Son Güncellenme:
Gayrimenkul satış uzmanı
bilgilerini paylaşıyorÖnceki yazımda
“Mal Sahipleri Neden Sahibinden Satmaya Çalışır?”sorusuna değinmiştim. Özet olarak mal sahiplerinin:
gibi nedenler ile emlakçı ile çalışmak istemediklerini paylaşmıştım..Peki sahibinden satılık olarak ilan veren mülk sahiplerini bu süreçte ne bekliyor? Ne tür sorunlar ile karşılaşıyorlar? Bu sorunların sonuçları ne oluyor?
Mal sahipleri hayatlarında ilk kez satılık gayrimenkul ilanı verdiklerinde genelde tecrübesizliklerinin kurbanı oluyorlar. Verdikleri ilana koydukları resimler, seçtikleri kapak resmi, ilanın metninde bahsedilmesi gereken konular hakkında pek çok hata yapıyorlar. Emlakçıların her gün yaptıkları işlerdeki tecrübeye sahip olmadıkları için bu hataların farkında olmuyorlar..
İlan sitelerinden birine ilan verip bazen de bir branda asarak alıcı bulacağını düşünen mal sahipleri çoğunlukla hayal kırıklığı yaşıyor. Piyasadaki yoğun rekabet yüzünden kısıtlı tanıtım ile yeterli sayıda alıcı adayına ulaşamıyorlar. Bazen işleri güçleri nedeni ile alıcıların telefonlarını yanıtlayamıyor, bu yüzden zaten az olan alıcı adaylarını kaybediyorlar.
Mülk sahipleri, özellikle de konut sahipleri, sahibinden satılık ilanlarda güvenlik riskleri ile karşı karşıya kalıyorlar. Ön eleme sürecinden geçirmeden hiç tanımadıkları kişilere evlerini açtıklarında, mal sahipleri kötü niyetli kişiler ile karşı karşıya gelebiliyorlar.
Mülk sahibinin tapu işlemlerindeki bilgisizliğinden faydalanmaya çalışan dolandırıcılar özellikle sahibinden satış yapmaya çalışan mülk sahiplerini hedefliyor.
Herkese kendi malı daha kıymetli ve daha güzel görünüyor. Mal sahipleri genelde mülklerini piyasa rayicinden yüksek fiyatlar ile satmaya çalışıyorlar. Objektif fiyatlandırma yapılmadığı için mülkü görmeye gelen alıcı sayısı ya az oluyor, ya da hiç gelen olmuyor. (Doğru fiyatlandırmanın nasıl yapılması gerektiğini merak ediyorsanız
Evinizi Değerine Hızlı Satmanın 10 Adımıyazıma bakabilirsiniz)
Yetersiz tanıtım ve yanlış fiyat sonucu mülk uzun süre satılamıyor. Uzun süre satılamayan mülk dile düşüyor. Sonrasında profesyonel pazarlama ve doğru fiyat ile satışa çıkartıldığında bile eskiden uzun süre satılamadığı gündeme geliyor ve mülke gelen alıcılar olumsuz etkileniyor.
Alıcı da, satıcı da doğal olarak pazarlıktan kazançlı çıkmaya çalışıyor. Satıcı pazarlıkta zayıf konuma düşmemek için mülkü gören alıcıyı sonradan arayıp pazarlığa çağıramıyor. Alıcı da pazarlıkta güçlü durabilmek için ilk adımı atmak istemiyor. Almaya ve satmaya istekli kişilerin olduğu ancak gerekli adımları atmaktan geri durdukları için ilerleyemeyen bir süreç ortaya çıkabiliyor.
Alıcılar pazarlıkta avantaj elde etmek için mülkteki ufak sorunları çok daha önemliymiş gibi sorguluyor. Mal sahibi duygusal bağı olduğu mülkünü kötüleyen bu kişiye olumsuz bir göz ile bakmaya başlıyor. Bazı durumlarda sinirleri bozulan mal sahibi “Yakarım da O adama satmam” noktasına gelebiliyor.
Mülk sahipleri bu süreçte genelde yıpranıyor. Gereksiz yere pek çok insan ile muhatap oluyorlar. Alıcıdan çok emlakçıların aradıkları bir süreç yaşıyorlar. Zaman geçtikçe sinirleri yıpranıyor ve ilan verdiklerine pişman oluyorlar.
Sonraki yazıda sahibinden satmaya çalışan kişilerden nasıl portföy alınacağına değinelim..