonarme apartman diye yer alır.)
Satıcı adına satışı yapacak kişi ismine yetkisi tam olan noter tarafından düzenlenmiş vekaletname olması gerekir. Bu satışta da vekil atanan kişinin fotoğrafı, nüfus cüzdanı ile emlak beyan değeri istenmektedir.
Bu durumda alıcı borçları kabul ediyorsa satış yapılabilir. Bu kabule ek olarak yukarıda sayılan diğer evraklarda beyan edilmelidir.
Satıcı bu şerhlerin terkin yazılarını ilgili kurumlardan posta yoluyla getirtmek zorundadır. Satıcı tarafından getirilen terkin yazıları doğrultusunda şerh ve beyanlar tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın kayıtlı olduğu kütük ve sistemden kaldırılarak satış gerçekleştirilir.
Tapu memuru gerek görürse satıcıdan akli dengesinin yerinde olduğuna dair doktor raporu isteyebilir. İstenen söz konusu belge bir günlük geçerliliğe sahiptir. Bu belgenin istenme sebebi eğer satıcının varisleri varsa ileride muhtemel bir sorunun önüne geçmektir.
Satıcının okuma yazma bilmediği durumlarda iki tane akraba olmayan ve soyadları tutmayan şahit istenir.
Bu durumda mirasçılar öncelikle taşınmazın intikalini yaptırmak zorundadırlar. (İntikal; taşınmazın, ölünün adından sağların adına geçmesi işlemidir.) Daha sonra mirasçılardan bizzat gelenler nüfus cüzdanları ve bir adet fotoğrafları ile kendileri, gelemeyenler ise vekaletname vererek satışı yapabilirler.
Taşınmaz sahibi yurt dışında yaşıyorsa ancak Türk vatandaşı değilse mavi kart ve pasaportlarını beyan ederek satışı gerçekleştirebilirler. Taşınmaz sahibi yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı olup kendisi gelemiyorsa yaşadığı ülkenin konsolosluğundan verilmiş olanev satışı vekaletname doğrultusunda satış gerçekleştirilebilir.
Satıcının engelli ya da hükümlü olması durumda satış mahkeme kararıyla tayin edilen vasi yoluyla yine mahkeme tarafından verilen satış yetkisi doğrultusunda gerçekleştirilebilir.
Bu durumda anne ve baba ayrı değilse birlikte gelmek zorundadır. Ayrı iseler çocuğun velayeti kimde ise velayet sahibi kişinin velayet belgesi ile gelerek satış yapması mümkündür.