29.01.2024 - 01:00 | Son Güncellenme:
Simay Sevimbige, İç Mimar - Singapur’da gerçekleşen World Architecture Festival kapsamında verilen ödüllerin sahipleri belli oldu. Her yıl dünyanın hemen her ülkesinden mimarları, iç mimarları ve sektör profesyonellerini bir araya getiren uluslararası mimarlık etkinliği World Architecture Festival dünyanın en yaratıcı mimari ve iç mimari projelerini sergilemek ve ilham verici tartışmalara ev sahipliği yapmakla kalmıyor, mimarlıkta mükemmelliği kutlayarak önde gelen tasarımlara prestijli ödüller sunuyor. Konuttan kültürel yapılara ve renovasyon projelerine kadar uzanan 33 farklı kategoride en iyi yeni tamamlanmış binaların, iç mimari tasarımların, peyzaj mimari işlerin ve geleceğin en ilham verici konsept projelerinin değerlendirildiği Dünya Mimarlık Festivali’nin bu seneki kısa listesi 800'den fazla başvuru arasından seçilmiş 495 projeden oluşuyordu. Bu yılın finalistleri arasında Foster + Partners, UNStudio, Grimshaw Architects, MAD Architects, WilkinsonEyre, Safdie Architects ve Nikken Sekkei gibi büyük dünya mimarları yer alırken, farklı ülkelerden pek çok mimarlık pratiği de uluslararası jüri karşısında canlı sunum yaptı. World Architecture Festival’ın bu seneki edisyonunda Yılın En İyi Yapısı Ödülü’ne Çin’de inşa edilen Approach Design Studio & Zhejiang University of Technology Engineering Design Group tasarımı “Huizhen High School” layık görüldü. Yılın En İyi İç Mekanı Ödülü ise Avustralya’da bulunan SJB tasarımı “19 Waterloo Street”e verildi. Yılın En İyi Peyzaj Tasarımı Ödülü’nün sahibi Turenscape, Arsom Silp Community and Environmental Architect tasarımı Tayland’daki “Benjakitti Forest Park” oldu. Mimarlık ve tasarım disiplinlerinin geleceğine dair barındırdığı potansiyel ve umutlardan dolayı Geleceğin Projesi Ödülü’nü de Kahire’de tasarlanan Design and More International imzalı “The Probiotic Tower” kazandı. Yılın Küçük Projesi ödülüne, Japonya’da bulunan Klein Architecture tarafından tasarlanan “Karuizawa Commongrounds Bookstore” isimli kitabevi projesi layık görüldü. Uluslararası Yapı Estetiği Ödülü kategorisindeyse, Royal Fine Art Commision tarafından desteklenen Chat Architects’in Tayland’da tasarladığı “Angsila Oyster Scaffolding Pavilion” ödül sahibi oldu.
Approach Design Studio/Zhejiang Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Tasarım Grubu tarafından Çin'in Ningbo kentinde tasarlanan “Huizhen High School”, 2023 Dünya Mimarlık Festivali'nde (WAF) Yılın En İyi Yapısı seçildi.Projenin odak noktası bir okul yapısından çok, yeni bir okul hayatı tasarlamak ve doğanın gücünü binaya taşımak olmuş. Yatılı okul, ormanın her köşesine doğru uzanan yollarıyla bir “yüzen orman” olarak tasarlanmış. Dağınık olarak yerleştirilen ağaç evler, okulun yükünden geçici kaçışlar sağlıyor. Tasarlanan rampa, açık hava konferans salonu ve spor tesisinden erişilebilirken aynı zamanda çatı parkı olarak da yeni bir gezinti alanı tipolojisi oluşturuyor.
Avustralya'nın Surry Hills bölgesinde SJB tarafından tasarlanan sürdürülebilir konut projesi, En İyi İç Mekan Ödülü’ne layık görüldü. Projenin tasarlandığı 19 Waterloo Caddesi, bir zamanlar Sydney'in kumaş ticaretine hizmet eden depo ve terasların kaosu arasına gömülmüş bir cadde. Yapı, onlarca yıllık mimari kalıntılara sahip, eskimiş beton yolların arasında, bir dizi ekleme ve çatı katları arasında kalmış bir bölgede yer alıyor. Daha fazlasını sunabilmek için araziyi parçalayarak karma kullanımlı bir yapı tasarlamayı hedefleyen mimarlar bir dükkan, bağımsız bir daire ve bir konut ortaya koymuş. Dışarıdan bakıldığında yapı, kendisini çevreleyen banliyönün motiflerini ve maddeselliğini yansıtan eğlenceli ve dokulu bir cepheye sahip.
