DekorasyonBenzersiz Bir Mimari Deneyim: Jimbocho Tiyatrosu

Benzersiz Bir Mimari Deneyim: Jimbocho Tiyatrosu

Son Güncellenme:

.

Benzersiz Bir Mimari Deneyim: Jimbocho Tiyatrosu

Japonya’nın başkenti Tokyo’da yer alan Jimbocho Tiyatrosu, özellikle sanat ve mimari meraklılarının mutlaka uğraması gereken duraklardan biri. Modern ve kompakt tasarımı ile dikkat çeken bu yapıda hem tiyatro, hem de sinema gösterimleri gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Alışıldık gösteri merkezlerinden çok farklı

Benzersiz Bir Mimari Deneyim: Jimbocho Tiyatrosu

Jimbocho Tiyatrosu’nu henüz duymadıysanız, adını ilk duyduğunuzda aklınıza büyük bir alan üzerine inşa edilmiş görkemli bir yapı gelebilir. Ancak bu tiyatro, diğer sanat ve gösteri merkezlerinden çok farklı. Jimbocho Tiyatrosu’nu bu kadar özel yapan şey büyüklüğü değil, aksine küçüklüğü. Bina, Tokyo’nun Chiyoda bölgesindeki, yapıya adını veren Jimbocho semtindeki küçük ve dar bir sokakta yer alıyor. Ancak Jimbocho Tiyatrosu, modern geometrik tasarımı ile çevresindeki binalar arasında hemen göze çarpıyor.Tam olarak 319,28 metrekarelik bir arsa üzerine inşa edilen tiyatro binasının alanı ise 252,53 metrekare. Bina, ikisi yer altında olmak üzere, toplam 8 kattan oluşuyor ve toplam yapı alanı 1427,59 metrekare. Yüksekliği ise 28,05 metre. Yani yapıya verilen küçük arsa mümkün olan en verimli şekilde kullanılmış. Ama Jimbocho Tiyatrosu’nu benzersiz yapan özellikler sadece bu rakamlarla sınırlı değil.

Haberin Devamı

Eğlence ve eğitim bir arada

Benzersiz Bir Mimari Deneyim: Jimbocho Tiyatrosu

Yapının dış kısmındaki siyah boşluklar sadece estetik amaçlı değil. Bu boşluklar binanın ısınmasına yardımcı olduğu gibi, yağmur suyu hattı olarak da işlev görüyor. Yapının inşasında kullanılan anti-sismik çelik malzeme sayesinde mümkün olduğu kadar az kolona ihtiyaç duyulmuş. Böylece eldeki sınırlı alan en verimli şekilde değerlendirilebilmiş.Jimbocho Tiyatrosu’nda biri zemin kat, diğeri 3. katta olmak üzere iki gösterim salonu bulunuyor. Her iki salon için kullanılan giriş ve bekleme alanları 1. ve 2. katlarda yer alıyor. 4. ve 5. katlarda ise Yoshimoto Entertainment şirketi tarafından eğitimler veriliyor. Binanın en üst katı olan 6. kat ise ofislere ayrılmış.

Ödüllü mimarların tasarımı

Benzersiz Bir Mimari Deneyim: Jimbocho Tiyatrosu

Jimbocho Tiyatrosu’nun inşaatı Mart 2006’da başlayıp Haziran 2007’de tamamlanmış. Binanın esas sahibi Shogakukan Inc. isimli şirket ancak yukarıda da belirtildiği gibi, Yoshimoto Entertainment binada eğitim faaliyetleri düzenliyor. İki gösterim salonundan bir tanesi de Yoshimoto Entertainment’a ait.