Son Güncellenme:
Adeta derin bir yeryüzü çatlağına benzeyen ve terk edilmiş binalarla dolu olan İtalya'daki bir vadi, ziyaretçilerine göz alıcı manzarası ile insansız bir dünyaya bakma fırsatı veriyor. Modern kalıntıların yemyeşil bir şekilde oluşturduğu etkileyici yığınlar, bu çatlağın en derin kısmını örtü gibi kaplıyor. Etkileyici yapıların, vadinin doğallığına teslim olduğu bu alan, Valle dei Mulini veya "Değirmenler Vadisi" adıyla anılıyor. Sorrento bölgesindeki Değirmenler Vadisi, ismini sakinlerinin buğday öğütmek için yaptıkları büyük bir değirmenden alıyor ve artık binalar terk edilmiş olsa da, bu ismi günümüze kadar taşıyor.
Kayaların içindeki derin çatlak, neredeyse 35.000 yıl önce Akdeniz bölgesini yerle bir eden bir deprem sırasında parçalanan ve hasar gören evlere halen ev sahipliği yapıyor. Tarihi 13. yüzyıldan çok daha eskilere kadar dayandığı düşünülen taştan yapılmış un değirmeni, vadinin tabanındaki sabit rüzgar akımlarının avantajını kullanarak sakinlerine hayat vermiş. Eski dönemlerde vadi çevresinde yaşayan Sorrentolu insanlar, her çeşit buğday gereksinimleri için bu değirmeni kullanmış. Böylece vadinin fırsatları yaşamsal değerlere dönüştürülmüş.Ayrıca vadinin tabanına un değirmen başarılı bir şekilde inşa edildikten sonra, tabanda akan sudan daha fazla faydalanmak için bölgede yaşayan insanlar, diğer endüstriyel araçlara da yönelmeye başlamış. Un fabrikasından sonra vadiye bir kereste atölyesi ve kişisel hijyen ve giysilerin yıkanması için kadınlar tarafından kullanılan bir yıkama evi yapılmış.
Zaman geçtikçe buğdayın öğütülerek un elde edilmesi işlemi, yavaş yavaş vadideki değirmenden civarda yer alan makarna fabrikalarına kaydırıldığında, bölgede yer alan bu batık endüstri alanı büyük ölçüde değersizleşmiş ve kullanılmamaya başlanmış. Un değirmeni 1940'lı yıllara kadar kullanılmaya devam etmiş. Ancak 1940'lı yıllara gelindiğinde, vadide yer alan değirmenler ve binalar kapatılmış ve devamında da bölge terk edilmiş. Bölgede yer alan taş binalar terk edildikçe, her yer oldukça nemli olan bu çatlağın hızla yayılan yeşilliğine teslim olmaya başlamış. Böylece bölgedeki taş yapılar hızla vadinin yayılmacı yeşillikleri ile kaplanmış.
Nemin etkisi ile vadinin saldırgan yeşillikleri, taş binalara etkileyici bir şekilde örtü oluyor. Muhteşem görüntüsü ile Değirmenler Vadisi'nin doğasına saklanan taş binalar, artık ziyaretçilerine insanların olmadığı bir dünyanın neye benzeyeceği hakkında fikir veriyor. Tüm insanlar giderse yaşadığımız dünya nasıl bir yer olurdu? Bu sorunun en güzel cevabı İtalya'nın Sorrento bölgesinde yer alan Valle dei Mulini'de saklı!