Son Güncellenme:
2018 yılında döviz ve emlak sektörü arasındaki ilişki baz alınarak yapılan değerlendirmeler doğrultusunda, uzmanlar temkinli olmak gerektiğinin altını çiziyor. İç ve dış siyaset adına hareketli dönemlerin yaşanması, kur artışlarının direkt olarak emlak sektörüne etki edebileceğinin kanıtı olarak yorumlanıyor.
Irak, Suriye, Rusya ve ABD gibi ülkeler arasındaki ilişkilerin siyasi ve ekonomik yansımaları, bugün gayrimenkul sektörünü etkileyen en önemli kriterler arasında bulunuyor. Gelişmekte olan ülkeleri direkt etkileyen terör ve dış siyaset gibi olgular, döviz kurları üzerinde de önemli rol oynuyor. Kurlar üzerinde oluşan hareketliliğin, Türkiye'ye yabancı yatırımını önemli ölçüde etkileyeceği tahmin ediliyor. Global çaplı ekonomik gelişmelerin en çok etkilediği ülkelerden biri olan Türkiye'de, dış yatırımlarda ve turizm gelirlerinde olumsuzluk yaşanmaması adına devletin çeşitli istihdam ve imkanlar getirmesi bekleniyor.
2018 yılında yeni projelerle şekillenen emlak piyasasında, inşaat malzemelerinde kullanılan beton ve demir gibi hammaddelerin fiyatlarının döviz kurlarına endeksli olması, konut fiyatlarının doğrudan artmasına neden oluyor. Döviz ve faizler konusunda süren belirsizliklerin emlak sektöründeki yerli müşteri talebini olumsuz etkilediği biliniyor.Uzmanlar döviz kurlarındaki sabitlenmenin gerçekleşmesi durumunda ise döviz ve emlak sektörü arasındaki ilişki açısından daha net çizgilerin oluşabileceğini ve satış hacmindeki yükselmenin gerçekleşebileceğini belirtiyorlar. Dövizdeki artışın maliyetlere direkt olarak yansıması ve müteahhitlerin zorlanmasının yanı sıra yerli yatırımcıların döviz artışından psikolojik olarak etkilenmeleri, gayrimenkul alım-satım işlemlerini negatif yönde etkiliyor.
Geçen yıllara oranla gayrimenkul fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması, sektör dinamiklerini etkiliyor. Öte yandan kentsel dönüşüm sürecinin sektöre canlılık katma beklentisi ve alt katmanda bulunan makro dinamik taleplerin sürekliliği ise gayrimenkul sektörüne 2018 yılında umut veren gelişmeler arasında gösteriliyor. Yeni düzenlemelerle birlikte gerçekleştirilmesi planlanan gayrimenkul sertifikaları ve menkul kıymetleştirme gibi önemli alternatif finansman modellerinin sektöre fayda sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor.Yabancı satışına teşvik konusunda düzenlenen sektör fuarlarına katılım ve yatırımcılarla buluşma organizasyonlarının da Türkiye'nin gayrimenkul geleceğine önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Ülkenin güvenli liman imajının güçlendirilmesi çalışmaları ve döviz fiyatlarındaki artışla birlikte özellikle yabancı yatırımcıların daha uygun bir şekilde konut sahibi olabileceği gerçeği, 2018 yılında yabancı yatırımcıların sektörde öne çıktığını gösteriyor.