30.01.2023 - 02:24 | Son Güncellenme:
Her sene tekrar etmesi planlanan konferans ile alışılmışın dışına çıkılarak, mimarlığın görünen yüzünün ötesine bakmak ve bu incelemeyi sektördeki değerli mimar ve akademisyenlerin katkıları ile derinleştirmek hedefleniyor. Mimari Eleştiri Konferansı Yürütme Kurulu, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, Norm Mimarlık kurucu ortağı Prof. Dr. Ahmet Tercan, Y. Mimar Heval Zeliha Yüksel ve Zoom TPU kurucu ortağı Mimar Levent Çırpıcı ile DAC kurucusu Aslı Sekmen’den oluşuyor. Mimari Eleştiri Konferansı’nın en büyük amacı, ülkemizde çoğu zaman kaçınılan bir konu olan eleştiri kavramını, daha iyiye ulaşma hedefiyle, üzerinde konuşulabilir ve tartışılabilir hale getirmek. Konuşmacı ve moderatörler, bu seneki konferansın başlığı olan “Yüzleşme” kavramı odağında, Türkiye’de eleştiri kültürün bu zamana dek neden yerleşemediğini ve mimari eleştiri kavramını nasıl ele aldıklarını mesleki deneyimleri üzerinden irdeleyecekler. Mimari Eleştiri’23 sonunda, yazar Doç. Dr. Serhan Ada bir metin kaleme alacak. Konferansın, Ada’nın yazısıyla başlayarak, bir akademik ve mesleki çıktı yaratması; web sitesi, kitap, podcast dizisi gibi çeşitli mesleki yayın ve projelerle farklı platformlarda da devam etmesi planlanıyor. Konferansın açılış konuşmasını mimarlık kuramcısı ve eğitimci Aykut Köksal yapacak. Birinci oturumda Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Prof. Dr. Aydan Balamir ve Mimar Nevzat Sayın yer alırken, ikinci oturumda Y.Mimar Büşra Al, Mimar Emir Drahşan, Mimar Onur Teke ve Dr.Devrim Çimen konuşmacı olacak. Konferansın üçüncü oturumu ise Mimar Melike Altınışık, Mimar Selva Gürdoğan, Mimar Ömer Selçuk Baz ve Mimar Batu Kepekçioğlu’nun katılımıyla gerçekleşecek. Etkinlik Mimar Dr. Alireza Taghaboni’nin kapanış konuşması ile sonlanacak.
10.Uluslararası Kerpiç 2023 Konferansı
Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Kerpiç Akademi ve Kerpiç Network tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Kerpiç Konferansı KERPİÇ’2023, bu yıl 27-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. “Geleneksel Toprak Mimariden Bilgi Edinmek” temasına ilişkin bulgu ve bilgileri bir araya getirmeyi ve bunları yeni nesle aktarmayı hedefleyen konferans, katılımcılara toprak bazlı malzemenin çağdaş inşaat teknolojisindeki ilgili stratejileri, avantajları ve ilerlemeleri anlama fırsatı sunuyor. Toprağın bir yapı malzemesi olarak kullanılmasına odaklanacak olan konferansta lisansüstü öğrenciler, akademisyenler ve profesyoneller buluşlarını ve deneyimlerini paylaşacak. 1978'den beri sismik tepki ve toprak inşaatın çağdaş üretim teknikleri üzerine araştırmalar yürüten Kerpiç Network, alçıyla stabilize edilmiş toprağa (alker) dayanan dayanıklılık araştırmaları ve toprak malzemenin sismik davranış araştırmalarının yanısıra toprak malzeme ve duvarların üretim teknikleri üzerine de ek araştırmalar yürütüyor. Konferans kapsamında iklim değişikliğinde toprak mimarisinden öğrenmek, yapı malzemelerinde sürdürülebilirlik, sürdürülebilir mimari ve sürdürülebilir şehirler, afet ve savaş sonrası kültürel manzarayı yeniden inşa etmek, koruma ilke ve yöntemleri üzerine araştırmalar, miras alanı planlama ve yönetimi, onarım ve güçlendirme stratejileri ve teknikleri, geleneksel inşaat teknikleri gibi konularda bildiriler sunulacak.
Sanat ve Tasarımda Sürdürülebilirlik
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi yaşayan, üreten bir sanat ve tasarım eğitimi ortamı yaratmak misyonuyla etkinliklerine 2023 yılında beşincisini ekliyor. “Sanat ve Tasarımda Sürdürülebilirlik” temasıyla hem online hem de yüz yüze oturumlar ile hibrit olarak düzenlenecek Uluslararası Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu 27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. Sempozyum, kültür endüstrileri olarak adlandırılan sanat ve tasarım eserlerinin özgün değer ve niteliklerini muhafaza ederek üretilebilir, çeşitlilik ile ekolojik uyum açısından sürdürülebilir ve kültür mirası açısından korunup gelecek kuşaklara aktarılabilir olması için önem teşkil eden “sürdürülebilirlik” temasını ele almayı hedefliyor. 5. Uluslararası Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu, bildiri sunumlarına 30 Ocak 2023 tarihine kadar açık olacak.
