Son Güncellenme:
Bir evin olmazsa olmazları arasında yer alan ev tekstili, ihtiyaç ve dekoratif bir unsur olmasının yanı sıra evin hijyenik yapısının da önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla bu tarz ürünlerin düzenli aralıklarla havalandırılması ve temizlenmesi gerekir. İşte çeşitlerine göre ev tekstili nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı...
Ev tekstili deyince akla ilk olarak bir evin vazgeçilmezi olan halılar gelir. Halı yıkama şirketleri dışında evde uygulanacak basit yöntemlerle de halılar hijyenik bir hale getirilebilir. Maden suyu, tuz, karbonat, Arap sabunu gibi malzemeler lekeleri çıkardığı gibi halı üzerindeki bakterileri de yok eder.Nevresim takımlarının temizliğinde ise sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir. Yüksek dereceli su ürünü yıpratır ve renkleri soldurur. Dolayısıyla yıkama için 30 derece yeterlidir. Nevresimler farklı türdeki ürünlerle yıkanmamalı ve yıkama esnasında kesinlikle kaliteli deterjan kullanılmalıdır. Ürünün deforme olmaması içinse ters çevrilmesi ve top haline getirilerek makineye atılması gerekir.
Sürekli göz önünde olan ve sık kullanılan kırlentler kolay kirlenir ve bakım yapılmadığı takdirde kısa sürede yıpranabilir. Genelde fermuarlı olan kırlentlerin iç kısmı çıkarılmalı ve kumaş yüzeyleri makineye atılmalıdır. Çabuk yıpranabilen bir ürün olduğu için makinenin hassas ayarda yapılması gerekir. Bu sırada yastıklar da mutlaka açık havada havalandırılmalıdır.Ev tekstili nasıl yıkanmalı, ne zaman bakımı yapılmalı konusunda perdeler de önemli bir başlık oluşturuyor. Perde temizliği her mevsim geçişinde mutlaka yapılmalıdır. Perdeler makinede yıkanabilir fakat narin ayarda ve 30 derecede yıkanmalıdır. Aksi durumda perde yıpranır ve kolay kırışır. Perdenin makineden çıktıktan sonra hemen asılması da kırışmasını önler.Zebra perdenin sık kirlenen bir perde türü olmadığı için 6 ayda bir temizlenmesi yeterlidir. Özel bir kumaşa sahip olduğu için makinede yıkanamaz. Perdenin üzerinde oluşan lekeyi temizlemek için yağ çözücü özelliği bulunan bir deterjanı süngere sıkmak ve çok bastırmadan leke üzerinde uygulamak yeterlidir.
Battaniye ve koltuk şalları hassas yapıdaysa mutlaka kuru temizleme yapılmalıdır. Çamaşır makinesinde yıkanabilen battaniyelerin ise çok fazla sıcaklığa maruz bırakılmaması gerekir. 30 ya da 45 derece battaniye temizliği için yeterlidir. Yumuşatıcının miktarına dikkat edilmelidir. Sanılanın aksine fazla yumuşatıcı, battaniyeyi yumuşatmaz, aksine daha sert ve topak topak bir hale gelmesini sağlar.Elde yıkama yönteminde ise karbonat, maden suyu veya Arap sabunu gibi malzemeler leke çıkarıcı olarak kullanılabilir. Bu malzemelerden herhangi biriyle battaniye sıcak suyun olduğu bir leğenin içerisinde iki saat bekletildikten sonra kurumaya bırakılmalıdır.