Son Güncellenme:
Emlak sektörüne büyük değişiklikler getiren, Başbakanlık ve Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan emlak müşavirliği kanun tasarısı ile şu an hizmet veren emlakçıların yerini, üniversite mezunu emlak müşavirlerinin alması bekleniyor. Emlak müşaviri olabilmek için yapılacak olan sınavdan geçmek, müşavirlik lisansı almak ve bazı yükümlülükleri yerine getirmek gerekiyor.
Tasarı aşamasında olan yasa taslağına göre Türkiye’de çok geniş bir çalışan kitlesi olan emlakçılık mesleği, uzmanlaştırılarak ikiye ayrılıyor. Yasa tasarısında, yapılan işe ve uzmanlığına göre emlakçılar; emlak komisyoncuları ve emlak müşavirleri olarak ayrılıyor. Yapılan düzenlemeye göre emlak müşavirlerinin, emlak komisyoncularının yaptığı işlere ek olarak tapu ve kadastro kayıtlarını incelemesi, bilirkişi olarak çalışması öngörülüyor. Emlak komisyoncularına ise, emlak alım satım ve kiralama faaliyetlerinde aracılık etmesi ve aynı zamanda bu faaliyetler için gereken hukuki işlemlerin takibini yapma yetkisi veriliyor. Emlak müşavirliği kanun tasarısı ile ayrıca kayıt dışı emlakçılık yapılmasının önünün de kesilmesi bekleniyor. Emlakçıları denetleme yetkisi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda bulunuyor. Ancak yapılan denetimlerin günümüzde, artan konut sektörü için yetersiz kaldığı ifade ediliyor. Yasa tasarısına göre yalnızca üniversite mezunu olanların, emlak ve danışmanlık bürosu açmasına izin veriliyor. Emlak müşavirliği kanun tasarısı sayesinde emlakçılık sektörüne bazı standartların gelmesi hedefleniyor. Yasanın, inşaat ve emlak piyasasındaki bazı hukuki boşlukları ve sorunları gidermesi yönünde fayda sağlaması bekleniyor.
Emlakçılık sektörüne yeni girecek olan kişilerde, iki veya dört yıllık tapu ya da emlak yönetimi bölümlerinden mezun olması şartı aranıyor. Mezuniyet sonrasında, bir yıllık teorik ve pratik bilgileri kapsayan staj döneminden geçecek olan emlak müşavirleri adaylarından, ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek lisans sınavına girmeleri bekleniyor. Bu süreçleri başarıyla geçen adaylar ancak bundan sonra emlak müşaviri olabiliyor. Bu kurallara uymayan ve zorunlulukları yerine getirmeden iş yapmaya çalışan kişilere ise üç yıl hapis cezası ve otuz bin liradan başlayan para cezası verilmesi planlanıyor. Ayrıca yasa tasarısı ile birlikte, daha önceden dolandırıcılıktan sabıkası bulunan kişilerin bu sektöre girmeleri ve bu işi yapmaları engelleniyor. Bilgili, donanımlı ve mesleğini kötüye kullanmayacak olan kişilerin bu işi yapması hedefleniyor.Kanun taslağına göre lisans alınarak yapılacak çalışmalar; lisanslı emlak müşavirlik şirketleri, lisanslı emlak komisyoncuları ve lisanslı emlak müşavirleri şeklinde üçe ayrılıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na bağlı olan Lisanslı Emlak Müşavirliği ve Komisyonculuğu Kurulu’nun, müşavirlerden sorumlu olması bekleniyor. Bu kurul; lisanslı emlak müşavirliği şirketleri, lisanslı emlak müşavirleri ve lisanslı emlak komisyonlarının yönetiminden, denetiminden, sevk ve idaresinden sorumlu oluyor. Müşavirlik lisanslarının verilmesi, lisans kayıt ve tescil işlemlerinin yine bu kurul tarafından yapılması planlanıyor.