Tayland'da Khlong Toei kentinin yoğun, merkezi Khonti Bölgesi'nde yer alan, Turenscape ve Arsomsilp Landscape Studio tasarımı doğrusal park, WAF 2023'te En İyi En İyi Peyzaj Tasarımı ödülünün sahibi oldu. Sınırlı bir bütçeyle sadece on sekiz ayda hayata geçirilen parkın tasarımında, bir milyon metreküp yağmur suyu tutma kapasitesine sahip, dört adet gölle çevrili, yüzlerce tepecikli ada bulunuyor. Göller ve sulak alanlar aynı zamanda kirli suyu doğal olarak filtreleyip temizlerken, yaban hayatın da sürdürülmesini sağlıyor. Bu biyomorfik şekilli su yapılarının her biri gölgelik ağaçları içeren tümsekli adalarla sınırlandırılmış. Kıvrımlı, köşeli tahta kaldırımlardan oluşan hat ise her bir gölü çevreleyerek ziyaretçilerin yeşil alanların çevresinde dolaşmasına olanak tanıyor.
The Probiotic Tower
Kahire, Mısır'da, Design and More International tarafından tasarlanan Probiyotik Kule, WAF 2023'te Yılın En iyi Gelecek Projesi ödülünü aldı. Probiyotik Kule'nin temel önerisi, özellikle gelişmekte olan şehirlerde iklim değişikliğini olumlu bir şekilde ele almak için eski su kulelerini yeniden kullanmak olmuş. Probiyotik Kule’nin merkezinde, yerel kaynaklardan CO2 emen büyük bir alg biyoreaktör tankı bulunuyor. Bina, yerinde bir bambu plantasyonu kurularak ve kulenin etrafında destekleyici bir iskele inşa etmek için modüler bileşenler yetiştiren bir “Bambu Çapraz Lamine Kereste Üretim Tesisi” kurgulanarak genişletilmiş. CO2 emilimini teşvik eden diğer özellikler arasında yosun cephe panelleri, atık suyun arıtılması için saz yatakları ve fotovoltaik paneller de yer alıyor.
Yılın Küçük Projesi Ödülü’ne layık görülen, Klein Dytham Architecture imzalı Karuizawa Commongrounds, Japonya'nın en eski tatil beldelerinden birinde, Asama Dağı'nın eteklerinde yer alıyor. Bir topluluk merkezi olarak tasarlanan tesis; şarküteri, şarap dükkanı, restoran ve anaokulu gibi yerel işletmelere ev sahipliği yapan beş küçük bina ile çevrili bir ana kitapçıdan oluşuyor. İmparatorluk ailesi için tarihsel değere sahip olan bu konum, kompleksi ormanlık alan ve görkemli uzak tepeler manzarasıyla çevreliyor. Binaların zaman içinde değer kaybettiği Japonya'da Karuizawa Commongrounds, ülkenin süregelen mülkleri yıkıp yeniden inşa etme kültürüne daha sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir alternatif sunuyor.
Angsila Oyster Scaffolding Pavilion
Chat Arcitects’in Tayland’da tasarladığı, WAF Uluslararası Yapı Estetiği Ödül sahibi pavilyon, balıkçı kasabası olan ve yaşam biçimini sürdürmek için mücadele eden Angsila topluluğu için sürdürülebilir ve yeni inşa tekniklerini kullanarak hayata geçirilmiş bir yapı. Ekolojik ölçekte, yakındaki fabrikalardan ve yeni banliyölerden gelen filtrelenmemiş atıkların nehirlere ve kanallara karışması sonucunda azalan su kalitesi ve canlı yaşamı nedeniyle deniz ürünleri yetiştiriciliğinde geleneksel balıkçılığın terk edilmesine yol açmış. Angsila İstiridye İskele Tadım Pavilionu Projesi, yeni bir istiridye eko-turizm altyapı prototipinin oluşturulması hedefiyle Angsila'nın zor durumdaki balıkçılık/deniz ürünleri endüstrisini yeniden canlandırmayı amaçlıyor.