DekorasyonBahçede Uzakdoğu esintisi

Bahçede Uzakdoğu esintisi

20.07.2021 - 14:54 | Son Güncellenme:

Japon bahçesi olarak bilinen Zen bahçelerine ilgi artıyor. Bakımı kolay olan Zen bahçeleri, bitki, kum, taş ve kayalardan oluşuyor.

Bahçede Uzakdoğu esintisi

AYLİN RANA AYDİN

Haberin Devamı

 Şehrin kalabalığından uzakta vakit geçirdiğiniz bahçenizde Uzakdoğu’dan bir esinti ister miydiniz? Zen bahçeleriyle mümkün... Son dönemde dinlenmek, dış dünyadan uzaklaşmak, sakin anlar geçirmek isteyenler Japon bahçesi olarak da bilinen Zen bahçelerine ilgi gösteriyor. Çoğunlukla kum, taş ve kayalardan oluşan, az bitki içeren Zen bahçeleri pek fazla suya ihtiyaç duymuyor. “Hem bahçem güzel olsun hem de fazla bakım gerektirmesin” diyenler genellikle bu tür bahçeleri tercih ediyor. Bakımı kolay olan Zen bahçeler, dar alanlardan geniş alanlara kadar pek çok mekanda uygulanabiliyor.

Peyzaj Mimarı Nükhet Erol, Zen bahçelerinin vazgeçilmez trendler arasında bulunduğunu söylüyor. Erol, bahçelerde özellikle bonsai tarzındaki şekilli bitkilerin, bu bitkilerin etrafını çevreleyen taşlar ve Uzakdoğu esintisini hissettiren heykellerin ön plana çıktığını ifade ediyor. Modern bahçelerde ise paslanmaz çelikten yapılmış objeler trendler arasında. Zen bahçesinde kullanılacak en iyi bitkiler arasında bonsai, budama ağaçları, Japon akçaağacı, şimşir, bambu, saz, eğrelti otu, yosun yer alıyor.

Haberin Devamı

Bahçede Uzakdoğu esintisi

 Örgü hamaklar

Bu yaz mercan, fuşya gibi canlı renkler kullanarak bahçelerde uzun ve keyifli bir ortam yaratıldığını belirten Erol, “Geçen yaz her yerde gördüğümüz makrome salıncaklar ile birlikte kumaş ve uçları örgü hamaklar son günlerde trendler arasında” diyor. Bahçe dekorasyonlarının yanı sıra bahçelerin zararlılardan korunması için de birçok işlem gerekiyor. Bu mevsimde ise öne çıkan en önemli işlemlerin bitkilerin zararlılardan ve mantar hastalıklarından korunması olduğu belirtiliyor. Bunun için mekanik yolların yanı sıra zirai ilaçların kullanılarak da bitkilerin hastalıklardan korunabileceğini aktaran Erol, şöyle anlatıyor: “Bitkilerinizin üzerindeki kurumuş çiçek, dal ve yaprakları kesip bitki üzerinden temizlenmeli. Bitki aralarında ve çim alanlarında çıkan yabani otları temizleyip, sulama sistemlerinde yer alan sprink ve damlama hatlarınızı kontrol ettirip, sıcaklık değişimlerine göre sulama ayarlarını yapabilirsiniz. Çimlerinizin boylarını ise bu mevsimde fazla uzatmadan düzenli olarak kesmek çimlerinizin sağlığı için önemli.”

Haberin Devamı

Cam güzeli

Her mevsim kendine özgü çiçek ve bitki türleriyle gelir. Kokusu ve renkleriyle dikkat çeken yaz bitkileri bahçelere de canlılık katıyor. Bahçeleri bu mevsimde sardunya, begonya, cam güzeli gibi mevsimliklerle renklendirerek ayrı bir hava katmak mümkün. Bunların dışında bahçelere yine yaz mevsiminde çiçek açan türlerden olan oya ağacı, ortanca, zakkum gibi bitkileri dikerek canlılık yakalanabilir. Pek çok bölgede farklı bitki türleri yetişiyor. Özellikle yazlıklara akın ettiğimiz bu dönemde deniz kenarlarında bulunan bahçelerde kullanılacak bitkilerin seçimi de önemli. Bu mekanlarda deniz tuzuna dayanıklı olan palmiye, ılgın gibi bitki çeşitlerinin kullanılması öneriliyor.

Zen bahçesi nedir?

Japon bahçesi olarak da bilinen Zen bahçeleri taş, su unsurları, ağaç, çalılık, dalgalı bir deniz görüntüsü oluşturmak için tırmıklanmış kum ve çakıl havuzunun bir araya getirilmesiyle oluşturuluyor. Dinginlik ve huzur verdiğine inanılan Zen bahçelerinin dar alanları daha ferah gösterdiği ifade ediliyor. Zen bahçeleri çok az bakıma ihtiyaç duyulmasıyla da kullanıcıya kolaylık sağlıyor.

Haberin Devamı

Ortancadan oyaya

Nükhet Erol, alışveriş merkezleri, oteller ve villalarda en çok tercih edilen bitkileri şöyle sıralıyor: “Evergreen bitki türleri dediğimiz Ilex, Cupressus, Buxus gibi bitkiler ile bu bitkilere form verilerek elde edilmiş şekilli bitkiler ve yazı çiçekli geçiren ortanca, oya gibi bitkiler daha çok tercih ediliyor.”