Son Güncellenme:
Özellikle mevsim geçişlerinde ve bayram öncesi büyük temizliklerde mutlaka gerçekleştirilen koltuk temizliği, koltukların özelliklerine göre farklı yöntemler ve malzemeler ile yapılır. Koltuklarınızı en iyi şekilde temizlemek için uygulanması gereken tüm adımları sizler için bu yazıda topladık:
Temizlik malzemelerinin koltukta kullanılan kumaşa ve materyale göre seçilmesi büyük önem taşır. Aksi halde kumaşta yıpranmalar görülebilir ve mobilyaya zarar verilebilir. Bu nedenle doğal temizleyiciler kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır. Beyaz sabun, arap sabunu, beyaz sirke, karbonat gibi malzemelerden birini su içerisinde eritip yumuşak bir havlu, mikrofiber ya da pamuklu bezler ile birlikte kullanabilirsiniz.Bu malzemeler ile derinlemesine temizlik sağlayamadığınızı düşünüyor ya da var olan lekeleri temizleyemiyorsanız koltuk temizliği için özel olarak hazırlanmış kimyasal içerikli deterjanları kullanabilirsiniz.
Koltuklar deri ya da kumaş malzeme ile kaplanabilir. Deri kaplı koltuk çeşitlerini arap sabunu ve su ile ya da deri temizliği için özel olarak üretilen deterjanlarla temizleyebilirsiniz. Temizleme ve kurulama işlemi sonrası derinin ömrünü uzatmak, çatlamalardan korumak için badem yağı ya da vazelin ile son dokunuşu yapabilirsiniz.Kumaş koltuklarınızı (üretici tarafından özel bir yöntem uygulanması belirtilmemişse) doğal malzemeler ile gönül rahatlığı ile temizleyebilirsiniz. Eğer kimyasal içerikli bir deterjan kullanacaksanız özellikle de koyu renkli mobilyalarda renk solması gibi sorunlarla karşılaşmamak için küçük bir alanda deneme yapabilirsiniz. Eğer renkte bir açılma yoksa tüm koltuğu bu ürün ile temizleyebilirsiniz.Koltuk yüzeylerinin aşınmaması için yumuşak bezler kullanılması ve kumaş kaplı alanların sert bir şekilde silinmemesi gerekir. Ahşap, metal gibi iskelet bölümlerinse yine materyallere uygun deterjanlar ve bakım ürünleriyle temizlenmelidir. Aksi halde bu bölümlerde de zaman içinde yıpranmalar, aşınmalar ve solmalar görülebilir.
Öncelikle sıcak su ve deterjan, derin bir kap içerisinde karıştırılır. Deterjan suda eridikten sonra koltuk üzerine farklı bir renk geçmemesi için beyaz renkli, pamuklu bir bez karışımla ıslatılıp iyice sıkılır. Koltuk yüzeyi bez yardımıyla ovalanarak, çok sert olmayacak şekilde silinir. Deterjanın yüzeye iyice işlemesi için 5-10 dakika kadar beklenir. Eğer hala lekeler varsa bir leke çıkarıcıdan yardım alabilirsiniz. Ardından yüzeyi deterjandan arındırmak için sadece ıslak bir bezle durulama işlemi gerçekleştirilir. Koltuk özel bakım gerektiren bir kumaş ya da materyale sahipse bu alanlar için de son işlemler yapılır ve mobilyalar kurumaya bırakılır.