Biennale College Architettura İçin Açık Çağrı
18.Venedik Mimarlık Bienali sırasında bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Biennale College Architettura için lisansüstü öğrenciler, mezunlar, kariyerinin başındaki akademisyenler için açık çağrı yapıldı. 25 Haziran – 22 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Biennale College Architettura, 30 yaşın altındaki mezunlar ve lisansüstü öğrencileri ile 35 yaşın altındaki tasarımcılar ve akademisyenleri ağırlamaya hazırlanıyor. Lesley Lokko küratörlüğündeki bu yılki bienalin ana temasını şekillendiren dekolonizasyon ve dekarbonizasyon kavramlarının mimarlık eğitiminin merkezine nasıl yerleştirileceğini keşfedecek olan katılımcılar dünyaca ünlü tasarımcılar, akademisyenler ve politikacılardan oluşan bir kadroyla birlikte çalışacak. Biennale College Architettura, bienalin ana başlığı olan “Geleceğin Laboratuvarı”nın genel hedefini takip ederek, mümkün olduğunca çok sayıda yapılı çevre disiplini geçmişinden (peyzaj mimarlığı, kentsel tasarım, iç mimarlık, tasarım mühendisliği veya benzer yapılı çevre uygulamaları gibi) gelen başvuru sahiplerini teşvik etmeyi hedefliyor. 50’ye yakın katılımcı, bienalin ana temalarını keşfederek 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi’ni tamamlamaya ve zenginleştirmeye çalışacak. Süreç, sergi kapsamında gösterilecek olan bir belgesel ile son bulacak.
Salt Araştırma Fonları 2023
Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın bilgi üretimi ve paylaşımını desteklemek üzere 2013’ten bu yana her yıl düzenlediği Salt Araştırma Fonları’nın 2023 başvuruları 17 Ocak Salı günü başlıyor. Türkiye’nin iki yüzyıllık kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950 sonrası sanat, mimarlık ve tasarım alanları odaklı araştırma projelerini teşvik eden fonlar ile kurumun arşiv koleksiyonları ve araştırma projelerinin de yorumlanması amaçlanıyor. İki aşamada tamamlanacak başvuru süreci sonucunda seçilen araştırma projelerinin her birine 20.000 TL’lik fon desteği sağlanacak. 20 Şubat Pazartesi günü saat 18.00’e kadar süren ön başvurular ile konu, dönem ve araştırma alanı bakımından içeriğin uygunluğu değerlendirilecek. Bu aşamayı geçen aday projeler için 20 Mart Pazartesi gününe kadar devam edecek ikinci aşamanın ardından sonuçlar, 18 Nisan Salı günü duyurulacak. Desteklenen projelerin çıktılarıysa, Aralık ayında düzenlenecek bir sunum programıyla kamunun yorum ve katkılarına açılacak. Bu yılki değerlendirme süreci Prof. Dr. Gülhan Balsoy (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Doç. Dr. Ayşe Erek (Kadir Has Üniversitesi), Dr. Bilge İmamoğlu (TED Üniversitesi), Sezin Romi (Salt) ve Lorans Tanatar Baruh’un (Salt) yer aldığı seçici kurul tarafından yürütülecek. Başvuruların, Salt Araştırma’nın odaklandığı alanlar temel alınarak hazırlanması gerekiyor. Mimarlık ve tasarım araştırmalarının ise 1950’ler sonrası Türkiye’de mimari pratikler ve tasarım yaklaşımlarına ilişkin, basılı kaynakların dışında kalan veya mevcut kaynaklara özgün yaklaşımlar getiren içeriklere yönelik olması bekleniyor.
Doğal Taş Cepheler/ Planlama İlkeleri, Projeler ve Yapılar
Bu yıl 25. yılını kutlayan, Stoneline Yapı Ürünleri, kuruluş aşamasından bu yana eğitim, kültür ve sanata verdiği desteğe, yayıncılık alanındaki girişimiyle bir yenisini daha ekledi. Şirketin sosyal sorumluluk anlayışının bir parçası olarak yapılandırılan Stoneline Yayınları’nın “doğal taş üzerine uzmanlaşmış bir yayınevi” olarak, bu alandaki literatürü referans kitaplar aracılığıyla zenginleştirmesi ve akademik araştırmaları desteklemesi hedefleniyor. Stoneline Yayınları’nın ilk kitabı olan “Doğal Taş Cepheler / Planlama İlkeleri, Projeler ve Yapılar” kitabı, Alman DOM Publishers yayınevi iş birliğiyle, Türkçe ve Almanca iki dilde hazırlandı ve eş zamanlı olarak Türkiye’de basılarak yayımlandı. Mimar ve Editör Konstantin Krüger tarafından kalem alınan kitap; Philipp Meuser (Prof., Mimar), Hermann Graser (Alman Doğal Taş Birliği, DNV Başkanı) ve Tobias Nöfer’in (Mimar) metinleri ile zenginleştirildi. Kitapta, teori ve pratiğe yönelik bilgilendirici metinlerin yanı sıra uluslararası alanda faaliyet gösteren mimarlık ofislerinin seçilmiş projeleri Editor Krüger tarafından irdelenerek detay çizimleri, fotoğraflar ve tasarım ilkelerini açıklayan metinler eşliğinde sunuluyor. Aralarında İstanbul, İzmir ve Muğla’nın da yer aldığı 15 farklı dünya şehrinden seçilmiş 23 proje içinde Türkiye’den EAA-Emre Arolat Architecture, Atelier Han Tümertekin, Erginoğlu&Çalışlar, Teğet Mimarlık, DDA-Dilekçi Mimarlık’ın projeleri de yer alıyor.