Son Güncellenme:
Türkiye'de feleğin tokadını yemiş olan bu insanlara halkımız 'şarapçı' der. Bizim evsizlerimiz, karton kutu da bulamadığından, şarabını çekip kuytu bir köşede, genellikle sur dibinde sızar kalır. Vatandaş da bu kişilere çoğu zaman hoşgörüyle bakagelir.
Son zamanlarda bu vatandaşların ayağı sokaktan kesildi. Umarım belediyelerin açtığı kimsesizler yurtlarında barındırılıyorlardır.
Şarapçılar ortadan kayboldu, bu kez de tinerciler türedi. Şarapçılar ne kadar mülayimse, tinerciler o kadar zalim çıktı. Onların zulmünden korkan insanlar bir ara sokağa çıkamaz oldu.
Neyse konuyu dağıtmayalım. Eskiden Amerika'da evsiz deyince, filmlerdeki çilekeş insanlar gelirdi gözümüzün önüne. Oysa şimdi öyle mi?
Şimdi milyonlarca Amerikalı evsiz. Görünüşlerine bakılırsa hiç de pejmürde bir halleri yok. Ama gözlerinden ve alınlarındaki çizgilerden bariz bir gelecek kaygısı taşıdıkları apaçık ortada.
Nasıl olmasın ki?
2007 yılında konut kredisi borcunu ödeyemeyen 1 milyon 300 bin Amerikalının evine icra yoluyla el konuldu. İcra istatistiklerini tutan Realty Trac verilerine göre 2008'in temmuz-ağustos-eylül aylarında, yani üç ayda 765 bin eve daha icra gönderildi. Ekim ayı rakamları henüz açıklanmadı. Ama dev bankaların battığı ekim ayına ait istatistiklerde icralık olan ev sayısının çok yüksek seviyede çıkması bekleniyor. 2007 ve 2008 yıllarında icra yoluyla mortgage kuruluşlarına geçen ev sayısının 3 milyon ile 3.5 milyon adet arasında değişeceği hesap ediliyor.
Bu kadarla da kalacak gibi gözükmüyor. Halen 12 milyon ev Amerikalıların deyimiyle 'under water', yani 'su altında' Türkçesi batak! Bu 12 milyon evin şu anki satış fiyatı, konut kredisi borcunun altında. Atsan atılmaz, satsan satılmaz. Çok yakında bu evlere de icra gider.
Bütün toplumlarda ev, insanların kutsal sığınağıdır. Evlerin ellerinden alınmış, borç batağına saplanmış insanların, hele hele çocukların nasıl bir moral çöküntüsünde olduğunu tahmin edebiliyor musunuz?
Küresel kriz deyince çoğumuzun aklına döviz, borsa, altın geliyor. Oysa krizin kaynağında insanların tükenmiş umutları ve çektikleri sıkıntılar var.
İnsanların nasıl bir sıkıntı içinde olduğunu anlamamız için şu rakamları hatırlatmak istiyorum. Amerika'da icra yoluyla el konulan ev sayısı 3 milyon. Çok büyük olasılıkla bankalar tarafından el konulacak ev sayısı 12 milyon. Etti mi sana 15 milyon?
Bütün Türkiye'deki toplam ev sayısının 18 milyon.
İstanbul'daki konut sayısı 1 milyon.
Demek ki Amerika'da üç tane İstanbul dolduracak kadar insan evsiz kaldı.
İşte sorun bu kadar büyük.
Albayrak, İktisat binasını satıyor
Yeni Şafak gazetesinin de sahibi olan Albayrak grubu, Tasarruf Mevduatı Sigota Fonu'ndan (TMSF) 2004 yılında, 18 milyon 250 bin dolara aldığı eski İktisat Bankası binasını satışa çıkardı.
Büyükdere Caddesi No.165'te yer alan iki bodrum kat dahil toplam 10 katlı bina, İktisat Bankası'nın TMSF'ye devrine kadar bankanın genel merkezi ve merkez şubesi olarak kullanılmıştı.
Albayrak grubu, İktisat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (İktisat GYO) şirketini satın aldığında, şirketin portföyünde yer alan genel müdürlük binası da Albayrak'ın olmuştu.
TMSF ile Albayrak grubuna bağlı Güneş Turizm arasında 30 Aralık 2004 tarihinde imzalanan anlaşmaya göre, Albayrak'ın 18 milyon 250 bin dolarlık satış bedelini, vade farkı da dahil edilerek taksitler halinde ödemesi kararlaştırılmıştı.
Büyükdere Caddesi'nin Zincirlikuyu mevkiinde yer alan arsa ve bina için muhammen bedel açıklamayan Albayrak grubu, fiyat tekliflerini topluyor. Teklifleri yazılı olarak alacağını ve teklif tutarının yüzde 1'i oranında teminat mektubu talep edeceğini duyuran şirket, gayrimenkulü tanıtan dosyayı da 1000 YTL'ye satıyor.
İktisat GYO'yu satan alan Albayrak grubu, 2008 yılı başında Albayrak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nı (Albayrak GYO) halka arz etmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurmuştu.
Albayrak GYO, halka arz öncesi 10 milyon 850 bin YTL’ye çıkarılmış olan sermayesini ortakların rüçhan haklarını kısıtlamak suretiyle yüzde 50 oranında artırarak 16 milyon 275 bin YTL’ye yükselteceğini açıklamıştı. Halka arz edilecek olan yüzde 49’luk hisselerin nominal 5 milyon 425 bin YTL’lik kısmı sermaye artışını temsil eden hisselerden, nominal 2 milyon 549 bin 750 YTL’lik kısmı ise ortak satışından oluşacaktı.
Bunları biliyor musunuz?
- Soyak Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de mevzuat müdürü olarak görev yapan Ali Fahri Gürsoy'un Zorlu Gayrimenkul’de imar mevzuatı ve arazi geliştirmeden sorumlu yeni genel müdür yardımcılığına transfer olduğunu...
- Şehir Plancılaro Odası tarafından düzenlenen ve 6 Kasım'da başlayan Dünya Şehircilik Günü etkinliklerinin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde bugün yapılacak oturumlarla sona ereceğini...
- Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), gerçekleştirdiği konut projelerin satışında Türkiye’de ilk kez bir gayrimenkul danışmanlık şirketine görev verdiğini... Bu kapsamda Halkalı Atakent ve Antalya Çıplak Konutları’nın bir bölümünün satışı için RE/MAX Armoni ofisini görevlendirdiğini...
- Fi-Yapı'nın 2009 yılında Taşdelen’de Fi Plaza, Çekmeköy’de 150 dairelik rezidans, Gebze’de 400 konut, Tuzla’da 100 konut ve Antalya'da 197 villadan oluşan yeni gayrimenkul projelerine başlayacağını....
- Redevco'nun, İstanbul Ümraniye'de 2007 yılında yapım aşamasında devraldığı 10 bin 500 metrekarelik ofis binasını, cep telefonu operatörü Avea’ya sattığını...