GüncelGemide Filmi Nerede Çekildi?

Gemide Filmi Nerede Çekildi?

Son Güncellenme:

.

Gemide Filmi Nerede Çekildi

Yerli sinemanın yüzakı filmlerinden olan Gemide, Fransa’da düzenlenen ve uluslararası niteliğe sahip olan Cannes Film Festivali’nde, organizasyonun resmi bölümü Semaine de la Critique’de gösterime giren az sayıdaki Türk filminden biridir. Gemide nerede çekildi ve kadrosunda kimler yer alıyordu, hatırlayalım:

Haberin Devamı

Gemide nerede çekildi?

Gemide Filmi Nerede Çekildi

1998 yılında, Türk sinemasının durağan bir döneminde sektöre canlılık getiren, izleyici ve eleştirmenlerden olumlu eleştiriler alan, “Yeni Sinemacılar” akımını başlatarak sinemamızın kült yapımları arasına giren Gemide filmi, İstanbul’da çekilmiştir. Laleli semtinde çekilen sahnelerin dışında tüm film gemide geçmektedir. İçerdiği çapraz hikâyelerle, Laleli’de Bir Azize adlı film için de ilham kaynağı olmuştur.

Gemide filminin konusu nedir?

Gemide Filmi Nerede Çekildi

Dört kişilik mürettebatı olan bir gemi, İstanbul’da limana demir atar. Mürettebattan, “Boksör” lakabıyla anılan bir kişi gece Laleli sokaklarında dolaşmaya çıkar. Gemiye döndüğünde, cüzdanının birileri tarafından çalındığını arkadaşlarına anlatır. Diğerleri cüzdanı geri almak ve hırsızlara ders vermek için İdris Kaptan önderliğinde Laleli’ye giderler.Dört kişilik küçük grup, hırsızları bulup saldırır ve içlerinden bir kadını kaçırıp gemiye getirir. Kadının gelişi, gemi mürettebatı arasındaki tüm dengeleri sarsacak, İdris Kaptan’ın otoritesi sarsılırken, kendi aralarında yalanlar ve üç kağıtlarla ilişkiler alt üst olacaktır.

Haberin Devamı

Gemide filminde kimler rol aldı?

Gemide Filmi Nerede Çekildi

Gemide filminin senaryosu Serdar Akar ve Önder Çakar’ın ortak çalışması ile ortaya çıkmış, yönetmenliğini Serdar Akar üstlenmiştir. Yapım Serdar Akar’ın ilk uzun metraj yönetmenlik denemesidir. Filmin başkarakteri olan İdris Kaptan rolünü, Mahallenin Muhtarları dizisi ile ünlenen Erkan Can üstlenmiş, bu roldeki başarısı ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Erkan Can’a eşlik eden Yıldıray Şahinler, Naci Taşdöğen ve Haldun Boysan da sergiledikleri performansla beğeni kazanmışlardır.Az sayıda oyuncu ile çekilen düşük bütçeli filmin en çok dikkat çeken tarafı kullanılan yoğun argo dil olmuştur. Diyaloglarda sık sık küfür nitelikli kelimelerin kullanılması gerçekliğe ve doğallığa katkı sağlaması ile filme boyut kazandırmıştır.Karanlık ve klostrofobik havası ile öne çıkan film Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kurgu”, “En İyi İkinci Film” ödülünü alırken, Erkan Can “En İyi Erkek Oyuncu” unvanıyla ödüllendirilmiştir. Ankara Uluslararası Film Festivali jürisi de ”En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne Erkan Can'ı layık görmüş, Haldun Boysan'a “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü vermiştir. Aynı zamanda film “Umut Vaat Eden Yönetmen” ve “Jüri Özel Ödülü” dallarında ödüle layık görülmüştür.Filmin çok beğenilen şarkısı, ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Uğur Yücel tarafından bestelenmiştir. Filme konu olan gemi mürettebatından Boksör karakterinin adı Muhammet Ali’dir ve lakabı buradan gelmektedir.