Son Güncellenme:
Her toplulukta olduğu gibi, birden fazla hanenin bir arada bulunduğu apartmanlarda da belli bir nizam ve düzen içinde yaşanması için bir yönetim kurulu ya da yöneticiye ihtiyaç duyuluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, sekiz ve daha fazla bağımsız bölüme sahip olan apartmanlarda yönetici seçilmesi zorunlu kılınıyor. Yöneticisi bulunmayan apartmanlarla ilgili ne yapılması gerektiği, kararların nasıl alınacağı ve yöneticinin hangi yolla belirleneceği yine Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alıyor.
Apartman yöneticisi seçiminin kat malikleri tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Apartmanda kat mülkiyetine sahip olanlar kendi aralarından birisini yönetici belirleyebileceği gibi bu görevi dışarıdan bir kişiye ya da üç kişilik bir kurula da devredebiliyor. Yönetici her yıl yapılması gereken kanuni apartman toplantısında seçiliyor ve bir yıllık görevi başlamış oluyor. Bir yılın ardından gerçekleşen toplantıda hali hazırdaki eski yöneticinin tekrar yönetici olarak seçilmesinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Yönetici ataması, kat maliklerinin hem sayı bakımından hem de arsa payı bakımından bir aday üzerinde çoğunluğu sağlamasıyla gerçekleşiyor.
Kanuna göre anagayrimenkul olduğu gibi bir kişinin mülkiyeti altında ise o kişi kanunen yönetici sıfatına sahip oluyor. Eğer sekiz ve sekizden daha fazla bağımsız bölüme sahip bir apartmanda apartman yöneticisi yoksa ve bir kat maliki veya herhangi bir kişi ya da kurul göreve atanamaz ise burada Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. maddesi devreye giriyor. Toplantı yapılmaması ya da toplantıda yönetici konusunda doğan anlaşmazlıktan kaynaklı apartmana yönetici seçilememesi durumunda konu, kat maliklerinden birinin başvurusu ile apartmanın bulunduğu yerin sulh mahkemesine intikal ediyor. Sulh mahkemesi imkanlar el verdiğince kat maliklerini dinleyip apartmana bir yönetici atıyor. Bu yönetici normal prosedürle seçilen yöneticinin bütün hak ve sorumluluklarına sahip oluyor. Sulh mahkemesince atanan yönetici, haklı bir sebep olmadığı sürece, altı ay dolmadan kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor.
Apartman yönetici yoksa, apartman toplantılarında karar alabilmek için kat maliklerinin toplam sayısının yarısından fazlasının ve arsa payı bakımından tüm payın yarısından fazlasının toplantıya katılmış olması gerekiyor. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanmazsa ikinci toplantının en geç 15 gün içerisinde gerçekleştirilmesi şart koşuluyor. Kanunen yılda 1 sefer toplanması gereken kat malikleri kurulu, yönetim planında önceden belirtilen tarihlerde de belirli periyotlarla toplantı gerçekleştirebiliyor. Alınacak kararlar toplantıya katılan kat maliklerinin oy çoğunluğu ile sonuca bağlanıyor. Toplantıda her kat maliki arsa payına bakılmaksızın 1 oy hakkına sahip olurken birden fazla bağımsız bölüme sahip olan kat malikleri sahip oldukları bağımsız bölüm kadar oy hakkına sahip oluyor.