Son Güncellenme:
Türk sinema tarihinde bir dönüm noktası olan Eşkıya, yayınlanmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen etkisini devam ettirmektedir. Eşkıya filmi, 29 Kasım 1996 tarihinde gösterime girdi ve o dönem iki buçuk milyondan fazla izleyici tarafından izlendi.Şener Şen klasikleri arasına ilk sırada kendine yer bulan bu film, gösterime girdiği tarihten itibaren 2001 yılına dek Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmi olarak kayıtlara geçti. Yavuz Turgul'un hem senaristliğini hem de yönetmenliğini yaptığı Eşkıya filmi, Türk sinemasında yarattığı etki ile sektörde yaşanan çöküşe de son vermiştir.
Eşkıya denilince tüm sinemaseverlerin aklına şüphesiz Şener Şen gelir. Çünkü Şener Şen, bu etkili filmde başrol oynamıştır. Baran adlı eşkıyaya can veren Şener Şen, bu filmde yeşilçam dönemlerini aratmayan bir performans sergiledi. Filmde Şener Şen'e o dönem evli olduğu Şermin Hürmeriç ve Uğur Yücel eşlik etti. Şermin Hümeriç, Keje karakterini, Uğur Yücel ise Cumali karakterini canlandırmıştır. Eşkıya filminin eşkıyası Baran'a ihanet eden arkadaşı Berfo karakterini ise yine bir yeşilçam emekçisi olan Kamuran Usluer canlandırmıştır. Şarkıcı Yeşim Salkım da filmde Emel karakteri ile rol almıştır. Ayrıca filmde Ülkü Duru, Özkan Uğur, Kayhan Yıldızoğlu, Güven Hokna, Can Yılmaz ve Settar Tanrıöğen gibi isimler de rol almıştır.
Eşkıya filminin izleyenleri hüzne boğan dramatik bir konusu vardır. Baran, Cudi dağlarında bir eşkıyadır. 35 yıl önce ise yakalanmış ve hapse girmiştir. Baran ile birlikte yakalanan eşkıyalar, mahkûmiyetleri bitmeden ölmüşlerdir. Hayatta kalan tek eşkıya olan Baran ise 35 yılın ardından özgürlüğüne kavuşmuştur. Hapisten çıktıktan sonra köyüne dönen Baran, köyde Ceren Ana ile karşılaşır. Ceren Ana, Baran'a 35 yıllık süreçte neler olduğunu anlatır. Geçmişin peşine düşen Baran, kendisini jandarmaya ihbar eden Mustafa'dan gerçekleri öğrenir. Baran'ın hapse düşmesine neden olan kişi en yakın arkadaşı Berfo'dur. Berfo, aynı zamanda Baran'ın çocukluk aşkı Keje'yi de almış ve İstanbul'a gitmiştir. Çocukluk aşkı Keje'yi bulmak için İstanbul'a giden Baran'ın hüzün ve acı dolu serüveni başlar.
Eşkıya filmi, doğunun dağlarında eşkıyalık yapan bir adamın batının sokaklarında yitip giden hikâyesini anlatan bir filmdir. Filmin doğuyu batıya bağlayan bir hikâyesinin olması, eşkıya Baran'ın uzun bir yolculuk yapmasına sebep olmuştur. İki farklı kültürde geçen film, iki farklı şehirde çekilmiştir. Peki Eşkıya nerede çekildi? Eşkıya filminin çekimleri Şanlıurfa ve İstanbul'da gerçekleşmiştir. Filmde 35 yıllık mahkûmiyetin ardından hapisten çıkan Baran'ın köyüne döndüğü bölümler Şanlıurfa'da çekilmiştir. Filmin büyük bir bölümü ise İstanbul'da çekilmiştir. İstanbul'da Beyoğlu, Tarlabaşı ve Haydarpaşa, Eşkıya filmine ev sahipliği yapmıştır.