25.05.2021 - 12:27 | Son Güncellenme:
Özellikle ticari gayrimenkuller açısından vergilerin daha düzenli bir şekilde ödenmesi noktasında kira stopajı oldukça önemlidir. Bu doğrultuda her kiracının kira stopajını ödemekle yükümlü olduklarını söylemek mümkündür. O yüzden bu kiranın ne zaman ödenmesi gerektiği ve nasıl hesaplanacağı merak edilen konular içerisinde geliyor.
Kira Stopajı Nedir?
Ticari gayrimenkulleri uygulanan bir tür vergilendirme sistemine kira stopajı denmektedir. Bu doğrultuda kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan ödenmesi gereken vergi olarak da ifade edilebilir. Böylece daha kolay ve düzenli bir şekilde vergiler ödenmektedir.
Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
Kira stopajı açısından merak edilen konular içerisinde bunun nasıl hesaplanacağı geliyor. Kira sözleşmesi içerisinde yer alan brüt kira bedeli üzerinden hesaplama gerçekleştirilir. Yani diğer bir ifade ile brüt kira bedelinin %20'si kira stopajı olarak ödenir. Eğer net olarak kira sözleşmesi içerisinde kira stopajı belirtilmediyse, şu hesaplama üzerinden işlem yapılır;
Net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünmek suretiyle brüt kira bedeli hesaplaması yapılır. Daha sonra ortaya çıkan brüt kira bedeli üzerinden, %20'si hesaplanmak suretiyle kira stopajının ne kadar olduğu anlaşılır.
Kira Stopajı Ne Zaman Ödenir?
Ticari gayrimenkullerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergi olarak kira stopajı öne çıkar. Bu ödeme 1 yıl içerisinde mart ve temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit üzerinden ödenir. Bu sebepten dolayı kira stopajının mart ayında beyan edilmesi gerekmektedir. İki eşit taksit üzerinden ele alınır ve daha sonra mart ile temmuz aylarında ödemesi gerçekleştirilir.
Büyükada'da, dizi çekimlerinin yapıldığı bir konakta çıkan yangın nedeniyle set çalışanı hayatını kaybetti.